Kuih tako antara kuih wajib beli bila tiba bulan puasa. Rasa manis berlemak dimakan Ketika sejuk memang enak sekali. Dapat pula yang ada sengkuang Cina di lapisan bawah lagilah sedap rasanya
Tapi sering kali ramai yang keliru antara kuih tako dan juga kuih tepung pelita. Ini kerana bentuk dan lapisan kuih ini memang sama, lapisan santan di atas dan hijau di bawah.
Membezakan kuih tako dengan tepung pelita adalah penggunaan tepungnya. Kuih tako menggunakan tepung jagung atau tepung hoe kwee sementara tepung pelita pula menggunakan tepung beras.
Buat yang nak menyediakan sendiri kuih tako ini boleh ikut resipi perkongsian Farashakira Mohd Ibrahim
Cara buat kuih tako
Bahan lapisan bawah
1 cawan tepung jagung
1½ cawan gula (boleh kurangkan jika tak suka manis)
6 cawan air/air kisaran daun pandan
1 sudu teh pewarna hijau
Ads
Bahan lapisan atas
1 cawan tepung jagung
1 kotak kecil santan
6 cawan air
Garam secukup rasa
Cara memasak
1. Mula mula buat lapisan bawah dulu. Masukkan tepung jagung, gula, pewarna hijau dan 6 cawan air dalam periuk.
2. Masak hingga likat, gunakan api sederhana dan sentiasa kacau untuk pastikan adunan tidak berketul dan masak sekata tanpa rasa tepung.
Ads
3.Bila sudah masak boleh masukkan adunan ke dalam acuan. Boleh gunakan daun pandan yang dibentuk atau bekas plastik kecil.
4. Bagi membuat lapisan atas, caranya pun sama. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak hingga pekat dan hilang rasa tepung.
5. Kemudian sendukkan ke dalam acuan yang telah diisi lapisan bawah.
Ads
6. Sejukkan seketika di dalam peti ais barulah dihidangkan.
Sambal memang lauk yang sentiasa ada setiap hari bagi bagi yang suka pedas. Untuk jimat masa, ramai yang masak sambal tumis, sambal hijau dan sebagainya dalam jumlah yang banyak dan simpan. Nak makan ceduk saja jadi tak perlulah masak hari-hari.
Tapi selalunya sambal ini tak tahan lama kalau tak diletakkan dalam peti ais. 2-3 hari boleh jadi dah tak elok dimakan. Supaya tahan lama boleh gunakan retort cara kampung yang diajar oleh penjual sambal hijau, Wan N Wan M.
Katanya sambal tahan lebih lama jika sebelum disimpan dibuat proses retort ini. Caranya turut dikongsi oleh beliau. Berikut adalah perkongsian Wan N Wan M.
Retort cara kampung supaya sambal tahan lama
Ini cara saya untuk sambal hijau saya buat tahan lama. Boleh letak dekat luar lebih kurang sebulan tanpa perlu simpan dalam peti sejuk,
Tapi, kalau dah buka penutup, kena simpan dalam peti ais lah. Bila nak makan boleh rendam botol kaca tu dalam air panas untuk cairkan minyak.
Kaedah ini dipanggil ‘retort’ cara kampung. Kalau nak diikutkan, ada mesin khas untuk retort makanan. Tapi buat niaga kecil-kecilan dekat rumah, inilah kaedah paling mudah untuk sambal tahan lama.
1. Sediakan electric steamer atau periuk pengukus biasa.
2. Susun sambal yang siap dimasukkan dalam botol dan ditutup kemas dalam periuk pengukus. Kukus selama 30 minit.
3. Dah siap kukus keluarkan dan boleh disimpan di luar peti ais dan boleh tahan selama sebulan Jangan buka penutup sambal kecuali bila hendak dimakan.
Inilah hasilnya.
Tip
Jika dah dibuka untuk makan, dan tak habis kenalah simpan dalam peti ais. Bila nak sambung makan, rendam botol dalam air panas saja.
Info
Retort ini dalam bahasa mudahnya adalah dapat meningkatkan jangka hayat makanan. Produk yang siap dimasak telah dipanaskan pada suhu pensterilan dalam beberapa minit bertujuan menghapuskan bakteria dalam makanan dan menghalang ia daripada rosak.
Sekali pandang saja dah tahu kek chiffon ini memang gebu dan lembut. Selalunya kek yang kita beli saja dapat hasil yang begini.
Tapi sebenarnya kalau buat sendiri pun boleh dapat kek chiffon yang lembut gebu seperti ini asalkan tahu cara yang betul. Dikongsi oleh Mas Cotek ini cara dan tip membuatnya
Buat sendiri kek chiffon pandan gebu
Bahan A
6 biji putih telur (telur A)
1 sdt cream of tartar
3/4 cawan gula halus
Bahan B
6 kuning telur
1/2 cawan gula halus
1 3/4 caawn tepung self raising (blue key)
1/4 cawan minyak jagung
1/4 cawan air pandan (blend 4 helai)
1/2 cawan santan kara
Sedikit pewarna hijau
Cara membuatnya
1. Putar putih telur sehingga berbuih kemudian masukkan gula dan cream of tartar.
2. Putar lagi adunan sehingga kental atau bertanduk. Ketepikan bahan A ini.
3. Dalam bekas lain putar kelajuan sederhana kuning telur bersama gula halus.
4. Seterusnya masukkan minyak, air pandan, pewarna hijau dan santan. Putar lagi.
5. Akhir sekali masukkan tepung, putar perlahan sehingga sebati.
6. Langkah seterusnya masukkan bahan A ke dalam bahan B sedikit demi sedikit.Kaup balikkan sehingga sebati.
7. Masukkan adunan dalam loyang (22 cm/ 9 inci) hentak sekali atau dua kali. Pastikan loyang tidak dilengser dengan minyak, marjerin dan sebagainya.Kemudian bakar pada suhu 170 selama 1 jam api atas bawah.
8. Keluarkan dari oven terus terbalikkan atas redai kek dan biarkan kek sejuk (lebih kurang 45 minit).
9. Sisipkan keliling kek keluarkan dari loyang. Siap
Kalau tanya pada kaum wanita apa kerja rumah yang paling malas nak buat dah tentu kebanyakkannya menjawab menguruskan kain baju terutama sekali bab melipat.
Tapi mahu tak mahu kena lakukan juga, kalau tidak bertimbun dan berserabutlah bilik atau rumah dengan pakaian.
Bagi yang mahu mengurangkan stress melipat kain mungkin boleh mempraktikkan cara yang dilakukan oleh Dr Hani Mynis ini. Pengurusan baju yang dipraktikkan memang tip top. Menggunakan konsep open wardrobe, kebanyakannya tak perlu dilipat tapi tetap kemas!
Tip pengurusan pakaian open wardrobe
Macam kebanyakan mak-mak, isteri-isteri, house chores yg Hani paling malas nak buat ialah melipat baju. Punyalah malas nak melipat baju, sampaikan hani korbankan satu dinding kat bilik tidur kedua utk dijadikan “open wardrobe”.
Open wardrobe bahagian ibu dan ayah Aqil, atas bahagian Hani, bawah bahagian suami.
Ini adalah tip pengurusan pakaian yang Hani praktikkan:
Kena buat spring cleaninguntuk baju yg banyak (sebetulnya enam bulan sekali kena rombak baju). Contohnya:
Baju yg dah tak muat boleh diberi orang
Baju yg koyak (yg kita rasa kita akan jahit tapi dah lebih sebulan tak jahit, bolehlah dibuang, sebab kalau baju tu “penting” atau kita sayang confirm kita dah jahit tak tunggu berbulan).
Baju, tuala, cadar yg kotor dan lusuh (tak boleh dihilangkan kotorannnya, bertaik lalat) bolehlah dibuang.
Baju free atau baju promosi yg kita tak akan pakai dah boleh diberi org atau diguna semula.
Gunakan rule ni! Satu baju masuk satu baju mesti keluar. Selagi tak perlu baju baru masuk, jgn beli. Perempuan nak bersederhana bab ni memang payah. Tapi dah dua tahun, ini lah prinsip Hani. Kalau nak membeli juga, maknanya ada satu helai yg kita takkan pakai, boleh lah dijual atau diberi orang haha
Gunakan penyangkut baju (hanger) yang satu jenis, bentuk dan paling tidak pun satu warna je. Supaya semua nampak kemas dan seragam.
1. Baju anak
Ini open wardrobe untuk baju anak, Aqil. Baju jalan, baju raya dan baju harian diasingkan.
2. Baju kurung/ baju raya /baju kerja disusun ikut warna
3. Tudung pun gantung ikut warna
4. Baju formal suami /baju raya/ baju melayu
Ini baju harian suami
5. Cara jemur baju dalam bilik
Ini bahagian untuk jemur baju, atas baju basah. Lepas kering, transfer je ke tempat baju kering kat sebelah kanan. Selalu buka langsir supaya cahaya matahari boleh masuk dan keringkan baju. Bawah bahagian hanger.
Bila jemur baju, Hani akan pastikan baju tu diterbalikkan ready to wear. So kalau dah kering terus ambil dari sini je pun ok dah.
Tip kalau nak jemur baju dalam rumah
Pakai pencuci baju yg sesuai utk indoor drying (ada tulis anti-malodour) so baju tak akan berbau kepam dan hapak. Hani suggest Top (untuk jenis serbuk) dan Breeze utk jenis liquid.
Jemur sebelah tingkap sedekat mungkin
Ada pengudaraan tambahan (on kipas)
Jangan jemur baju banyak-banyak sekali gus (jarak baju) – dalam gambar atas tu baju dah kering tapi tak transfer ke bhgn kanan lagi.
6. Tip ekstra
Menggosok pakaian dan tudung ke tempat kerja seminggu sekali (gosok lima pasang terus; jimat masa dan jimat tenaga). Suai padankan terus pakaian dan tudung. Jimat masa pagi nak pergi kerja.
Untuk tuala, khaskan dua helai tuala utk seorang. Sebab setiap minggu kita akan basuh tuala, nak tunggu tuala tu kering, ada tuala ganti. Rumah kitorg takda dryer haha. Sediakan dua tuala utk tetamu.
Untuk cadar dan sarung bantal – masa lipat cadar, masukkan sekali set sarung bantal dalam lipatan cadar tu. Memudahkan proses menukar cadar setiap minggu.
Mana-mana pakaian yg lebih yg rasa nak simpan, boleh simpan tapi simpan dlm bekas tertutup (utk elakkan debu bertahun) dan pastikn bekas berlabel. Hani prefer bekas tak transparent supaya tak nampak isi barang dlm tu.