Jadi untuk mudahkan kerja, ramai yang buat stok lauk yang disejuk beku atau frozen. Untuk tambahan idea lauk, boleh buat lauk kegemaran ramai ini, cencaru sumbat atau cencaru belah belakang.

Ramai ingat tak boleh frozen kan! Idea ini dikongsi oleh Zadariah Zakaria. Boleh jadi menu sahur, berselera makan walaupun awal pagi! Bagi yang nak buat lauk ini boleh ikut perkongsian beliau.

Cencaru sumbat cili frozen

Cara Buat Ikan Cencaru Sumbat Frozen. Ikut Tip Ini Kalau Tak Nak Sambal Terkeluar

Siapa gemar cencaru sumbat cili? Cara saya, buat banyak-banyak kemudian frozen kan. Waktu nak simpan packing seekor-seekor berasingan.

Bila-bila nak makan baru keluarkan dan goreng. Ada juga kawan-kawan yang beli ikan cencaru sumbat frozen ni. Ini cara membuatnya;

IKLAN

Bahan-bahan dikisar:

Cili kering
Bawang besar
Bawang putih
Sedikit belacan
Gula,serbuk perasa, garam
Air asam jawa
Nota: Sukatan ikut cita rasa

IKLAN

Cara membuat

Cara Buat Ikan Cencaru Sumbat Frozen. Ikut Tip Ini Kalau Tak Nak Sambal Terkeluar

IKLAN

1. Ambil bawang besar, potong nipis kemudian gaul sekali dengan bahan dikisar.

2. Sumbat dalam ikan cencaru yang dah dibersihkan dan dibelah belakang. Letak dalam bekas/plastik berasingan seekor-seekor. Boleh simpan dalam peti sejuk beku. Atau boleh terus goreng.

TIP
  • Jika nampak bahan kisar agak berair, masak dulu cili selepas kisar. Kemudian baru masukkan hirisan bawang dan sumbat. Cara ini barulah sambal tak terkeluar bila digoreng.
  • Cara menggoreng, letak minyak agak-agak separuh tengelam ikan. Guna api perlahan. Goreng biar garing sebelah bahagian kemudian baru alih. Jangan balikkan ikan kerap ya.
  • Ikan belah belakang kalau nak sedap belah kedua bahagian dan sumbat sambal.
  • Boleh jadi stok lauk sahur.

Selamat mencuba!

Sumber: Zadariah Zakaria

Selain itu:  Jangan Basuh Dengan Air Jika Tangan Pijar, Doktor Ini Kongsi Cara Betul Hilangkannya