Bila semua kena duduk rumah, mulalah kerja nak makan saja. Jadi mak mak kena standby makanan termasuklah jajan untuk anak.
Salah satu yang boleh kita buat sendiri adalah cookies ini. Sedap dan rangup, paling best senang nak buat sebab resipi dalam sukatan cawan.
Resipi perkongsian Hazlita Ishak yang diambil dari Ina Azlina memang kita kena cuba!
Cara Buat Honey Almond Cookies Crunch
Bahan A
150g butter/majerin
1/2 cawan gula perang halus
1 penutup esen vanila
2 sb madu
Ads
Bahan B
1 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
1 sb tepung beras
1 sb tepung jagung
Bahan C
1 1/2 cawan tepung gandum
Bahan D
2 sb susu tepung
Bahan E
1/2 cawan Nestum
1/2 cawan coklat chips
1/2 cawan almond nips/strip
Ads
Cara membuat:
1. Whisk rata bahan A. Masukan bahan B, whisk lagi bagi rata. Masukan bahan C, sedikit demi sedikit kacau rata. Masukan bahan D, gaul rata. Masukkan bahan E, gaul lagi bagi rata.
2. Kalau adunan agak berderai tambah butter/majerin sikit sikit hingga adunan elok tak berderai. Kemudian simpan dalam peti ais selama 30 minit. Ambik adunan sejemput sejemput atau guna sudu. Susun atas dulang pembakar.
Ads
3. Panaskan oven 10 minit suhu 160. Bakar adunan selama 30-35 minit ikut oven masing masing. Masak biskut ni kena api slow ye. Dan biskut ni jugak, masa panas dia agak lembut, bila dah sejuk dia baru keras elok, kalau gigit terasa rangup sangat.
Kalau periksa beg mekap ataupun meja solek kita mesti akan ada beberapa barang kosmetik yang sebenarnya dah pun tamat tempoh atau expired.
Kadang-kadang kuantitinya ada banyak lagi tapi disebabkan terlupa, ia tak digunakan sampailah ia tamat tempoh.
Disebabkan sayang nak buang kita pun simpan sajalah. Sebenarnya daripada simpan macam tu saja ada baiknya kita recyle produk kosmetik tamat tempoh ini untuk kegunaan lain pula.
Maskara
Maskara antara produk kecantikan yang tempoh kegunaannya agak singkat. Ia hanya bertahan antara hingga tiga hingga enam bulan selepas dibuka.
Kalau dah lebih waktu itu janganlah diguna untuk elak berlakunya jangkitan. Jadi apa nak buat dengan maskara ni? Botolnya boleh dibuang tapi simpan berusnya. Basuh dan gunakan ia untuk merapikan alis dan juga bulu mata.
Kompak
Pembayang mata, bedak, pemerah pipi atau item kosmetik dalam bentuk kompak yang mempunyai pelbagai warna memang tak selamat digunakan lagi pada wajah bila sudah tamat tempoh.
Tapi ia boleh dijadikan pewarna yang cantik untuk anak-anak terutama untuk hasil seni atau kraf mereka.
Losyen badan atau krim wajah
Walaupun masih ada banyak lagi krim atau losyen dalam botol tapi jangan sesekali gunakan jka sudah melepasi tarikh luputnya. Bahaya untuk kulit.
Tapi ia masih boleh digunakan pada kasut, but, jaket atau beg kulit. Sapukan barang-barang kulit untuk membersihkan dan mengilatkannya.
Toner wajah
Kebanyakan toner untuk wajah mengandungi alkohol dan bahan ini cukup berguna untuk agen pembersihan. Lap pada cermin, tingkap atau pun skrin telefon dan tablet.
Gincu
Jika ada lipstik yang dah lama dalam beg mekap tapi tak digunakan, mungkin boleh pertimbangkan untuk digunakan sebagai lip balm.
Caranya, panaskan lipstik untuk menghilangkan bakteria kemudian campurkan dengan jeli petroleum. Masukkan ke dalam bekas yang sesuai dan tunggu sehingga ia kerasa sebelum digunakan.
Rumah yang laman ada tanam pokok petunia ini memang akan berseri. Sebab itu ramai yang cuba tanam. Cuma masalahnya pokok bunga ini senang layu.
Bagi yang ada menanam petunia dan berdepan masalah yang sama boleh jadi penjagaan yang dilakukan kurang tepat. Ini tip penjagaan yang betul untuk pokok bunga petunia, perkongsian Kebun2u.
Kenapa petunia asyik layu, ini sebab yang perlu anda tahu
Lalu lalang rumah kak Senah merimbun sungguh bunga petunia. Berseri-seri sungguh. Sedap mata memandang. Sungguh memukau.
Petunia sebenarnya adalah salah satu tanaman gantung yang paling popular dan banyak diminati oleh pencinta bunga-bungaan. Sebelum itu, jom kita semak semula apa yang perlu dilakukan sebelum dan selepas dalam penjagaan pokok kesayangan ini.
Berikut adalah beberapa tip penjagaan penanaman pokok bunga petunia.
Foto Nurseri Klang
1. Memerlukan cahaya matahari penuh
Pokok bunga petunia memerlukan cahaya matahari 80%-100% untuk menghasilkan bunga yang banyak. Kalau diletakkan bergantungan di gajaj kereta, pastikan terkena dengan cahaya matahari. Jika tidak, alamat tidak berbunga lah dia
2. Penyiraman yang tidak berlebihan
Pokok bunga petunia tidak suka di siram terlalu kerap/banyak kerana akan menyebabkan akar pokok berkulat. Sebaiknya, waktu penyiraman pada sebelah pagi dan di kawasan pangkalnya. Siraman pada sebelah petang / malam tidak digalakkan kerana akan menyebabkan akar menjadi masam dan busuk.
3. Sekiranya beli di nurseri
Periksa pokok dan tukar medium / tanah jika perlu. Pokok bunga petunia yang ada di nurseri selalunya telah lama dan mempunyai akar yang penuh di dalam pasu.
Berkemungkinan, tanah pun telah habis nutrisi nya. Sebaiknya, tukar medium dan campurkan sedikit baja organik agar pokok bunga dapat menghasilkan bunga serentak.
4. Pemangkasan
Untuk menghasilkan pokok petunia yang berjurai-jurai, pokok petunia perlulah dipangkas bahagian pucuknya bagi setiap 10 cm ke bawah bagi menggalakkan pertumbuhan pucuk baru yang berjurai kebawah.
Tips penjagaan supaya petunia sentiasa berbunga
Buang daun dan bunga yang layu
Pokok bunga petunia sangat manja dan sentiasa di belek. Setiap minggu perlu membuang / petik daun bunga yang layu. Bunga petunia yang layu hendaklah dibuang bagi mengelakkan pokok menghasilkan biji benih.
Petunia yang layu jika tidak dibuang akan menyebabkan pokok kurang berbunga kerana ia akan menutup permukaan daun dan boleh menyebabkan daun rosak dan menyebabkan semua daun mati.
Pembajaan
Pokok bunga petunia sama seperti pokok bunga lain. Pokok perlu dibaja seminggu sekali untuk mendapatkan hasil yang optimum.Gunakan baja organik kerana tidak mengakibatkan lecur pada pokok danmampu memberikan nutrien lengkap untuk pertumbuhan pokok bunga.
Hujan
Pokok petunia tidak sukakan air hujan yang berlebihan, bunga yang terkena air hujan akan rosak dan juga melepuhkan keseluruhan daun.
Selalunya kita buat tart nenas gulung atau bunga, tapi tahun ini tambah satu lagi idea baru untuk hasilkan tart nenas.
Tart nenas bentuk kiub, kecil dan comel. Bagi yang suka mencuba boleh jadikan tart nenas kiub ini sebagai salah satu hidangan biskut raya. Resipi dari Siti Norizan boleh kita ikut.
Bahan -bahan tart nenas kiub
1 cwn butter@ marjerin (sy guna buttercup je)
2sb gula Kastor @ 2 sb Susu pekat
1sk esen vanilla
2sb minyak sapi
2sb Susu tepung (optional)
1biji kuning telur
Secubit garam
¼ cwn tepung kastard (ayak)
¼ cwn tepung jagung (ayak)
2 ½ cwn @ secukupnya tepung gandum (Ayak)
Kuning telur & sedikit pewarna sebagai hiasan
Tip: Jika doh lembik sila tmbh tepung gandum secukupnya**
2. Masukkan susu tepung, tepung jagung, tepung kastard. Pukul lagi.
3. Masukkan pula tepung gandum sikit demi sedikit. Uli doh dgn tgn. Jika doh melekat pada tangan, tambah tepung gandum dalam 1 atau 2 sudu besar.
4. Masukkan doh dalam mould, letak separuh saja, letak inti kemudian tutup dgn doh. Simpan dalam peti lebih kurang sejam. Boleh keluarkan dari mould.
5. Sapu tray dgn sedikit butter, susunkan tart dalam tray dan sapukan kuning telur di atasnya. Bakar lebih kurang 25-30minit. Suhu 170c, api atas bawah.
Masalah siling atau dinding 'leaking' di kediaman bertingkat memang boleh berpanjangan malah mampu mencetuskan konflik.Mana tidaknya kediaman kita dah cantik di deko tapi dek...