
Isi Kandungan
ToggleBila ada jambangan bunga dalam rumah, suasana memang lagi berseri. Cuma dilemanya nak beli gubahan bunga yang dah siap memang mahal tapi nak gubah sendiri tak tahu pula.
Bagi korang yang dalam situasi ini boleh ikut panduan menggubah bunga yang dikongsi oleh netizen di media sosial ini.
Macam-macam bentuk gubahan boleh buat, cuma perlu cucuk bunga ikut aturan yang disediakan ini.
Gubahan 1
Gubahan 2
Gubahan 3
Gubahan 4
Gubahan 5
Gubahan 6
Gubahan 7
Gubahan 8
Sumber: Chùa Huệ Ân
Cara Buat Terung Goreng Crispy, Lauk Terung Lain Sikit. Memang Sedap & Rangup

Gulai terung, pajeri, sambal, bakar semua dah buat. Ini satu lagi masakan berasaskan terung yang boleh kita cuba. Terung goreng crispy, resipi ini lain sikit tapi yang pasti sedap dan rangup.
Yang tak minat makan terung pun akan jadi suka, tak mustahil anak-anak pun akan suka makan terung lepas cuba terung goreng crispy ni. Cara membuatnya dikongsi oleh Zaharah Mazrul.
Cara buat terung goreng crispy
Ada peminat terung di sini? Kalau ada kita geng. Jom kita pelbagaikan menu terung, goreng macam ni memang sedap.
Bahan-bahan
Terung
Garam
Tepung Bestari (pedas)
Minyak untuk menggoreng
Cara membuat
1. Basuh bersih terung kemudian potong terung macam dalam gambar, potong memanjang tapi jangan putus.
2. Kemudian tabur/sapu garam halus sikit pada setiap terung. Perap dalam 10 minit.
3. Selepas perap air akan keluar dari terung, lap dengan tisu supata kering sedikit.
4. Seterusnya celup terung dalam tepung Bestari dan goreng dalam minyak yang dipanaskan terlebih dahulu.
5. Angkat dan tos bila terung sudah garing. Boleh dijadikan lauk, nak makan begitu saja pun sedap.
Selamat mencuba.
Sumber: Zaharah Mazrul.
Dah Kupas Bawang Merah, Jangan Buang Kulitnya. Ada Gunanya Untuk Tanaman

Isi Kandungan
Toggle
Bawang merah memang jadi bahan asas memasak hampir setiap hari. Apalah sedapnya masakan tumis kalau tak letak bawang kan.
Tapi bukan bawang itu saja yang cukup berguna untuk masakan, ramai tak tahu rupanya kulit bawang yang selalu kita buang itu juga ada kegunaannya yang tersendiri.
Berguna untuk yang suka bercucuk tanam
Ia cukup berguna buat mereka yang suka bercucuk tanam di rumah. Macam mana kegunaannya? Berikut adalah perkongsian dari Hazimah Imn Ismail Imn yang boleh kita praktikkan juga.
Caranya:
1. Selepas mengupas bawang merah, kumpul kulitnya.
2. Letakkan dalam besen dan tuangkan air. Rendam semalaman.
3. Keesokan hari gunakan air ini untuk menyiram atau menyembur tanaman.
4. Selain itu boleh juga tabur terus kulit bawang ini dalam pasu tanaman.
Manfaat kulit bawang pada tanaman
- Bantu pokok jadi lebih subur.
- Menggalakkan pertumbuhan pucuk baru.
- Mempercepatkan proses keluar bunga dan buah selain membunuh hama serangga pokok.
Sumber: Hazimah lmn Ismail lmn Via Kebun Bandar : Jom Tanam Sendiri
Jika Kacang Botor Yang Ditanam Tak Mahu Berbuah Cuma Lebat Daun, Kena Ikut Petua Ini

Kacang botor atau kacang kelisa ini antara tanaman yang selalu kita tanam di rumah. Ia jenis tanaman angka masa pendek untuk dapatkan hasil.
Jika betul penjagaannya minggu ke 10-12 dari dari hari semai sudah pun boleh menikmati ulam kacang botor ini. Tapi satu masalah yang selalu dihadapi bila menanam sayur ini ialah daunnya lebat tapi tak berbuah atau dipanggil mabuk daun.
Kalau hadapi masalah yang sama boleh ikut tip penjagaan yang dikongsi oleh Jabatan Pertanian Malaysia dan juga Hashimah Mohamad Shariff untuk pastikan pokok subur elok dan kacang botor berbuah lebat. Insya-Allah akan berbuah lebat macam ini;
2. Bila anak benih sudah naik, atau berusia 2 minggu buat junjung atau letak pancang kayu untuk bantu pokok memanjat/menjalar.
4. Guna baja organik/baja asli seperti tahi ayam atau kompos. Baja boleh dibuat selepas pungut hasil atau bila lihat kesuburan pokok merosot.
5. Jika kacang botor tak berbuah dan mabuk daun boleh praktik petua ini, buang daun-daun tua dan tunas di pangkal pokok supaya cukup nutrien untuk pembentukan buah. Insya-Allah pokok akan mula berbuah lebat.
Sumber: Jabatan Pertanian Malaysia & Hashimah Mohamad Shariff