Sejak minggu lalu isu Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) banyak diperkatakan. Ia berikutan sistem tersebut dikatakan tidak dapat mengesan kereta pengguna yang melalui tol di beberapa laluan. Akibatnya berlaku kesesakan di lebuh raya.

Pada masa yang sama ramai juga netizen prihatin turut berkongsi pengalaman mereka menggunakan sistem ini termasuk juga cara betul memasang tag RFID pada kereta yang dikatakan mempengaruhi kelancaran laluan di tol.

Antara yang berkongsi info tersebut adalah, Solihin Razali. Memasang tag RFID bersebelahan dengan nombor plat katanya melalui pengalaman beliau ia lebih mudah dikesan.

Bukan dipasang sendiri tapi tag itu dipasang oleh pekerja tol di mana ia diuji terus dengan menggunakan pengimbas RFID manual.

IKLAN

Pasang tag RFID di bahagian ini

RFID pasang di tol, diorang test guna scanner RFID manual:

IKLAN
  • Pasang kat windscreen tak detect (katanya sebab ada tinted, kejap bunyi kejap tak bunyi).
  • Pasang kat lampu tak detect (kejap bunyi kejap tak bunyi)

End up diorg pasang sebelah number plat, bunyi scanner berterusan detected walau dari pelbagai angle. Saya mula-mula ragu-ragu jugak, boleh detect ke tidak ni.

Tapi so far dah seminggu ulang alik office, tak pernah sangkut lagi, dan yang paling BEST adalah palang buka lebih awal.

IKLAN

Kereta saya sebelum ni pasang di windscreen, rapat dengan palang baru bukak, but this time, puas hati!

Siapa lagi geng RFID tepi plat?

Sumber: Solihin Razali.