Kejadian enam anggota bomba yang meninggal dunia akibat lemas di lombong Taman Putra Perdana, Puchong amat meruntun hati seluruh rakyat negara ini. Malang memang tidak berbau. Apabila berlaku kejadian yang meragut nyawa, pasti ramai yang menganggapnya itu sudah takdir ataupun itu sudah ajal mereka.

Pun begitu, berbeza dengan pendakwah Prof Madya Dato’ Dr Mohd Asri bin Zainul Abidin, atau lebih dikenali sebagai Dr MAZA. Pandangannya patut diberikan perhatian kerana beliau membezakan antara penerimaan kita sebagai umat Islam terhadap qada dan qadar serta sebagai sebuah kerajaan.

IKLAN

 

Lanjutan Kes Bomba Lemas, Dr MAZA Mohon Kerajaan Buat Siasatan

IKLAN

Merekalah wira bangsa

Segala simpati buat keluarga enam anggota bomba kita yang terkorban. Doa dari saya sebagai seorang muslim dan rakyat yang selama ini menikmati khidmat bakti Jabatan Bomba dan Penyelamat di negara ini. Mereka dan semua pasukan yang seumpama mereka merupakan wira bangsa yang tidak ternilai khidmat dan budinya buat rakyat. Semoga Allah memberikan ganjaran besar atas pengorbanan mereka dan ditempatkan di syurga yang mulia.

Lanjutan Kes Bomba Lemas, Dr MAZA Mohon Kerajaan Buat Siasatan

Enam nyawa terlibat, patut siasat

Namun, bagi kita yang hidup bernegara ini, kes ini tidak boleh dianggap remeh. Jika hanya seorang, mungkin boleh dianggap kemalangan yang tidak mampu dielakkan. Namun, apabila berlaku kepada enam nyawa, maka satu siasatan lengkap dan bertanggungjawab perlu dilakukan segera.

Takdir itu pegangan jiwa antara kita dengan Allah

Perkataan ‘sudah takdir’ untuk pegangan jiwa seorang individu mukmin antara dia dan Allah. Namun, bagi sebuah kerajaan, ia bertanggungjawab untuk menjelaskan kepada rakyat apakah yang sebenarnya terjadi supaya tidak diulangi kelemahan yang lepas. Tidak munasabah untuk mencari satu jenazah membawa kepada korban enam nyawa yang masih muda dan amat berharga.
Ya Allah! Tempatkan mereka di syurga yang indah!

 

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

Segala simpati buat keluarga enam anggota bomba kita yang terkorban. Doa dari saya sebagai seorang muslim dan rakyat yang selama ini menikmati khidmat bakti Jabatan Bomba dan Penyelamat di negara ini. Mereka dan semua pasukan yang seumpama mereka merupakan wira bangsa yang tidak ternilai khidmat dan budinya buat rakyat. Semoga Allah memberikan ganjaran besar atas pengorbanan mereka dan ditempatkan di syurga yang mulia. Namun, bagi kita yang hidup bernegara ini, kes ini tidak boleh dianggap remeh. Jika hanya seorang, mungkin boleh dianggap kemalangan yang tidak mampu dielakkan. Namun, apabila berlaku kepada enam nyawa, maka satu siasatan lengkap dan bertanggungjawab perlu dilakukan segera. Perkataan ‘sudah takdir’ untuk pegangan jiwa seorang individu mukmin antara dia dan Allah. Namun, bagi sebuah kerajaan, ia bertanggungjawab untuk menjelaskan kepada rakyat apakah yang sebenarnya terjadi supaya tidak diulangi kelemahan yang lepas. Tidak munasabah untuk mencari satu jenazah membawa kepada korban enam nyawa yang masih muda dan amat berharga. Ya Allah! Tempatkan mereka di syurga yang indah!

A post shared by Dr MAZA (@drmaza_official) on

 

Selain itu:  Luar Nampak Segar Bugar Tapi Dalaman Rosak! 3 Tahun Amal Maajun, Wanita Ini Disyaki Hidap Radang Hati

VK pun turut simpati terhadap keluarga mangsa. Takziah VK ucapkan. Namun saranan Dr Maza ini pun patut diberikan perhatian. Memang sudah ajal namun kerajaan patut juga buat siasatan terperinci termasuk SOP yang digunakan. Tun Dr Mahathir pun sarankan yang sama juga kan? Supaya tidak berlaku lagi kejadian meragut nyawa lebih ramai.

Sumber: Dr MAZA & Sinar Harian

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI