Bihun atau mihun goreng, menu sarapan yang selalu ada. Nampak macam mudah saja nak sediakan hidangan ini tapi ramai juga yang gagal.
Bihun lembik, keras dan rasa tak sedap. Bagi yang selalu tak menjadi bila goreng bihun boleh ikut tip yang dikongsi oleh Norizbaked Shah Alam, peniaga yang menjadikan bihun goreng sebagai salah sumber jualannya.
1. Tip sebelum menggoreng
-
Saya tak pakar tapi selalu ambil tempahan goreng bihun. Biasanya kalau nak goreng bihun pagi, saya akan rendam malam guna air paip. Kalau nak masak bihun petang, saya akan rendam pagi.
-
Saya guna brand Eka. Bihun yang direndam dalam air sejuk walaupun lama tidak akan lembik.
2. Bahan untuk menumis bihun
Bahan kisar:
Bawang putih
Bawang merah
Bilis
Udang kering
Cili kering
Kisar guna chopper supaya tak berair
Udang kering atau bilis (baru ada rasa bihun)
Bahan lain:
Fish ball
Fish cake
Isi ayam -bahagian dada utk jual (untuk makan sendiri boleh guna udang sotong)
Cili sos
Garam
Gula sikit
3. Cara menggoreng
-
Tumis bahan-bahan kisar hingga garing.
-
Lepas garing letakkan cili sos dan air. Biar mendidihkn kemudian masukkan garam, gula. Sesuaikan rasa.
-
Dah cukup rasa baru letak bihun. Waktu ini kita boleh agak meehon jenis keras ke lembik. Kalau keras letak air panas lebih.
-
Kecilkan api untuk lembutkan bihun dan tak berkerak. Kacau sampai sekata.
-
Saya selalu goreng 4 bungkus, ambil masa 1 jam baru elok masak dan sebati rasa bihun sebab guna api perlahan.
-
Dah agak lembut baru letak sayur sawi (taugeh, kobis tak letak sebab akan cepat basi). Biasanya bihun yang sama goreng pagi, tahan sampai malam sebab saya masak lama.
Sumber: Norizbaked Shah Alam
Kalau teringin nak pakai chopper boleh beli di SINI
Artikel berkait:
Tip & Cara Masak Pulut Kuning Yang Hasilnya Merelit, Lemak & Tak Lembik
Tip Rebus Jagung Supaya Kekal Lembut, Tak Kecut & Masak Cantik
Senangnya Buat Susu Pekat Manis Sendiri, 3 Minit Dah Siap!
Susu pekat manis antara bahan yang mesti ada di rumah. Kalau ramai ahli keluarga yang jenis suka bancuh teh tarik stok susu ini kena sentiasa ada.
Tapi kalau nak jimat bajet, boleh saja hasilkan sendiri. Proses buat cuma tiga minit dan hasilnya macam yang dijual di pasaran.
Kalau nak cuba boleh ikut cara yang dikongsi oleh Zan Zafirah Zainal
3 bahan saja
Susu pekat manis homemade 3 bahan dalam masa 3 minit sahaja, cara saya.
Bahan-bahan
- 1 1/2 cawan susu tepung
- 1/2 cawan gula (raw sugar boleh kurangkan kuantiti untuk kurangkan manis)
- 2/3 cawan air panas (jangan guna air mendidih, cukup sekadar suam panas sahaja)
Cara buat:
1. Campur semua bahan dalam blender dan blend selama 3 minit. Siap!
2. Pastikan stop blender selepas satu minit untuk rehatkan motor blender seketika.
3. Susu pekat yang dah siap kena simpan dalam peti sejuk (lepas simpan dalam peti sejuk baru akan jadi pekat).
Susu ini sesuai untuk buat kek, minuman dan lain-lain macam susu pekat manis yang biasa kita beli.
Selamat mencuba.
Hati-hati Pilih Oat Untuk Turunkan Berat, Nampak Sama Tapi Ada Yang Tinggi Gula
Bagi mereka yang nak turunkan berat badan, oat selalu jadi makanan pilihan walaupun tak sedap rasanya. Sebabnya ia adalah makanan yang mengenyangkan tapi pada masa yang sama dikatakan tidak akan menaikkan berat.
Tapi masalahnya sekarang ada pelbagai jenis oat yang dijual di pasaran salah pilih usaha diet dengan oat boleh jadi sia-sia. Lebih serius, kadar gula dalam darah pulak yang nak mencanak seperti info perkongsian daripada Dr Hafiz Sulaiman.
Bagi anda yang mengamalkan oat, sila ikut panduan daripada doktor ini.
Jenis-jenis oat, sama tapi tak serupa
Dah lama nak buat perkongsian berkenaan perbezaan oats ini. Hari ni saya sempat curi masa pergi Tesco tengok label produk oats untuk kepastian dan rujukan.
Ada beberapa jenis yang popular, Instant, Quick dan flavoured. Bagi yang diet untuk kurus dan sihat, pemilihan jenis oat yang sesuai mungkin memberi impak yang berbeza dengan ketara.
Saya merasa perlunya membuat perkongsian ini kerana terdapat nasihat kurang tepat tentang perkara ini. Pengambilan “instant oats” dan “quick oats” dikatakan sama sahaja kesannya kepada kesihatan.
Jika dilihat kandungan jenama oats popular, kandungan nutrisi pada label Instant dan Quick Oats adalah sama 100%. Tiada beza langsung. Adakah kandungan di dalamnya berbeza tapi tak dinyatakan?
Saya tidak rasa begitu. Kandungannya adalah 100% oats tanpa pengawet dan tanpa aditif tambahan. Maka apakah impak pada kesihatan adalah serupa antara kedua jenis oat ini? Tidak tuan puan. Ini yang dikatakan sama tapi tak serupa.
Beza antara instant oats dan quick oats ialah kaedah pemprosesannya
Instant oats merupakan oat yang paling banyak diproses. Ia sudah sedia masak, dikeringkan, digelek dan dilenyek sangat nipis. Maka teksturnya sangat halus dan berkrim apabila bercampur dengan air panas. Oat jenis segera ini boleh terus dimakan!
Quick oats pula ialah oat instant yang dipotong kurang nipis berbanding instant oat. Maka ia perlu dimasak seminit dua.
Rolled oats merupakan oat yang sudah digelek namun belum dimasak . Rolled oats juga dipotong lebih tebal. Maka ia perlu dimasak selama lebih kurang 5 minit. Ia juga dipanggil oat “peseng lama” oleh orang Terengganu . Beginilah caranya oat dimakan oleh orang putih zaman dahulu kala. Potong halus dan gelek, lepas tu masak atas dapur.
Oat yang paling kurang diproses ialah oat jenis “steel cut”. Oat jenis ini dipotong kasar-kasar daripada bijirin oat yang dipanggil oat groat. Bila dikunyah rasanya kenyal dan kekacangan sedikit perisanya.
Apabila diperhatikan pemprosesannya adalah secara fizikal semata tanpa bahan aditif apatah lagi bahan kimia. Kandungan nutrisi di dalam kesemua jenis oats masih sama walaupun berat semuanya sama.
Namun begitu, perbezaan paling besar yang memberi impak kepada kesihatan ialah “KADAR PENYERAPANNYA.” Semakin halus sesuatu oatmeal, semakin cepat penyerapannya ke dalam badan. Walaupun jumlah serat di dalamnya sama.
Awas kadar gula oats instant, boleh mencanak naik gula darah!
Steel cuts paling kurang diserap menjadi gula ke dalam darah. Rolled oats lebih mudah diserap.
Akhirnya quick oats dan instant oats paling senang diserap ke dalam darah sebagai gula.
Makan oats instant (dan quick) dari sudut kadar penyerapan gula adalah lebih dahsyat daripada minum air Coke dan Fanta berdesup gula darah naik mencanak!
Oats instant punyai indeks glisemik yang sangat tinggi. Rujuk indeks glisemik dari Universiti Harvard. Lebih tinggi indeks glisemik, lebih tinggilah penyerapannya ke dalam darah sebagai gula.
Tinggi gula dalam darah bukan sahaja bahaya kepada pesakit kencing manis, tetapi juga meningkatkan KERADANGAN..sakit sendi, sakit jantung, kanser, buah pinggang dan banyak sistem dalam badan jadi punah sebab gula darah tinggi.
Ingat oat segera, ingat gula
Gula tinggi dalam darah juga sebenarnya punca kegemukan. Lemak badan tak jadi kembang sebab makan banyak makanan berlemak. Tetapi lemak badan makin berkumpul dengan pengambilan gula berlebihan.
Macam mana nak sukat pengambilan gula berlebihan atau tidak ni. Senang saja tuan-tuan puan puan. Selagi boroi dikandung badan, selagi itulah maknanya gula/karbohidrat dalam diet kita masih berlebihan.
Ironi sebab orang takut makanan kolesterol dan berlemak sebab takut gemuk, walhal ia bukan penyebab kegemukan yang saintifik. Tetapi gula tinggi hasil daripada pemakanan tinggi indeks glisemik seperti instant oat inilah yang menyebabkan kita jadi semakin lapar, ketagihan makanan dan mengganggu aktiviti metabolik (hormon, biokimia) badan.
Ingat oat segera, ingat gula. Lupakan saja badan kurus atau sihat kalau masih ambil oats. Serat larut atau tidak, ia tidak akan “meneutralkan” kesan toksik gula berlebihan di dalam darah. Jangan buat kelakar.
Jangan termakan dengan fakta serat tinggi dalam instant oat bagus untuk jantung. Semua itu sudah diukur melalui indeks glisemik ya. Serat larut itu bagus untuk kesihatan jantung, tetapi gula berlebihan lebih bahaya untuk jantung. Pengeluar tak tipu dengan kata kandungan serat kesemua oat itu sama. Namun, pengeluar tak cerita pulak penyerapan gula dalam badan jadi tinggi!
Makanlah rolled oats
Bukan kata tak boleh makan oats. Makan lah rolled oats. Jika rajin, boleh cari steel cuts, kalau sanggup boleh makan oat groat itu boleh jadi lebih baik. Mungkin tidak hehe… Saya akan ceritakan lagi mengenai oats sebab ramai orang kita sukaa sangat oats ini.
Update: Cadangan pakar diet Tuan Hafiz Rosli yang sangat bernas. Jika nak kurangkan peningkatan gula darah apabila makan oat instant, jangan biarkan kosong. Kurangkan kuantiti dan tambahkan susu atau buah tinggi serat insha Allah lebih kenyang dan gula lebih cantik. Terima kasih atas cadangan bernas tuan.
Untuk pengetahuan tuan puan, pengambilan lauk lemak haiwan dan serat dalam sayuran juga mengurangkan penyerapan nasi putih sebagai gula dalam darah.
Update: Bagi yang ada masalah angin/GERD/alahan dan alergi/kembung dan dapat reaksi lepas makan oats, rolled oats mungkin beri reaksi lebih teruk. Pulihkan dulu perut. Kaedah pemakanan pemulihan di sini.
Pilihlah yang lebih selamat ya. Dah nenek moyang makan nasik, korang nak makan oats pulak!
Sumber: Dr Hafiz Sulaiman
Begini Cara Buat Nasi Ayam Hainan Atau Roasted Ala ‘The Chicken Rice Shop’
Antara hidangan mudah yang jadi kegemaran kebanyakan kita adalah nasi ayam. Kalau rasa nak makan di luar selalu yang dituju adalah The Chicken Rice Shop.
Menun pilihan kita sama ada nasi ayam hainan atau roasted. Makan pula dengan tauge rangup, memang lengkap.
Kalau satu famili gemar nasi ayam di sini, rasanya elok juga kalau kita belajar buat sendiri. Bolehlah berjimat sikit selain puas makan, nak tambah pun tak mengapa.
Macam mana nak buat? Resipinya dikongsi oleh Rafiah Nor, lengkap dengan cara buat tauge sekali.
Nasi ayam hainan & ayam roasted ala The Chicken Rice Shop
Bahan untuk ayam Hainan:
Ayam
Daun bawang
halia -hiris
Bahan untuk kicap ayam:
Bawang putih – dicincang
Hirisan halia
Air rebusan ayam
Sos tiram
Kicap cair
serbuk 5 spices
Tepung jagung
Garam & gula
Cara penyediaan ayam hainan
- Ayam direbus bersama daun bawang & hirisan halia selama 15-20 minit(ikut saiz ayam).
- Bila sudah masak rendam dalam air ais. Biarkan selama 20-30 minit. kemudian tos.
- Untuk kicap ayam tumis bawang putih yang cincang sehingga perang.
- Masukkan air rebusan ayam. Tambah sos tiram, serbuk 5 spices, sedikit garam dan gula.
- Bila mendidih masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan air. Agak-agak pekatnya ya.
- Bila air kicap dan mendidih boleh tutup api.
- Potong ayam hainan dan tuang kicap diatasnya sebelum hidang.
- NOTA : Boleh buat lebih kerana sos kicap ini juga digunakan untuk siram taugeh.
Bahan untuk ayam roasted
1 ekor ayam (sederhana besar)
2 sudu gula pekat
8 sudu cuka
1 sudu serbuk lada putih
2 sudu serbuk 5 spices
1 sudu mkn gula& garam
Cara penyediaan ayam roasted
- Gula pekat di campur dengan 2 cawan air, cuka, serbuk lada putih.
- Panaskan dalam masa yang sama kita perapkan ayam bersama serbuk 5 spices, garam dan gula.
- Gaul sebati bahan dan sapu di dalam perut ayam (jemur sekejap).
- Kemudian goreng dengan cara menyiram minyak panas ke atas bdn ayam (bakar pun boleh ya). Goreng sehingga warna keemasan.Siap
Cara buat cili
- Kisar cili merah, bersama serai, bawang putih (ulas je) bersama air rebusan ayam. Nak pedas tambah cili padi.
- Tumis bawang putih yang dicincang. Bila keperangan masukkan bahan dikisar.
- Tambah cuka, gula, garam & sos tomato.
- Bila mendidih tutup api, siap
Cara buat sup
- Satukan dalam periuk air rebusan ayam, halia, bawang putih hiris, serbuk perasa, dan garam.
- Sesuaikan rasa, bila mendidih tutup api siap. Boleh masukkan bebola ikan/ ayam
Cara buat tauge stim
- Ambil taugeh siram dengan air panas. Toskan.
- Letakkan dalam pinggan & curahkan sos kicap yang kita guna untuk buat ayam tadi.
- Kemudian boleh tabur dengan daun bawang & cili merah. Siap.
Bolehlah dihidang
Sumber: Rafiah Nor