
Gastrik adalah penyakit yang dihadapi oleh ramai. Malah ketika bulan puasa penyakit ini kerap menyerang kerana aturan makan lari dari kebiasaan.
Gastrik adalah sejenis penyakit yang disebabkan ketidakseimbangan asid dan pepsin pada usus. Ada orang yang akan merasa lemah dan sakit yang amat sangat jika diserang penyakit ini.
Ada banyak ubat-ubatan dijual di farmasi untuk merawat gastrik seperti Antasid, Antagonis H2, dan perencat Pam Proton (PPI).
Namun sekiranya tiada ubat-ubatan ini ditangan anda ketika diserang gastrik, cuba untuk amalkan cara tradisional seperti memakan pisang, minum susu sejuk dan juga mengunyah bunga cengkih.
Kenapa bunga cengkih?
Bunga cengkih dikatakan dapat membantu melancarkan perjalanan makanan ke arah perut dan meningkatkan penghasilan air liur.
Caranya adalah dengan menggigit satu bunga cengkih, dan biarkan sekejap dalam mulut. Ia akan membantu mengurangkan keasidan perut dan memberi sedikit kelegaan.
Sumber: Zayan
Buat Sendiri Bihun Sup Utara, 2 Bahan Ini Mesti Ada. Rasa Sup Memang Mantap Sedap!

Makan bihun sup dengan sambal kicap dah biasa, sekali sekala kita layan pulak bihun sup utara. Orang pantai timur atau selatan pun boleh buat, takde hal.
Bihun sup utara ini, wajibnya bihun mesti kuning dan cabai atau sambalnya mesti merah. Rasa supnya memang tip top sedap bila tambah tulang dan lemak, confirm berpeluh sambil hirup kuah. Kalau teringin nak buat boleh buat resipi yang dikongsi oleh Zaini Talib.
Bihun sup utara (sup tulang)
Cara buat bihun kuning
1 paket bihun
1 sudu makan atau kurang serbuk kunyit
1.Rebus bihun dalam air yang mendidih yang ditambah serbuk kunyit tadi.
2. Dah lembut bihun terus bilas dengan air paip kemudian ditapis atau tos.
Bahan-bahan sup
1 kilo tulang – dicampur sedikit daging pejal atau urat atau lemak lagi sedap supnya
2 batang serai – ketuk
2-3 inci halia – diketuk
4 ulas bawang putih- ditumbuk
4 ulas bawang merah kecil- ditumbuk
1 batang kulit kayu manis
1/2 sudu kecil bunga cengkih – ditumbuk kasar
1/2 sudu kecil lada hitam – ditumbuk kasar
3 bunga lawang
4 biji buah pelaga
Sedikit batang daun sup
Cara membuat
1. Masuk air secukupnya – menutupi daging, kalau nak lebih banyak air lebihkan bahan sup di atas.
2. Masukkan semua bahan bahan dalam periuk. Rebus sehingga empuk kemudian masukkan garam atau perasa jika suka.
3. Selepas sup masak boleh masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah digoreng ke dalam sup (jika mahu).
Bahan untuk cabai merah
Cili kering – siap kisar atau cili boh
Sedikit bawang putih dan bawang merah kecil- ditumbuk
Asam keping atau air asam jawa atau cuka
Garam
Gula
Cara membuat
- Tumis bawang kemudian masukkan cili, masak sampai pecah minyak.
2. Masukkan asam keping atau air asam jawa atau cuka, garam dan gula.
3. Boleh juga masukkan sedikit sos cili jika tak nak masukkan gula.
Bahan sampingan untuk dimakan bersama bihun sup
Daun bawang
Daun sup
Lobak masin
Bawang goreng
Tauhu digoreng
Bihun sup utara cabainya mesti merah, bihunnya mesti kuning. Dua perkara ini wajib ada.
Siap bihun sup utara, sedia untuk dimakan
Selamat mencuba!
Sumber: Zaini Talib
Teknik Mudah Tanam Pokok Kesum Tepi Rumah Supaya Pokok Rimbun, Daun Lebar-Lebar

Isi Kandungan
ToggleDaun kesum memang banyak kegunaan dalam masakan, lagi lagi kalau di rumah selalu masak laksa dan asam pedas. Memang elok sangat tanam.
Tanam sepasu pun jadilah, boleh guna daun kesum yang segar untuk masakan. Kalau dapat daun yang lebar dan besar lagi seronok. Macam hasil tanaman Mohd Syafiq Ahmad Khasasi atau dikenali juga sebagai Cikgu Kebun.
Nak dapat hasil pokok kesum yang sama begini, boleh ikut cara tanam yang dikongsi oleh beliau.
Teknik mudah tanam pokok kesum
Pokok kesum ini antara pokok yang kena ada di kebun dapur CK sebab kami sekeluarga suka makan laksa Kedah, jadi boleh petik segar-segar ja. Bagi yang nak belajar tanam pokok kesum, sila ikut tip ini. Moga berjaya tanam dan ada pokok kesum rimbun ni tepi tingkap dapur. Syok kan.
Cara- caranya
1. Cari benih pokok kesum yang sihat segar sama ada beli di pasar atau nurseri.
2. Sediakan medium tanah yang sesuai. Bab tanah ni CK ajar yang paling mudah, guna tanah merah campur sabut sahaja. Nisbah 70% tanah 30% sabut.
3. Cari pasu rendah tapi mempunyai permukaan yang lebar, pastikan pasu tidak mempunyai banyak lubang, cukup 2 lubang sahaja.
4. Potong daun kesum 5 ruas satu keratan, buang semua daun sebelah bawah dan tinggalkan 3 helai daun sebelah atas sahaja.
5. Letakkan hormon pengakaran pada keratan batang yang telah hangpa kerat tadi. Jika mahu pokok rimbun, banyakkan keratan untuk disemai.
6. Boleh terus tanam kesemua keratan tersebut. Tapi CK pilih untuk semai terlebih dahulu dalam cup air atau polybag kecil.
7. Satu polybag kecil boleh semai 2 atau 3 keratan batang guna tanah yang sama seperti di atas.
8. Kenapa CK semai dahulu? Tujuannya kita akan tanam pokok kesum yang betul-betul stabil dan hidup sahaja dalam pasu tadi.
9. Pokok kesum mula berakar selepas 2 minggu semaian dan boleh terus dipindahkan ke dalam pasu.
10. Jika semai tadi 7 polybag, dan hidup kesemunya jadi tanam kesemua 7 polybag yang mempunyai pokok tu kedalam satu pasu sahaja. Baru akan dapat pokok yang rimbun nanti.
11 . Jangan lupa, kena letak baja untuk proses pokok kesum membesar, CK akan guna Baja Wangi Organik, hanya perlu tabur 2 minggu sekali sahaja.
12. Siram 1 hari 2 kali, pokok kesum suka air banyak jadi jika terlebih siram tidak ada masalah.
13. Tip penting juga pokok kesum tidak suka cahaya matahari terus, jadi letak pokok kesum bernaung di bawah pokok lain atau bawah jaring hitam.
Semoga bermanfaat.
Sumber: Mohd Syafiq Ahmad Khasasi
Periuk Dah Guna 22 Tahun Tapi Masih Elok Bersih Berkilat. Tip Wanita Ini Cuma Basuh Guna Lebihan Sabun Mandi

Isi Kandungan
TogglePeriuk ini dah 22 tahun digunakan, level periuk legend tapi masih elok bersih berkilat. Berbeza pula dengan periuk belanga sesetengah dari kita mesti ada kesan hitam malah ada juga yang berkerak tebal.
Supaya periuk kekal bersih begini, Zainun Mamat berkongsi tip yang digunakan hingga periuk belanga koleksinya masih kekal bersih berkilat. Cara beliau mudah dan murah, cuma cuci dengan lebihan sabun mandi.
Tip periuk guna 22 tahun masih bersih berkilat
Periuk saya ni dah berusia 22 tahun. Masih cun melecun lagi. Setiap hari kita masak dan selepas memasak mesti kena basuh peralatan memasak terutamanya periuk dan kuali. Selalunya periuk kita akan jadi hitam di bawahnya. Sukar Juga nak cuci dan sental.
Cara saya, cuma gunakan sabut besi untuk cuci periuk dan lebihan sabun mandi. Sabun mandi yang dah kecil jangan dibuang ya.
Caranya mudah saja;
1. Rendam sabut besi dengan sabun mandi dan sedikit air. Tekan-tekan sikit biar jadi berbuih.
2. Kemudian bolehlah sental periuk. Bilas dan cuci Bersih. Berkilat jadinya. Sedap mata memandang.
3. Sabut besi ini juga tahan lama sampai 3 ke 4 hari. Tak mudah berkarat. Cubalah.
Selamat mencuba.
Kalau teringin nak beli koleksi set periuk cap Buaya macam ni boleh klik SINI untuk beli di Shopee.
Sumber: Zainun Mamat