Kalau anda hanya makan kurma ketika bulan puasa, selepas ini pastikan mengambil makanan sunnah ini setiap hari.

Ini kerana kalau dalam seminggu kita amalkan makan dua biji kurma kesannya sudah luar biasa pada kesihatan tubuh inikan pula jika kita mengambilnya setiap hari.

Dari segi perubatan ini kesan memakan dua biji kurma selama seminggu pada tubuh kita.

1. Hindari masalah jantung

Kurma mengandungi khasiat yang boleh menjaga kesihatan jantung, amalan makan kurma ini sekaligus membantu menghindari dari masalah jantung yang semakin ramai dialami oleh golongan muda.

IKLAN

2. Turunkan risiko strok

Satu kajian dibuat dan mendapati kandungan dalam kurma boleh mencegah dan menurunkan risiko strok.Pengambilan dua biji kurma setiap hari selama seminggu dipercayai menurunkan risiko strok hingga 39 peratus. Hebatkan!

3. Lancarkan sistem pencernaan

Jika anda selalu sembelit atau jarang buang air besar disarankan mengambil kurma. Serat pada buah kurma bukan hanya melancarkan sistem pencernaan tetapi juga menurunkan risiko masalah pada salur pencernaan.

Hebatnya Kesan Amalan Makan Kurma 2 Biji Sehari Untuk Tubuh! Kita Kena Mulakan

IKLAN

4. Kuatkan tulang dan gigi

Jika tak suka minum susu, paling tidak amalkan makan kurma kerana buah ini kaya kalsium dan zat besi. Ia membantu kita mendapatkan tulang dan gigi yang sihat juga kuat. Kandungan zat besi dalam kurma juga dipercaya mampu menurunkan risiko anemia atau tekanan darah rendah.

5. Elak masalah lupa

Kurma boleh menjadi salah satu makanan terbaik untuk otak. Selain membantu kesihatan otak, ia juga akan mengelakkan risiko penyakit alzheimer dan sukar fokus.

IKLAN

6. Rawat ciri birit

Jika anda selalu mengalami masalah cirit birit, salah satu alternatif untuk mengatasinya adalah dengan mengambil kurma secara rutin. Nutrisi pada kurma yang melancarkan sistem pencernaan juga akan membantu mengatasi masalah ciri birit.

Selain itu:  13 Tahun Amal Sup Kurus Rahsia Ibu Anak 4 Maintain Berat 45KG, Walau Umur Masuk 40!

Selain pengambilan kurma, jika mahu tubuh sentiasa sihat, anda wajib menerapkan cara hidup sehat, bersenam, berehat dan minum air secukupnya.

Sumber: www.boldsky.com

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI