Bila semua kena duduk rumah, mulalah kerja nak makan saja. Jadi mak mak kena standby makanan termasuklah jajan untuk anak.
Salah satu yang boleh kita buat sendiri adalah cookies ini. Sedap dan rangup, paling best senang nak buat sebab resipi dalam sukatan cawan.
Resipi perkongsian Hazlita Ishak yang diambil dari Ina Azlina memang kita kena cuba!
Cara Buat Honey Almond Cookies Crunch
Bahan A
150g butter/majerin
1/2 cawan gula perang halus
1 penutup esen vanila
2 sb madu
Bahan B
1 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
1 sb tepung beras
1 sb tepung jagung
Bahan C
1 1/2 cawan tepung gandum
Bahan D
2 sb susu tepung
Bahan E
1/2 cawan Nestum
1/2 cawan coklat chips
1/2 cawan almond nips/strip
Cara membuat:
1. Whisk rata bahan A. Masukan bahan B, whisk lagi bagi rata. Masukan bahan C, sedikit demi sedikit kacau rata. Masukan bahan D, gaul rata. Masukkan bahan E, gaul lagi bagi rata.
2. Kalau adunan agak berderai tambah butter/majerin sikit sikit hingga adunan elok tak berderai. Kemudian simpan dalam peti ais selama 30 minit. Ambik adunan sejemput sejemput atau guna sudu. Susun atas dulang pembakar.
3. Panaskan oven 10 minit suhu 160. Bakar adunan selama 30-35 minit ikut oven masing masing. Masak biskut ni kena api slow ye. Dan biskut ni jugak, masa panas dia agak lembut, bila dah sejuk dia baru keras elok, kalau gigit terasa rangup sangat.
SIAP, YUMMY!
Resipi asal: Azlina Ina
Sumber: Hazlita Ishak