Selain dari memberi kediaman ramai juga yang menyimpan hasrat membeli hartanah. Baik rumah atau tanah. Sama ada tujuan sebagai aset atau diduduki, dalam keghairahan untuk beli keduanya hartanah ini kita perlu hati-hati.

Ia supaya tidak menjadi masalah kemudian hari apatah lagi ia melibatkan kewangan yang banyak. Sebagai panduan, elak dari membeli hartanah berikut yang dalam kategori berisiko. Info berguna ini dikongsi oleh peguam Allahyarham Salkukhairi Abd Sukor.

Jangan beli hartanah dalam kategori ini kerana ia berisiko

Masih ramai masyarakat kita khususnya orang Melayu yang terlibat dengan pembelian hartanah berikut walaupun telah dimaklumkan akan risikonya. Antaranya:

Masih ramai masyarakat kita khususnya orang Melayu yang terlibat dengan pembelian hartanah berikut walaupun telah dimaklumkan akan risikonya. Antaranya:

1. Beli tanah lot banglo atau tanah pertanian yang tiada geran individu.
2. Beli tanah felda / tanah GSA
3. Beli rumah sambung bayar loan pemilik
4. Beli tanah pusaka sedangkan dalam geran masih nama si mati
5. Beli rumah subsale yang mana dalam geran masih nama pemaju dan belum dipindahmilikkan kepada nama pemilik asal (penjual) dan pemaju itu pula telah “bankrup”.
6. Beli hartanah yang bukan milik pemilik sebenar
7. Beli tanah TOL
8. Beli rumah dengan pemaju yang tiada lesen pemajuan perumahan yang sah
9. Beli rumah murah di bawah skim yang pelik-pelik
10. Beli rumah lelong yang ada kaveat

Alasan kenapa ramai orang kita beli hartanah di atas adalah kerana IANYA NAMPAK MURAH walaupun hakikatnya ianya tidaklah murah mana pun.

IKLAN

Apalah gunanya beli murah kalau hartanah yang anda beli tersebut tidak akan menjadi milik anda pun. Bahkan anda akan berhadapan dengan pelbagai masalah dan kesusahan yang memeningkan kepala anda selepas membelinya. Adakah ianya berbaloi?

Selain itu:  Tip Mudah Atasi Masalah Habuk Bila 'Drill' Dinding. Tak Perlu Sapu Atau Vacuum Lantai

Jika Nak Beli Rumah Atau Tanah, Jangan Beli Dalam Kategori Ini Kerana Ia Berisiko

Risikonya dari pelbagai sudut

Bila saya nyatakan ianya berisko, ramai yang tanya dari sudut mana yang dikatakan berisiko tersebut? Sebenarnya risiko-risko tersebut wujud dari banyak sudut. Antaranya:

IKLAN

1. Hartanah tersebut tiada geran individu.
Apabila tiada geran individu, bagaimanakah ianya boleh dipindahmilikkan kepada pembeli. Sedangkan dari segi perundangan, hak, kepentingan dan pemilikan seseorang terhadap sesuatu hartanah hanya diiktiraf dan dilindungi oleh undang-undang apabila ianya telah dipindahmilikkan kepada pembeli tersebut. Contohnya beli tanah lot tiada geran individu berstatus bangunan. Mustahil ianya boleh dipindahmilikkan kepada nama anda sedangkan geran individu pun belum wujud.

2. Pemilik berdaftar dalam geran bukanlah nama pemilik sebenar.
Jika pemilik berdaftar dalam geran masih nama orang lain, bagaimanakah ia boleh dipindahmilikkan kepada nama pembeli. Jika hendak dipindahmilik terpaksalah dipindahmilikkan kepada nama pemilik asal terlebih dahulu, kemudian barulah boleh dipindahmilikkan kepada nama anda. Contohnya beli tanah pusaka yang masih nama si mati, beli hartanah dalam geran bukan nama pemilik asal dan beli rumah di mana dalam geran masih nama pemaju.

Jika Nak Beli Rumah Atau Tanah, Jangan Beli Dalam Kategori Ini Kerana Ia Berisiko

IKLAN

3. Terdapat halangan perundangan yang menyebabkan ianya tidak boleh dipindahmilikkan kepada nama anda sebagai pembeli. Misalnya pembelian tanah TOL atau beli tanah felda / tanah GSA, di mana pindah milik tidak boleh dibuat melainkan atas kebenaran bertulis daripada pihak berkuasa yang berkenaan. Begitu juga dengan beli rumah lelong yang ada kaveat di mana ianya tidak dapat dipindahmilikkan kepada nama anda melainkan kaveat tersebut dibatalkan atau ditarik balik.

4. Transaksi tersebut tidak mematuhi peruntukan undang-undang atau tidak mematuhi amalan guaman hartanah yang sebenar. Misalnya, beli rumah dengan cara sambung bayar loan pemilik asal atau beli rumah dengan pemaju yang tiada lesen pemajuan perumahan yang sah atau beli rumah melalui skim perumahan yang pelik-pelik dan tidak diiktiraf oleh undang-undang atau amalan guaman hartanah yang biasa.

Selain itu:  Cara Buat Air Jamu Untuk Tenaga & Awet Muda Yang Rasanya Macam Minum Di Spa

Semoga bermanfaat:

Sumber: Salkukhairi Abd Sukor atau kini Sakukhairi N Son

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI