Jeans yang dah lama dipakai memang lebih selesa. Lagi lama lagi lembut pulak. Tapi berapa lama kita boleh pakai jeans sebelum dibasuh.

Bukan hanya jeans, tuala, cadar, baju tidur pun kita akan tertanya-tanya soalan ini. Berapa kali boleh pakai sebelum basuh? Ini jawapannya.

1. Cadar dan sarung bantal

Sebaiknya diganti dan dibasuh setiap dua minggu. Yang kuat berpeluh tu, kenalah ganti cadar dan sarung bantal lebih kerap.

2. Baju tidur

Walaupun tidak berpeluh tetapi sebaiknya dibasuh selepas 3 atau 4 kali penggunaan.

IKLAN

3. Stoking

Stoking perlu dibasuh setiap kali selepas guna. Takdelah gatal-gatal kaki tu.

4. Coli dan seluar dalam

Perlu dibasuh selepas sekali pemakaian.

5. Jeans

Ada yang pakai jeans berulang kali? Ada yang basuh jeans 6 bulan sekali! Alasannya takut rosak. Sebenarnya waktu terbaik untuk basuh jeans selepas 3 kali penggunaan terutamanya kalau korang mudah berpeluh.

IKLAN

Jeans, Tuala, Cadar, Underwear Berapa Kali Kita Boleh Pakai Sebelum Basuh?

6. Baju putih/sutera

Ada yang suka pakai baju putih atau baju berasaskan sutera? Baju jenis ni perlu dibasuh setiap kali selepas penggunaan, barulah warnanya tak pudar.

IKLAN

Jangan tunggu sampai dah kotor dan dibasahi peluh baru nak basuh. Sutera misalnya menyerap peluh seperti span dan perlu dibasuh dengan kerap.

7. Tuala

Berapa kerap korang ganti tuala? Sebaiknya tuala diganti setiap dua atau tiga kali penggunaan, atau sekurang-kurangnya seminggu dua kali bagi mengelakkan pembiakan bakteria di tuala.

Tuala yang terkena cecair badan seperti peluh dan darah perlu dicuci selepas setiap kali selepas dipakai. Barulah mudah kotoran ditanggalkan.

Sumber

Selain itu:  Cara Basuh Pakaian Yang Terendam Air Banjir Supaya Bersih. Kalau Kena Lumpur Lakukan Langkah Ini Dulu
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI