Nikmat sungguh kalau makan buah rock melon yang manis dan sejuk. Makan pulak waktu tengah hari, memang sesuai.
Kalau suka bercucuk tanam, boleh jadikan rock melon ini sebahagian dari tanaman di rumah. Caranya boleh ikut Mazlan Burhanudin yang menggunakan polibeg saja untuk menanam buah ini.
Pertama kali tanam, tak sangka manis
Benih rock melon saya beli di Giant. Semai 2 benih dalam satu polibeg kecil. Siram air dan letak tempat teduh, pastikan tanam sentiasa lembap.
2. Bila dah bercambah, pokok dan keluarkan 5 helai daun barulah dialih dalam polibeg atau pasu. Saya guna tanah yg jual di nursery. 5 in 1, campur lebih kurang 30% tanah bakar.
Ads
3. Sokong batang pokok dengan lidi atau apa-apa sebab waktu awal batang pokok amat rapuh & mudah patah.
4. Supaya ada pengaliran udara, bawah polibeg saya sendal dengan 3 penyendal pasu. Sebab lantai rumah panas, takut kesan pada akar & air cepat kering.
5. Bila dah berbuah saya guna baja yang spray direct pada daun.
Ads
6. Kalau tanam komersial, mereka buat pendebungaan sendiri. Yang saya semula jadi, semut tolong. Boleh tengok nanti semut kecik hurung bunganya.
7.Pokok ini jenis menjalar jadi kena sediakan penyokong seperti jaring supaya boleh menjalar.
8. Bila dah mula berbuah, kena ikat sebab buahnya berat.
Ads
TIP
Tanda buah rock melon yang cukup matang apabila daun pada buah dah kering dan pokoknya pun dah layu
Bila cuti sekolah anak-anak ada kat rumah, kenalah sediakan jajan. Salah satu yang boleh kita buat adalah coklat cip cookies.
Kalau nak buat cookies yang sedap ala ala jenama terkenal Famous Amos yang memang anak-anak suka boleh ikut cara yang dikongsi oleh Norhaidar ini. Bukan saja sedap, cara buat pun senang. Tak payah guna mixer pun.
Bahan-bahan:
250gm butter
1 1/2 cawan brown sugar
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
2 1/2 cawan tepung (saya guna tepung Rose)
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam
6 sudu minyak masak
Coklat cip
Badam cincang
Cara membuat:
Satukan butter, brown sugar, telur dan esen vanila kemudian gaul guna spatula, tak perlu mixer.
2. Selepas adunan sebati masukkan tepung, tepung jagung, baking powder, soda bikarbonar dan secubit garam.
3. Gaul adunan hingga sebati, kemudian masukkan minyak masak. Gaul lagi.
4. Seterusnya masukkan coklat chip dan badam cincang. Gaul sebati dan simpan adunan dalam peti sejuk selama setengah jam.
5. Selepas satu jam keluarkan, ceduk agak-agak saiz sudu kecil (sudu KFC) dan susun jarak-jarak. Biarkan adunan kembang.
6. Kemudian bakar dalam oven guna api atas dan bawah, suhu 160 darjah Selsius selama 25 minit ikut kesesuaian oven masing-masing.
7. Sejukkan biskut yang dah masak dan simpan dalam bekas kedap udara supaya tahan lama.
Keenakan masakan Thai memang tak dinafikan, sebab itu restoran ini banyak sangat di negara kita. Memang kena dengan selera kita.
Bila makan di kedai makan Thai ini ada masa kita tertanya apa lah yang mereka guna untuk masak sampai jadi sedap. Sebab bila kita buat ikut cara yang sama tak pulak jadi sesedap hidangan di kedai Thai ini.
Sebenarnya rahsia penyedap makanan di kedai makan Thai ini terletak pada sos, pes dan beberapa bahan yang mereka selalu gunakan. Trisya Aman berkongsi rahsia ini pada kita semua. Nanti boleh cari ya. Menurut beliau produk yang dikongsi ini halal, jangan risau.
Rahsia penyedap kedai makan Thai
Rahsianya, mak banyak guna stok bahan masakan daripada Thailand. Kalau dulu balik kampung mesti kena borong banyak-banyak. Sekarang tak payah dah. Online pun dah ada jual.
1. Kicap bukit
Kalau dah letak kicap ini tak perlu letak seasoning atau serbuk perasa lagi. Rasanya macam Maggi seasoning.
6. Jeruk Bawang Putih
Pickled Garlic, jenama ini lebih sedap. Rasa manis dan masam sikit. Sedap dimakan dengan nasi kerabu sebagai penambah perasa dalam makanan.
7. Ikan Tenggiri Jeruk
Nak masakan kailan ikan masin atau nasi goreng ikan masin rasa macam kedai Siam, inilah rahsianya. Mak memang pakai yang ini dari dulu.
8. Tepung Kruangwangthip
Tepung ini wajib restok kalau habis. Nak buat ayam goreng salut tepung yang rangup dan sedap boleh guna ini. Yang ini tepung mix flavour pepper & garlic. Kalau tak suka boleh guna original flavour.
Jika diberi pilihan rasanya ramai juga yang tak sanggup melakukan kerja atau perniagaan ini. Maklumlah panas dan perlu banyak guna tenaga. Malah perlu menghadap pandangan orang ramai yang melihat pekerjaan ini tiada masa depan.
Tapi hakikatnya ramai tak tahu 6 bisnes kecil di bawah ini kalau dilakukan dengan konsisten dapat akan dapat keuntungan yang tinggi melebihi gaji eksekutif di pejabat berhawa dingin.
Jadi bagi anda yang sudah bosan dengan gaji cukup makan mungkin boleh cuba bisnes berikut.
1. Berniaga buah potong
Berniaga buah potong menggunakan motosikal untuk senang bergerak mencari port orang ramai, keuntungan biasanya 50%-60% dari modal.
Contohnya, anda jual RM1 setiap plastik, kena target jual 600 plastik sehari, cari port orang ramai (depan sekolah, depan masjid, kawasan pejabat/kilang) paling teruk anda akan dapat RM350 sehari × 30 hari = RM10,500
2. Khidmat potong rumput
Khidmat potong rumput, guna pekerja 2 orang dengan gaji RM130 sehari termasuk minyak mesin, upah satu halaman rumah biasa sekitar RM60, kerja hanya 2 jam sebuah laman, tugas kita hanya perlu angkat iklan di kawasan perumahan, deal pelanggan, ambil hantar pekerja dan collect duit.
Sehari kena gigih cari 5 buah rumah untuk seorang pekerja, jadi kita akan dapat sehari RM340 × 30 hari = RM10,200.
3. Menjual nasi
Menjual nasi RM4 di kawasan penduduk ramai dengan menyediakan khidmat penghantaran. Buat iklan Facebook untuk orang sekitar, mustahil tidak dapat buat jualan 150 bungkus sehari dengan keuntungan biasa jualan nasi ialah 60%, jadi dalam sehari bersih dalam tangan ialah RM360 × 30 hari = RM10,800
4. Menjual air
Jual air RM1 setiap cawan di depan sekolah waktu pelajar pulang (2 kali sehari) iaitu sekolah biasa pada pukul 1 hingga 2 petang dan sekolah agama pukul 5 hingga 6 petang.
Menjual 300 cawan untuk satu sesi itu bukan perkara yg mustahil, sehari paling tidak kita akan dapat RM600 kasar.
Rata-rata penjual air memberitahu margin untung bersih jual air ni sekitar 80%, jadi sehari kita akan dapat RM480 × 21 hari persekolahan sebulan = RM10,080
5. Berniaga apam balik
Berniaga apam balik di pasar malam keuntungan juga 80%, 4× seminggu dengan jualan 400 keping apam balik setiap malam yang berharga RM2 sekeping, setiap malam nilai jualan RM800×4 seminggu × 4 minggu sebulan = jualan kasar RM12,800 tolak modal 20% (RM2,560) = RM10,240.
6. Jadi ejen jualan produk
Jadi ejen jualan produk, pilih yang laku keras bulan tu (kerana kebanyakkan produk bermusim), cari yang menawarkan keuntungan melebihi RM50 setiap daripadanya, jual menggunakan iklan di Facebook, sehari anda boleh meletakkan kos iklan RM80, anda perlu berusaha sekurang-kurangnya 11 orang “close deal”.
Setiap hari akan ada orang sertai sebanyak RM550, tolak kos harian iklan RM80 dan bayaran pos RM110 = bersih RM360 × 30 hari = RM10,800
Ada banyak lagi perniagaan yg memerlukan modal sedikit tapi pulangan lumayan tapi 6 jenis mudah dibuat oleh sesiapa sahaja.
Ingat, tak semua perniagaan ini sesuai dengan anda, anda perlu pilih, ubahsuai dan serasikan dengan diri anda.
Semua pengiraan dari segi modal dan keuntungan adalah tidak tepat kerana harga berbeza mengikut masa dan tempat.