
Di rumah kita sebenarnya ada banyak barang yang dah tak rosak namun boleh diguna semula. Hanya perlu kreativiti saja untuk mengolahnya.
Antaranya idea dari Fridie Yusop yang mengolah laci yang sudah tidak digunakan menjadi rak serba guna di dapur.
Modalnya hanya menggunakan cat spray, skru, L metal dan kreativiti.
- Ini laci yang digunakan.
2. Spray dengan cat
3. Bahagian dalam tampak dengan wallpaper.
4. Buatkan juga frame kayu di bahagian belakang.
5. Hias ikut kreativiti.
Hasilnya!
Selamat mencuba.
Artikel ini disiarkan atas keizinan penulis. Posting asal boleh rujuk di SINI
Cara Buat Ayam Bakar Paling Senang Tapi Sedap, Gaul Dengan Sos Apa Yang Ada Saja. Jangan Buat Sikit Nanti Tak Cukup

Asyik menu ayam goreng je, kita buatlah lain sikit terutama untuk anak. Buat ayam bakar macam ni pula.
Mudah sangat cara membuatnya cuma gaul dengan sos yang ada di rumah dan bakar dalam oven.
Tapi pesan empunya resipi Fazilawati Binti Padzil kalau nak cuba, jangan buat sikit nanti tak cukup! Rasanya macam ayam bakar Pizza Hut!
Cara buat ayam bakar paling senang tapi sedap
Bahan-bahan
12 ketul ayam
2 sb cili kisar
5 sb sos cili (saya guna Kimball)
1 sb sos tomato
1 sb sos tiram
1/2 sb serbuk perasa (saya guna Hilal)
1 1/2 sb gula
1 sk garam
2 ulas bawang putih – tumbuk kasar
Bahan kisar kasar
1 sb biji ketumbar
1 sb lada hitam
Cara membuat:
1. Gaulkan ayam dengan semua bahan hingga rata. Lagi sedap perap semalaman.
2. Bakar pada suhu 180°c – 200 °c selama 40 minit. Boleh gunakan api atas bawah 30 minit dan 10 minit atas sahaja. Tempoh ini dah cukup untuk ayam masak luar dan dalam.
Boleh juga guna Shefu Roaster Pan ini jika nak bakar ayam.
3. Untuk elak sos melekat, alas dulang dengan aluminium foil sebelum letak ayam. Boleh tuang sos perapan sekali.
4. Boleh makan dengan nasi atau makan macam begitu saja.
Sumber: Fazilawati Binti Padzil
Punca Semut Bersarang Dalam Soket & Tip Mengatasinya

Isi Kandungan
ToggleMasalah semut yang banyak dalam rumah memang memeningkan. Tambah pening bila semut ini suka pula duduk dalam soket.
Kenapa ya semut suka berkumpul di bahagian ini? Untuk yang mengalami masalah yang sama berikut adalah penjelasan Khairun Naim yang juga pengusaha syarikat pest control dalam akaun TikTok beliau berkenaan hal ini.
Dua sebab semut suka duduk dalam soket
Katanya ada dua sebab semut suka berada di bahagian soket ini. Pertama adalah untuk mencari perlindungan dan keduanya mencari sumber makanan.
“Laluan paling selamat di rumah untuk cari makanan adalah di plug point. Semut boleh masuk satu plug point dan keluar di tempat lain dalam rumah.
“Soket rumah ke bercantum ke seluruh rumah dan semut boleh keluar di dapur, dalam bilik. Mudah nak cari makanan da perlindungan. Lagipun laluan plug point ini terlindung jadi mudah dan selamat untuk semut,” terang beliau.
@khairunnaim4 Replying to @Harith.Pahan00 ♬ original sound – NAIM PEST CONTROL
Cara mengatasi
Untuk menghapuskan masalah semut ini kata Khairun Naim disarankan tidak menggunakan racun atau semburan yang bersifat air (water based). Bimbang jika disembur dengan bahan ini ia boleh menyebabkan ‘short’ hingga mengakibatkan perlu membuat pendawaian baru.
Sebaiknya untuk menghapuskan masalah semut dalam soket ini, gunakan racun semua jenis gel. Hanya perlu titiskan gel di beberapa tempat. Gel ini akan dimakan oleh semut dan kemudian pulang ke sarang dan mati seterusnya menghapuskan koloni semut lain.
Punca semut tertarik berada dalam soket dari segi saintifik
Dalam pada itu menurut penjelasan Public Health Malaysia dari sudut sains ada sebab mengapa semut tertarik untuk berada dalam soket.
Dikatakan semut memang tertarik pada gelombang elektrik. Apabila mereka hampir, renjatan elektrik akan membunuh semut tersebut secara serta merta lalu membebaskan sejenis bahan kimia pheromones. Bahan ini akan menarik lebih banyak semut untuk datang dan dalam masa yang sama lebih banyak semut akan mati!
8 Cara Masak Roti Untuk Makan Waktu Pagi Atau Petang. Semuanya Senang, Boleh Buat Hari-Hari

Isi Kandungan
ToggleBila semua duduk rumah waktu PKP ini kita pun buntu fikirkan menu untuk dimasak. Termasuklah waktu pagi. Kalau nak mudah kita buat saja hidangan roti macam dikongsi oleh Nora Yusof.
Ada lapan cara masak roti yang sedap. Selain pagi, petang pun boleh hidang roti ni.
1.Roti telur sardin
Sardin (letak sos sardin sikit, hancurkan isi ikan sardin)+ bawang + cili+ telur+ susu(segar/cair, tak letak pun tak apa). Campur garam + pepper kemudian pukul rata. Salut dgn roti dan goreng(pan fried).
2. Roti telur madu
Telur + susu(segar/cair, tak letak pun tak apa)+ garam + pepper. Pukul rata,salut roti dan goreng(pan fried). Tuang madu di atasnya.
3.Roti telur gula aising
Telur + susu (segar/cair, tak letak pun tak apa)+ garam + pepper. Pukul rata, salut roti goreng (pan fried),ayakkan gula aising di atasnya.
4.Roti bawang putih (Garlic bread)
Mentega/ marjerin + bawang putih yang dicincang + mix dried herbs/daun parsley segar yang dicincang. Gaul rata semuma bahan,sapu atas roti dan bakar.
5.Roti piza
Sosej (apa saja filling yg disukai isi ayam, daging burger, chicken ham dan lain-lain) + bell pepper 3 warna (atau apa saja jenis sayuran disukai contoh mushroom, broccoli).
Campur bawang dipotong bulat(jika suka) + sos pasta tomato based+mozzarella cheese (atau boleh pakai cheese keping) + dried oregano (kalau ada) + butter/ marjerin.
Sapu butter/marjerin, ratakan sos, susun bahan-bahan, tabur cheese dan dried oregano dan bakar.
6.Roti telur cheese
Telur + garam + pepper + susu(segar/cair) + cheddar cheese keping + nak letak cheese lain pun boleh + butter/marjerin. Sapu butter/marjerin, letak cheese kepilkan dengan roti, salut roti dengan telur dan goreng
7. Roti pisang madu dan peanut butter
Peanut butter + pisang + madu + butter/marjerin. Sapu butter/merjerin, letak peanut butter,susun pisang, tuang madu dan bakar.
8.Roti telur goyang
Telur + butter/marjerin + kicap + pepper. Bakar roti, sapu butter/marjerin, buat telur setengah masak (atau buat poached egg). Letak dgn cermat atas telur, letak kicap dan pepper.
Semua resipi roti ini bahannya tiada sukata, boleh letak ikut cita rasa.
Selamat mencuba!
Sumber: Nora Yusof