
Idea makeover rak dari Nur Farhana ini memang menarik. Dari rak kosong jadi kabinet bergaya.
Caranya pun mudah, tak perlu drill cuma tampal panel yang siap dibeli secara online dengan gam, rak terus nampak berbeza.
SEBELUM
SELEPAS
Bagi yang nak gunakan idea ini di rumah boleh ikut panduan yang dikongsi.
- Rak putih 4 lubang – beli 2 buah di Shoppe. Klik SINI untuk beli.
2. Design panel – beli 8 keping. Klik SINI untuk beli.
3. Plain board – 8 keping (beli di kedai yang sama seperti design panel cuma request plain daripada seller).
4. Box untuk rak – 8 buah, ukuran 33x38x33cm. Boleh juga guna bakul rotan.
5. Lekatkan design panel pada plain board. Guna gam saja, pastikan yang kuat.
6. Kemudian gam pula panel yang dah siap lekat tadi pada box.
7. Letakkan tombol, boleh beli online juga. Klik SINI untuk beli.
8. Boleh masukkan box yang ditampak dengan design panel dalam rak.
Hasilnya
Selamat mencuba!
Sumber: Nur Farhana
Masak Sayur Pedas Timun Cara Mak-Mak. Lauk Simple Makan Dengan Ikan Goreng, Memang Layan

Ada masa kita tak tahu dah nak masak lauk apa kat rumah. Tapi masa yang sama kita tak mahu makan gulai atau sambal tumis.
Waktu macam ni elok buat lauk simple macam ni, sayur pedas timun. Bolehla guna sayur timun yang masih tersimpan dalam peti sejuk tu. Lauk ini juga selalu mak-mak kita buat.
Kalau teringin nak makan boleh ikut cara yang dikongsi oleh Tengku Azwa ini.
Masak sayur pedas ikut cara arwah mak
Kalau stok timun tak tahu nak masak apa, boleh buat sayur pedas ni. Simple je. Orang Terenganu panggil sayur pedas, jodohkan dengan sambal belacan. Saya masak ikut resipi arwah mak. Orang berpantang pun boleh makan. Masak dengan lobak putih
Bahan-bahan
1 batang timun
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1/2sb lada hitam
1 ekor isi ikan rebus
(Kalau tiada ikan rebus boleh guna ikan bilis. Tapi lebih sedap guna ikan rebus)
Cara membuat:
1.Tumbuk semua bahan di atas kemudian masukkn dalam periuk semua sekali.
2.Masuk air secukupnya. Kalau nak tumis dulu bahan tumbuk pun boleh, tapi jangan tumis sekali ikan. Saya tak tumis terus je masukkan air.
3.Perasakan dengan garam, nak letak perasa pun boleh
4.Saya tak masukkan gula sebab timun dah rasa manis. Nak letak daun kesum pun boleh.
Info: Selain timun boleh juga ganti petola atau labu.
Selamat mencuba.
Sumber: Tengku Azwa
Buat Sendiri Ayam Goreng Ala McD , Jimat Rasa Sama Sebijik!

Isi Kandungan
Toggle
Ayam goreng ini memang jadi kegemaran ramai terutama yang spicy. Pedas tapi sedap. Selalunya kita termasuk anak-anak makan begitu saja.
Kalau dah sekeluarga suka, elok rasa jika kita belajar buat sendiri demi penjimatan. Kan sekarang kita kena berjimat cermat.
Boleh cuba resipi yang dikongsi Noraslina Harun ini, ramai yang dah cuba dan kata rasanya sebijik macam ayam goreng McD.
Resipi Ayam Goreng Ala McD
Bahan-bahan :
Ayam
Tepung jenama Bestari
Tepung Gandum
Tepung Beras
Serbuk Cili (jika perlu)
Minyak Masak
Reseipi ni tak memerlukan garam sebab tepung Bestari tu dah masin
Cara penyediaan:
1. Bancuh tepung Bestari bersama air sahaja. Bancuh sampai jadi sederhana pekat (ikut pada kuantiti ayam)
2. Masukkan ayam dalam bancuhan tepung tadi & perap. Makin lama perap makin lembut isi ayam & rasa pedas akan serap dalam isi ayam. Saya perap 5 jam.
3. Sediakan tepung untuk salutan pulak.
4. Campurkan tepung Bestari yang belum dibancuh dengan airbersama tepung gandum & tepung beras (saya tiada sukatan tetap. Agak-agak je. Anggaran 1 senduk tepung Bestari, 1 senduk tepung gandum 1 1/2 senduk tepung beras) macam dalam gambar. Kalau nak pedas campur serbuk cili.
5. Kemudian ambil ayam yg dah perap tadi masuk dalam campuran tepung kering & salutkan serata. Buat seketul-seketul sebab kalau buat banyak, jadi tak cantik & tak bersalut. So kena sabar masa ‘bedak kan’ ayam.
6. Masukkan ayam dah salut tadi dalam minyak panas. Nak lagi bagus goreng dalam periuk sebab minyak sekata & ayam terendam (tak perlu balik-balikkan banyak kali. Biarkan dia masak dengan tenang).
Waktu menggoreng dalam periuk atau kuali boleh la masuk kan 3-4 ketul. Jangan banyak sangat, ikut saiz periuk atau kuali.
7. Goreng hingga agak kekuningan. Angkat dan boleh terus makan.
AMARAN : Tepung Bestari ni pedas.
Selamat mencuba!
Sumber: Noraslina Harun
Idea Spageti Bolognese Dalam Cup Untuk Jamuan Sekolah Anak. Mudah, Boleh Terus Gaul & Makan

Jamuan sekolah memang selalu diadakan, dari jamuan raya, jamuan akhir tahun, jamuan hari guru dah sebagainya. Mak-mak yang ramai anak memang selalu pening fikir apa nak bawa. Kalau ada lagi yang sedang fikir apa menu yang hendak disediakan untuk jamuan sekolah anak, idea yang dikongsi Rose Senni ini boleh kita tiru.
Menyediakan spageti bolognese daging, ia memang menu biasa tapi cara penyediaannya yang menarik kerana praktikal untuk anak-anak makan. Spageti ini diisi dalam cup atau cawan plastik sekali dengan garfu memang memudahkan kerana tak perlu guna pinggan. Boleh terus gaul dan makan.
Spageti bolognese daging dalam cup
Alhamdulillah tengah sarat menunggu hari dapat siapkan menu untuk jamuan akhir tahun untuk 3 orang anak. Total untuk 120 orang makan. Terima kasih pada ahli group MAHN yang pernah berkongsi idea untuk hidang macam ni. Maaf sebab tak ingat siapa.
Saya masak 3 kali sebab waktu jamuan berbeza dan banyak sangat. Sekali masak untuk 40 cup. Dah hantar anak-anak akan letak siap garfu/chopstik. Mudah sebab tak perlu pinggan bagai dah. Boleh terus gaul dan makan.
Ni resipi Spagetti Beef Bolognese cara saya. Nak tukar Chicken Bolognese pun boleh. Boleh ubah ikut kesesuaian dan bahan masing-masing. Untuk yang nak buat jualan pun saya rasa ok. Resipi untuk 40 cup atau 40 orang.
Bahan-bahan:
2 pek spagetti (direbus dengan sedikit minyak)
Bahan kuah spagetti :
5 tin sos Prego cendawan
1 tin sos pasta cendawan Adabi
2 pek daging lembu kisar Ramly
1 tin cendawan butang (dihiris halus)
3 biji capsicum / cili benggala (3 warna dipotong dadu)
1 biji bawang holand (dipotong dadu)
1 batang lobak merah (dipotong dadu)
6 batang sosej (dihiris halus)
2 cawan air (ikut sukatan tin Prego)
Sedikit garam
2 ulas bawang merah (tumbuk halus)
1 ulas bawang putih (tumbuk halus)
5 batang sosej (direbus dan dihiris kasar untuk hias di atas. Kalau ada bajet lebih boleh letak meatball yang dah digoreng)
Cara membuat
1. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau
2. Masukkan daging kisar. Kacau sehingga daging masak akan bertukar ke warna coklat.
3. Masukkan sosej dan lobak merah kacau sebati.
4. Masukkan capsicum dan bawang holand dan kacau sebati.
5. Masukkan sos prego dan sos adabi. Kacau semuanya dan tambah air serta garam.
6. Biarkan menggelegak sekejap kemudian boleh tutup api.
7. Sediakan cawan plastik, masukkan kuah diikut dengan spageti di atasnya. Tutup dengan penutup cawan (pastikan spageti dan kuah sejuka terlebih dahulu).
Selamat mencuba.
Sumber: Rose Senni