Lauk sotong ini memang sedap, buatlah apa-apa hidangan pun. Baik buat sambal, kari, bakar, kerabu memang akan licin. Berbaloi beli walaupun harganya mahal.

Cumanya beli nak masak sotong ramai yang merungut dah beli sotong besar tapi waktu masak jadi kecut. Kecik je jadinya, kalau beli sotong saiz kecil apatah lagi.

Lepas Masak Sotong Jadi Kecut, Guna Petua Mudah Ini Untuk Elak Saiznya Mengecil. Sotong Pun Tak Hanyir

Bagi memastikan sotong kekal dengan saiznya dan tak kecut sesudah dimasak ada petua yang boleh dipraktikkan. Caranya pun mudah saja, dikongsi oleh Zin Ros bagi mengelakkan sotong kecut cuma rebus seketika dengan bahan ini.

IKLAN

Petua elak sotong kecut lepas masak

Kalau nak masak sotong guna petua ini supaya sotong tak mengecil saiznya bila dimasak.

Caranya

1. Mula-mula siang sotong, buang semua tulang sotong. Selepas cuci masukkan kepala sotong ke dalam badan sotong kembali.

2. Kemudian rebus sotong dalam air selama 5-8 minit bersama 4 atau 5 keping asam keping.

IKLAN

Lepas Masak Sotong Jadi Kecut, Guna Petua Mudah Ini Untuk Elak Saiznya Mengecil. Sotong Pun Tak Hanyir

3. Hasilnya bila masak sotong tak hanyir, saiznya maintain tak mengecut. Takde lah masa beli besar sotongnya tapi bila dah masak kecik je jadinya.

IKLAN

Semoga bermanfaat

Sumber: Zin Ros

 

Selain itu:  Kalau Beras Penuh Dengan Kutu, Guna Bawang Putih Untuk Keluarkannya. Satu Pun Tak Tinggal
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI