Hampir setiap rumah kita ada tong gas, tapi tahukah kita apa yang perlu dilakukan bila satu dapur berbau gas akibat tong gas bocor?
Dalam perkongsian di media sosial netizen berkongsi apa yang perlu dilakukan.
Kejadian ngeri
Pulang ke rumah pada tengah malam selepas makan malam di sebuah restoran, seorang lelaki terhidu bau gas yang tersebar di sekitar rumah.
Lelaki itu pergi ke dapur untuk mencari bau yang lebih kuat. Fikiran bawah sedar mendorongnya untuk menghidupkan lampu, dan dapur meletup. Suami mati dengan serta-merta dan isteri dimasukkan ke ICU.
Ads
Perabot dilihat 200 meter dari rumah, bermakna letupan paip gas itu lebih kuat daripada bom.
Apa perlu dilakukan
Pelajaran yang diperoleh dari kejadian yang mengerikan ini ialah:
Ads
1. Apabila terhidu bau gas, jangan terus hidupkan lampu, tetapi buka semua pintu dan tingkap dengan tenang, supaya tidak ada percikan api.
2. Kemudian tutup tabung gas dan jangan pasang lampu sehingga bau gas hilang sepenuhnya.
Ads
3. Juga jangan buka peti sejuk jika anda bau gas, kerana ia juga boleh menyebabkan letupan, dan juga kipas sedutan (exhaust fan) kerana ia mempunyai cas elektrik. Hanya perlu buka tingkap.
Kalau nak tanam pokok sup untuk makan sendiri kita guna cara yang mudah ini. Tak perlu tanam dari biji benih pun.
Cuma beli saja pokok sup di kedai runcit, kerat dan tanam bahagian pangkalnya. Ini cara yang digunakan oleh Adana Embong. Bagi yang nak cuba boleh ikut langkah penanaman yang dikongsi.
Cara mudah tanam pokok sup guna keratan
Kalau setakat tanam untuk masak guna saja cara ini;
1. Beli je sejambak daun sup pilih yang banyak batang & akar.
2. Sejambak pokok sup pecah-pecahkan kepada beberapa bahagian. Saya bahagikan kepada 4.
Potong bahagian daun dan boleh guna untuk memasak. Kalau banyak boleh letak dalam bekas yang berisi air untuk tahan lama, seminggu pun segar lagi.
3. Sediakan pasu atau polibeg yang diisi dengan cocopeat atau tanah yang beli kedai Eco pun boleh. Tapi jangan letak padat. Bila padat, air bertakung dan ini boleh menyebabkan akar cepat busuk.
4. Kuantiti tanah pun letak separuh saja dulu, bila pokok dah stabil nanti baru tambah tanah. Kemudian boleh tanam terus keratan pokok sup tadi. Boleh letak 3 keratan dalam satu polibeg.
5. Keratan yang baru ditanam ini hanya semburkan sedikit air, jangan terlalu banyak kerana akar boleh jadi reput. Letak keratan baru ditanam ini di tempat terlindung. Jangan letak tempat panas terus.
6. Bila pokok sup dah naik boleh tambah tanah dan juga baja organik/ baja kopi.
Bulan puasa kali ini satu famili ada di rumah, lauk untuk berbuka puasa mungkin kena 2 atau 3 jenis.
Jadi kalau nak mudah bahan memasak kena ready siap siap. Nak lagi senang standby jer pes macam yang dipraktikkan Awien Ariff.
Dia berkongsi cara membuat 6 jenis pes yang boleh menyediakan pelbagai hidangan dalam masa yang singkat dari sambal, masak lemak, goreng-goreng hinggalah ke ikan atau ayam bakar. Semuanya boleh! Kalau ada tetamu datang mengejut pun pun tak de masalah!
1.Pes Cili Kering
– Rebus cili kering dulu.
– Blend cili Kering, bawang besar, bawang putih
– Cili kering lebih kurang 1/2 kilo, bawang besar 4 biji, bawang putih 10 biji
1. Tumis PES 1 ( 3 SENDUK). MINYAK 5 SENDUK. Masak sambal kena guna banyak minyak. Nanti tak sedap.
2. Dah pecah minyak, masukkan petai.
3. Masukkan Udang & Asam keping sedikit.
4. Rasakan dgn garam & perasa/gula.
SIAP!
Note: Cuci udang bersih-bersih kepala tu buang ok!
2. Santan Kotak
Kalau nak buat santan perah sendiri lagi bagus, letak kat dalam plastik bungkus masuk freeezer.
3. Pes Ikan Bakar
– Blend serai, halia, lengkuas, kunyit hidup, bawang besar, bawang putih, Cili kering
– Ok yang ini korang agak je lah ya. Serai tu lebih sikit. Balance kan semua bahan-bahan.
– Dah siap, please masak dulu ya. Masukkan garam, gula Melaka. Sejukkan kemudian simpan dalam peti ais.
Antara masakan yang boleh gunakan pes ini:
– Ikan Bakar – Rendang ayam – Rendang daging – Rendang kerang – Masak hitam – Kerutuk – Kuzi – Ayam Masak Merah – Ayam bakar
Contoh masakan : Ikan kembung bakar
Cara membuat:
1. Cuci ikan bersih-bersih.
2. Perap ikan guna PES 3.
3. BAKAR!
Nota: Kita niaga ikan & ayam bakar mmg pakai ni!
4. Pes Masak Lemak
– Bawang besar, bawang putih, halia, kunyit hidup, cili akar warna hijau
– Bawang besar 3 biji
– Bawang putih 8 biji
– Halia seketul
– Kunyit hidup sebiji
– Cili Hijau (ikut nak pedas mana)
Antara masakan yang boleh gunakan pes ini:
1. Masak lemak ayam, 2. Masak lemak daging 3. Masak lemak ikan 4. Masak lemak ikan masin
Contoh masakan : Masak lemak ikan masin
Cara membuat:
1. Tumis PES 4 (3 SUDU) bersama 1 batang serai yang diketuk.
2. Dah naik bau, masukkan santan & air sedikit.
3. Masukkan asam keping
4. Masukkan ikan masin yang sudah dicuci terlebih dahulu.
5. Masukkan kentang yang sudah direbus terlebih dahulu.
6. Masukkan bendi, tomato dan daun kunyit yang disimpul.
7. Rasa dahulu, kalau kurang masin, letak garam sedikit.
5. Pes Cili Api
– Cili, Bawang Merah (yang kecil), Bawang putih
– Cili 20 biji (kita guna cili akar je, rumah ni tak makan pedas)
– Bawang merah 10 biji
– Bawang putih 5 biji
INI KATEGORI PES SERBAGUNA.
Antara masakan yang menggunakan pes ini:
– Nasi Goreng – Bihun Goreng – Mee Goreng – Maggie Goreng – Sambal ayam hijau – Ikan sambal cili api – Segala jenis tumis boleh guna pes ni (tumis sayur etc)
Nota: Kita berniaga ikan & ayam bakar memang pakai ni
Contoh masakan : Sambal cili ikan kembung
Cara membuat
1. Goreng ikan terlebih dahulu.
2. Tumis pes 5 SENDUK sampai terbit minyak dalam minyak gorengan ikan tadi.
3. Masukkan bawang merah yang dipotong bulat.
4. Masukkan garam & gula sedikit.
5. Masukkan ikan goreng tadi.
6. Pes Kari Ayam/Ikan
– Bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, cili, serbuk kari
– Bawang merah 20 biji
– Bawang putih 10 biji
– Cili merah 5 biji
– Halia 3 inci (lebih kurang seketul)
– kunyit hidup 2 inci (lebih kurang seketul)
– Serbuk kari ayam (3 peket kecil)
ANTARA MASAKAN YANG BOLEH GUNA PES NI:
1. Of course kari ayam 2. Kari daging 3. Kari telur 4. Ikan Bakar Portugis
Agar-agar sirap ros ini kosong saja tapi tetap ramai peminatnya. Meskipun cara membuatnya mudah tapi ada juga yang cuba buat tapi tak menjadi. Jadi terlebih lembik atau keras sangat.
Supaya dapat hasilkan agar agar sirap ros yang elok kejadiannya boleh ikut tip sukatan yang dikongsi oleh Ani Zam.
Ikut saja sukatan agar agar & air ini!
Hari ni buat agar-agar orang dulu-dulu. Biasanya kalau kenduri kendara ada agar-agar ini untuk pencuci mulut.
Petua untuk agar-agar sirap ros menjadi sedang elok, tak keras dan tak lembik ikut saja sukatan agar-agar dan air ini;
10 gm agar-agar serbuk/tali = 1 liter air 20 gm agar-agar serbuk/tali = 2 liter air 30 gm agar-agar serbuk/tali = 3 liter air
Bahan-bahan untuk agar-agar sirap ros
10 gram serbuk agar-agar 1 liter air Setengah cawan gula pasir Sebutir gula batu (jika suka) Satu sudu makan sirap ros 2 helai daun pandan Sedikit garam
Cara membuat:
1.Masak agar-agar bersama air hingga larut.
2.Kemudian masukkan gula pasir, gula batu, sirap ros, daun pandan yand disimpul dan garam.
3.Bila semua sudah sebati matikan api , tapis dan masukkan ke dalam loyang atau acuan.
4.Bila sudah sejuk, masukkan ke dalam peti ais. Keluarkan potong dan sedia untuk dihidangkan.
Ketika mengisi minyak kereta kebanyakan daripada kita akan menggunakan RON95 berbanding RON97 memandangkan harganya yang lebih murah. Tiada masalah pun menggunakan minyak RON95 ini tapi pesan pakar automotif Datuk Ir Hj Mohammad B. Dalib yang juga Pengarah Kejuruteraan Automotif JPJ sekali sekala tangka perlu isi juga minyak RON97 untuk memastikan kereta mendapat kelajuan dan jarak yang optimum.