Dalam bahasa mudah Nursemaid Elbow adalah lengan tertarik. Ia adalah sejenis kecederaan otot ligamen atau tulang pada siku apabila tangan anak ditarik dengan kuat.
Ia kerap berlaku pada anak berusia 1-4 tahun kerana tulang dan ligamen anak pada umur ini masih lembut dan dalam proses perkembangan.
Sebab itu dari dulu lagi, orang tua kita melarang menarik tangan anak kecil atau menghayun tangan mereka.
Ads
Selain itu menghayun perbuatan mengangkat anak dari tempat duduk atau ketika anak berbaring dengan menarik lengan juga boleh mengakibatkan perkara yang sama.
Begitu juga menarik tangan anak dengan kuat ketika berjalan.
Ads
Situasi ini menyebabkan beban berat badan kanak kanak pada sebelah tangan boleh akibatkan sendi siku kanak kanak terenggang atau terkehel dari kedudukan asal.
Ads
Untuk mencegah kecederaan ini
Angkat anak di bawah ketiak atau mengangkat kedua dua tangan.
Jangan hayunkan anak atau buaikan dengan mengangkat tangan
Pokok jagung antara tanaman yang selalu kita tanam jika berkebun sekitar rumah. Cuma ada masa bila cambah biji benih tak menjadi sebab awal-awal lagi dah dimakan haiwan.
Antara cara yang boleh dilakukan untuk memastikan biji benih jagung ini bercambah dengan selamat adalah dengan meletakkan dalam bekas yang dialas dengan tisu basah.
Cara yang dikongsi oleh Harun Arun ini juga katanya memudahkan untuk kita nampak mana biji yang bercambah dan mana yang rosak.
Langkah semai biji benih mengikut kaedah ini turut beliau kongsi. Caranya;
1. Cari bekas plastik kemudian alas dengan tisu dapat di bahagian bawah. Sembur atau spray tisu tadi sekadar basah sebelum letakkan biji benih.
2. Kemudian letak sehelai lagi tisu dapur atas biji benih dan spray sekali lagi dengan lain. Spray cukup sekadar melembabkan tisu.
3. Tutup rapat bekas plastik untuk kekalkan kelembapan. Selepas 2 hari barulah dibukan dan didedahkan macam biasa.
4. Bila dah ada 4 daun bolehlah disemai dalam polibeg, pasu atau batas. 2 hari buka penutup dedahkan macam biasa.
Biji benih memerlukan air/kelembapan, suhu yang sesuai untuk bercambah. Cukup syarat ini bercambahlah ia.
INFO:
Pastikan jangan sembur terlalu banyak air supaya tak berkulat dan busuk. Cukup sekadar untuk melembapkan.Tutup rapat bekas untuk kelembapan.
Mi rebus Johor memang tak dinafikan cukup sedap. Dapat pula makan di negeri asal memang lah marvellous rasanya, ori.
Cuma kalau tiada kesempatan nak ke sana, boleh juga buat sendiri hidangan mi rebus ini. Dikongsi oleh Emee Sham boleh ikut cara ini;
Buat sendiri mi rebus Johor
Lama tak kena mi rebus, jadi kita buat sendiri. Ini pun berguru dengan orang Johor.
Bahan-bahan :
1 peket mi kuning -dicelur
4 biji keledek -direbus dan dikisar.
1 cawan tauchu -dicuci dan dikisar.
6 ulas bawang putih -dikisar.
3 biji bawang merah -dikisar
1 inci halia -dikisar.
3 batang serai -dititik.
1 inci lengkuas -dititik.
5 sudu makan rempah kari daging
Udang kering
Udang basah kopek kulit -dikisar
Garam, gula secukupnya serta minyak untuk menumis.
Bahan pelengkap:
Tauhu – digoreng, dipotong kecil
Daun sup -dimayang.
Bawang goreng.
Telur rebus -dibelah dua
Lada hijau -dipotong bulat
Taugeh -dicelur
Limau nipis -dibelah dua
Cara buat untuk kuah :
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik.
3. Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering dan udang basah yang telah dikisar hingga naik bau.
4. Masukkan rampah kari kacau rata,
5. Kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar. Selalu tauchu dan keledek yang dikisar telah kita letakkan air untuk senang dikisar, jadi tak payah tambah air supaya kuahnya tak cair.
6. Masukkan garam dan gula dan gaul sebati. Siap dihidangkan.
Bahan tepung rangup:
Tepung beras dan tepung gandum
Serbuk kunyit
Garam
Air secukupnya
Bawang besar -didadu
Daun bawang -racik halus
Minyak untuk menggoreng
Cara buat tepung rangup
– Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata.
– Cara menggoreng ada teknik sikit, tuang tepung guna senduk di tepi kuali seperti buat rempeyek
– Angkat dan toskan.
– Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.
– Masukkan tepung rangup ini dalam mangkuk yang berisi mi, kuah dan bahan hiasan.
Basuh baju putih sekali dengan baju warna lain, sekali bila angkat baju putih dah tercalit dengan warna lain. Kena pulak pada baju kesayangan, memang frust kan.
Kalau terkena situasi begini waktu basuh pakaian jangan bimbang, ada cara untuk pastikan warna yang terkena pada baju putih itu hilang.
Caranya tak perlu beli produk pencuci pun, cuma guna limau nipis. Cara ini dikongsi oleh Chef Pejo yang menurut beliau kaedah ini diperoleh dari orang-orang tua.
Tip kalau baju putih kena kain luntur warna
Mesti ada dalam ni yang pernah basuh baju warna campur sekali dengan baju putih. Lepas basuh, tengok-tengok baju warna tu turun warna menyebabkan baju putih jadi ada kesan warna lain.
Ini ada tip yang tak seberapa untuk memastikan baju putih itu kembali putih. Senang saja caranya;
1. Panaskan air di dapur sehingga panas.
2. Campurkan 2-3 ulas limau nipis. Rendam baju yang terkena kesan warna. Kacau sehingga baju terjejas itu tadi kembali kepada warna asal.
Dapat tip ini pun dari orang-orang lama. Kalau rasa berguna boleh share. Tak perlu bayar pun.