Jenis plug yang di rumah bukan sekadar pada dinding, banyak juga yang kita beli untuk menampung kegunaan di rumah seperti extension plug.
Tapi kita kena tahu plug ini ada fungsi yang berbeza, tak boleh guna semua barang elektrik. Silap pasang boleh terbakar.
Supaya tak berlaku kejadian tak diingini, elok kita tahu fungsi setiap plug yang ada di rumah. Panduannya ada dikongsi oleh @zalyazahari
Jenis plug di rumah dan barang elektrik yang sesuai
Kalau perasan plug dekat rumah kita ada banyak jenis. Tapi tak semua plug sesuai digunakan harian. Silap guna boleh terbakar. Berikut dikongsi jenis plug yang sesuai digunakan.
1. Direct plug
Untuk heavy use seperti;
– Fridge
– Cuckoo , Coway dll
– Aircond
Barang letrik yang besar tak boleh pakai extension plug atau kongsi dengan alatan electrik yang heavy use lain. Kena guna satu plug untuk satu barang elektrik.
2. Extension plug
Sesuai untuk kegunaan;
TV
Kipas
Charger Handphone
Penapis udara
Camera charger
Hair dryer
Ads
Boleh guna untuk pelbagai barang elektrik yang kecil tapi pastikan dan logo SIRIM.
3. Plug 3 pin adapter
Plug travel ini hanya sesuai untuk guna sementara macam charge phone or charge camera. Vacuum pun okay untuk penggunaan sementara.
4. Powercube
Ads
Jenis ini boleh guna untuk;
-TV
-Computer
-Charger camera ,phone dll
JANGAN SESEKALI GUNA UNTUK
-Microwave
-Oven
-Aircond
Sangat bahaya !
5. Extension with usb (wall socket)
Ini pun sama dia tak boleh guna untuk peralatan electrik yang heavy use macam aircond, mesin basuh dan lain-lain. Hanya sesuai untuk charger , tv atau yang tak gunakan tenaga electrikc kuat la. Plug bersama cable USB ini sesuai charging sahaja
Ads
6. Round extension box
Sesuai untuk kerja sementara seperti drill, mesin basuh,komputer dan sebagainya. Pastikan semua wayarnya dikeluarkan bila hendak digunakan supaya aliran elektrik tak tersekat.
7. Adapter smart
Ini hanya untuk penggunaan sementara seperti mengecas telefon. Boleh switch off melalui apps and set timer juga. Boleh check aliran electrik jugak. Kalau terlupa tutup plug iron boleh kawan melalui telefon.
Menu sardin dalam tin memang kegemaran ramai. Lagi sedap rasanya kalau ikan sardin itu digoreng terlebih dahulu.
Tapi masalahnya bila digoreng memang akan meletup-letup. Kalau tak ditutup boleh sakit terkena tangan malah dapur pun jadi kecah.
Mungkin ada yang tak tahu sebenarnya ada tip mudah yang boleh kita lakukan untuk pastikan ikan sardin yang sedang digoreng ini tak meletup. Tak tutup kuali pun tak mengapa. Caranya dikongsi oleh Shazura Bahari.
Tip goreng ikan sardin tin tak meletup
1. Tuang minyak dalam kuali, hidupkan api.
2. Sebelum masukkan ikan sardin dalam kuali, tabur 1 sudu tepung beras dalam minyak yang sedang dipanaskan.
3. Kemudian goreng ikan sardin seperti biasa. Memang takkan meletup letup minyaknya. Cara yang sama boleh juga dipraktikkan untuk goreng ikan keli.
4. Dah garing boleh angkat dan masak ikut kesukaan.
Resipi sardin tin cili padi
Boleh juga cuba resipi sardin tin cili padi yang dikongsi oleh Shazura. Caranya lain sikit tapi memang menyelerakan.
-Kisar kasar bawang merah, bawang putih, cili padi dan cili merah
-Panaskan minyak dan tumis cili kering kisar hingga pecah minyak.
-Kemudian masukkan bahan kisar, tumis hingga pecah minyak. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Kacau
-Akhir sekali perah limau kasturi atau lemon. Kacau sebati dan bolehlah dihidangkan.
-Hidang dengan telur dadar dan masak lemak kubis memang ngam sangat.
Mesti ramai kalangan kita yang suka buat kek sendiri. Bila dah baking satu perkara yang remeh untuk kita buat adalah cuci whisker mixer.
Kena bersihkan satu persatu jaringnya dan kena basuh dengan cermat. Jika bengkok boleh jejaskan tekstur adunan.
Lagi satu bila dah bengkok atau rosak dan nak tukar kos whisker ini juga bukan murah, lebih RM100 juga.
Cara pantas cuci whisker mixer
Tapi ada satu tip yang dikongsi oleh Syh Bakers melalui akaun TikTok yang boleh diguna pakai oleh kita.
Bakers mungkin dah tahu tip ini, tapi yang belum tahu boleh praktikkan setiap kali selepas baking untuk mudahkan kerja mencuci whisker mixer. Caranya mudah sangat;
1. Selepas selepas menggunakan alat ini, masukkan air dan juga sabun ke dalam mangkuk mixer.
2. Kemudian lock dan putarkan menggunakan kelajuan medium seketika.
3. Bila nampak whiskers dah bersih bolehlah tutup dan keluarkan. Memang bersih hasilnya.Tak perlu cuci satu persatu bilah.
INFO: Tip yang sama juga boleh digunakan untuk cuci blender.
Selain biskut raya semperit, tart, coklat chip cookies dan sebagainya, kacang botak ini juga antara yang selalu jadi hidangan waktu raya.
Rasa rangup, pedas dan lemak kacang itu sendiri, boleh buat kita tak sedar dah kunyah habis sebalang. Bagi yang tak suka biskut manis-manis ini juga antara kuih raya yang kita boleh buat.
Cara buat pun tak susah dan yang penting modal pun murah! Jadi buat sendiri, jangan beli! Ikut resipi Are Peace ini ya!
Cara buat kacang botak
Bahan-bahan:
400g kacang tanah
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sb serbuk cili
2 sb gula
3 sk garam
2 biji telur
1 sk ajinamoto
1 kiub ikan bilis ( kalau suka perasa tomyam boleh diganti dengan kiub tomyam)
5 sb tepung gandum
1 sb tepung beras
Cara membuat:
1. Bersihkan kacang tanah. Jangan basuh terlalu lama, lepas basuh terus keringkan. Jemur bawah matahari sampai kering (saya keringkan dalam oven sekejap saja).
2. Campur semua bahan yang disediakan (kecuali tepung) di dalam bekas dan gaul sebati.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung beras. Gaul lagi sekali sampai sebati.
4. Panaskan minyak dan goreng kacang yang digaul tadi dengan api sederhana.
5. Pastikan ia keperangan tetapi tidak terlebih garing.
6. Semasa menggoreng, buih buih di atas minyak akan terbentuk. Selepas masukkan kacang terus kacau, jangan berhenti untuk elakkan kacang melekat. Goreng sehingga masak.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...