Masalah jiran parking kenderaan mereka depan rumah jiran lain hingga menghalang laluan memang rungutan biasa kita dengar bila duduk di taman perumahan.

Lagi menyakitkan hati walaupun dah ditegur tapi masih juga tak faham dan tetap meletak kenderaan di tempat yang sama hingga susah kita nak keluar masuk rumah sendiri. Sudahnya ada yang berkonflik sesama jiran akibat masalah ini.

Jadi apa perlu kita buat kalau dapat jiran begini? Sebagai jiran terinaya yang berdepan dengan situasi ini saranan daripada Peguam Hartanah, Syazwan Mohd Jafri boleh kita praktikkan.

Penyelesaian bila jiran asyik parking kenderaan block pagar rumah

Lepas seharian bekerja, masalah payah keluar masuk rumah sebab ada kereta block pagar adalah perkara terakhir yang anda ingin hadapi. Namun perkara ini biasa terjadi.

Harapnya perkongsian kali ini dapat membantu sesiapa yang mengalami masalah ini.

Pening dengan jiran asyik parking kereta block pagar rumah? Ketahui hak anda sebagai jiran teraniaya!

Masalah Jiran Suka Parking Kereta Block Pagar Rumah. Dah Tegur & Buat Aduan Tak ‘Jalan’ Ini Yang Boleh Kita Lakukan

Jika anda menetap di taman perumahan (landed terutamanya), pasti PERNAH MENGALAMI masalah pagar rumah dihalang oleh kereta orang lain (selalunya kereta jiran lah).

IKLAN

Pastinya juga menyusahkan, menyakitkan minda dan menyakitkan hati anda. Teguran secara baik tidak berkesan. Jadi apakah hak anda di bawah undang-undang? Perkongsian singkat hari ini.

HAK ANDA DI BAWAH AKTA PENGANGKUTAN JALAN 1987 (APJ 1987)

Seksyen 48(1) APJ 1987 menyebut – adalah menjadi kesalahan bagi pemandu yang meletakkan kenderaan mereka dengan cara yang menyusahkan/menghalang pengguna lain. Jika didapati bersalah, boleh didenda minimum RM1,000.00 dan maksima RM5,000.00 ATAU penjara tidak kurang 1 tahun ATAU kedua-duanya.

HAK ANDA DI BAWAH AKTA KESALAHAN KECIL 1955 (AKK 1955)

Selain itu:  Kalau Tiada Ubat, Hisaplah Bunga Cengkih Untuk Redakan Sakit Gastrik

Selain APJ 1987, AKK 1955 juga ada menyebut tentang kesalahan letak kereta depan rumah orang. Seksyen 22 AKK 1955 menyebut – barangsiapa yang melanggar masuk perkarangan rumah dengan sengaja tanpa alasan munasabah, boleh didenda sehingga RM50.

IKLAN

JALAN TERAKHIR JIKA JIRAN MASIH TERUSKAN SALAHLAKU PARKING BLOCK PAGAR RUMAH

Ramai tidak tahu, sebenarnya di bawah Seksyen 48(2) APJ 1987 – pihak berkuasa seperti pegawai polis/pegawai JPJ/pegawai majlis perbandaran, dibenarkan untuk CLAMP dan TOWING kereta yang menghalang/menyusahkan orang lain. Oleh itu, semasa membuat aduan, pastikan anda maklumkan akta ini Bila tahu kereta nak kena tow, pasti jiran tidak akan ulang kesalahan sama.

KALAU ADUAN, TEGURAN TAK ‘JALAN’

INFO TAMBAHAN

IKLAN

Meletakkan kereta block rumah orang juga dikira sebagai kesalahan “TORT KACAU GANGGU PERIBADI”

If all else fails, anda boleh saman di mahkamah dan dapatkan Perintah Injunction (Perintah halangan) agar pelaku tidak meneruskan lagi salah laku.

KESIMPULAN

Isu ini mungkin nampak remeh tapi hakikatnya memang banyak terjadi. Perkongsian kali ni pula bukan untuk menggalakkan pergaduhan sesama jiran namun lebih kepada memberikan “awareness” tentang isu ini supaya semua pihak sama-sama elak dari lakukan kesalahan ini.

Sumber:

Syaz.MJ
Peguam Hartanah Anda

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI