Jangan tak tahu ada kalanya barangan lama yang mahu dibuang seperti almari boleh digunakan semula menjadi sebahagian aksesori berguna.
Seperti perkongsian dari Norpadilah Afandi yang berjaya transform laci almari mahu dibuang ini menjadi penyangkut serbaguna.
Tidak perlukan bajet mahal sebaliknya barangan lain boleh dibeli dikedai RM2.
DIY Multipurpose Hanger
Bahan-bahan
Pintu laci tak digunakan
Kain buruk
Cat shellac woodstain colour meranti
Penyangkut
Cara membuatnya:
1. Bersihkan pintu laci yang tak digunakan.
2. Cat guna kain buruk saja untuk dapatkan rustic look. Gunakan cat shellac woodstain colour meranti.
3. Kemudian keringkan cat dan bolehlah dipasang penyangkut ikut keperluan.
4. Setelah siap inilah hasilnya. Boleh dijadikan penyangkut cawan atau apa saja.
Artikel berkait:
DIY Rak Bajet Dari Bakul Plastik
DIY Baiki Drawer Rosak, Cuma Tukar Rail Saja
Tip Goreng Bihun Satu Kawah Untuk Makan Ramai, Bihun Elok Lembut Tak Putus
Goreng bihun untuk hidangan famili mungkin tiada masalah tapi bila ada yang minta goreng untuk makan jumlah yang ramai kita mungkin tak berani.
Nak masak untuk jumlah yang ramai ini memang kena ada skill, apatah lagi nak hidang untuk beratus-ratus orang makan.
Tapi bagi yang nak mencuba atau terpaksa memasak untuk jumlah ramai ini boleh gunakan panduan dan tip yang dikongsi oleh Nurjuwaini Aziz. Menggoreng bihun sekawah untuk 200 orang makan, ini cara yang beliau gunakan.
Tip goreng bihun satu kawah
Bila nak goreng bihun untuk 200 pax, masa ni memang masak sekawah terus. Boleh guna bihun beg besar, dalam 4kg per bag. Satu beg boleh cater untuk 60-70pax.
Paling mencabar, waktu nak mengacau bihun. Kena guna kudrat tulang empat kerat. Kena guna sudip besi yang panjang. Tujuannya supaya dasar kawah tak berkerak nanti.
Persediaan bahan, tak perlu tambah air
Bihun ni kena rendam di dalam air biasa dulu. Tak perlu air panas. Dalam sejam pun ok. As long as bihun ni lembut.
Siapkan pes rencah dulu, kemudian masukkan bihun. Sewaktu nak menggoreng, selepas dimasukkan bihun, elakkan dari menambah air ke dalam kuali. Tambah air bukan membantu bihun lembut, tapi membuatkan bihun kembang, putus dan hancur. Teksturnya boleh jadi kurang cantik.
Buat lubang masa menggoreng
Untuk jadikan bihun lembut sewaktu menggoreng, mula-mula gaul sebati bihun dengan rencah dulu, kemudian buatkan lubang di tengah-tengah. Pastikan boleh nampak dasar kuali di bawah tu. Guna api perlahan.
Selepas beberapa ketika, dasar kuali tu akan berasap, kacau bihun perlahan-lahan dengan penuh kesabaran. Jangan sesekali putuskan bihun. Masak dengan sopan. Lebih elok sambil kacau sambil selawat ke atas Nabi Muhammad. Pahala pun dapat.
Ulang langkah buat lubang di tengah dan kacau dengan sopan sehingga bihun betul-betul lembut. Bila dah lembut, boleh masukkan sayur-mayur. Gaul sebati. Bila siap boleh angkat bihun dan hidang ke dalam bekas.
Buat bihun sikit pun boleh guna cara sama
Teknik ni applicable untuk goreng bihun skala kecil mahupun besar. Dan yang pasti, tiada cara betul atau salah dalam memasak ni. Masing-masing ada cara dan teknik sendiri. Mari raikan perbezaan kita. Hidup aman harmoni.
Semoga bermanfaat
Sumber: Nurjuwaini Aziz
Bungkus Dalam Tisu Lembap Dulu, Cara Mudah & Cepat Cambahkan Benih Kunyit & Halia
Antara tanaman yang biasa kita tanam di rumah selain serai, daun pandan dan cili adalah daun kunyit dan halia.
Tapi masalahnya selalu tak menjadi. Jika berdepan masalah sama boleh cuba cara yang dikongsi oleh Nor Robiah Abdrahman ini.
Cara mudah benihkan pokok kunyit & halia
Setelah menelaah beberapa artikel dan ilmu di internet, ada banyak cara sebenarnya. Tapi ini cara yang saya gunakan.
1. Beli kunyit hidup di kedai.
2. Potong razom (ubi) kepada 1-2 inci. Pastikan ada mata untuk tunas pokok.
3. Bungkuskan di dalam tisu basah dan masukkan ke dalam bekas bertutup (tipuware). Masukkan hirisan bawang besar sekali bagi mempercepatkan pertumbuhan tunas.
4. Biarkan 1-2 minggu pada suhu bilik. Sentiasa pastikan tisu dalam keadaan lembab.
5. Apabila razom sudah ada tunas (biasanya 1-2 minggu), boleh ditanam di atas tanah / pasu.
6. Pastikan pokok mendapat air dan baja yang mencukupi. InsyaAllah, dia akan membesar dengan jayanya.
Selamat mencuba!
Sumber Nor Robiah Abdrahman
Kek Coklat Bajet, Tak Perlu Mixer Pakai Senduk Saja Tapi Tetap Gebu
Siapa saja yang tak suka kek coklat. Anak-anak lagilah. Berbaloi buat di rumah. Tak perlu beli bahan mahal kita boleh ikut kek coklat Azlina Ina Fans.
Bahannya cukup mudah dan murah. Sekali beli boleh buat 2-3 kali kek ini.
Tak perlu ada mixer, cuma kacau pakai senduk jer, tapi hasilnya kek tetap gebu.
Bahan-bahan:
3 biji telur
1 cawan gula (suka manis tambah)
1 cawan minyak
1 cawan 1/2 tepung self rising + 1 sk soda bikarbonat
atau kalau takde boleh pakai tepung gandum campur 1 sudu kedil soda bikarbonat dan 1 sudu kecil baking powder(ayak)
1/2 cawan serbuk koko (kalau takde Milo pun boleh
1/4 cawan air panas
Cara membuat:
1. Senang saja penting ade senduk dan besen. Masuk telur dgn gula. Kacau tak payah kembang pun.
2. Masuk minyak kacau sampai sebati.
3. Masuk tepung.
4. Masuk serbuk koko, kacau perlahan-lahan sampai sebati.
5. Masuk air panas, ok dah cair elok.
6. Macam ni rupa adunan kek kita. Masuk loyang saiz. Bakar suhu 170 masa 50 minit atau kukus 40 minit.
7. Siap! Gebu sangat
Selamat mencuba!
Ps: Admin pun dah cuba, menjadi!
Sumber: Azlina Ina Fans