
Masalah rumput naik tinggi di laman memang menyakitkan mata. Kebiasaannya bila di cabut, tak sampai dua minggu akan naik pula yang baru. Penat dibuatnya mencabut rumput ini.
Bagi memudahkan kerja menghapuskan rumput liar yang naik silih berganti boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Harun Arun.
DIY racun rumput mudah
Bahan-bahan
-Garam sebungkus
-Cecair pencuci pinggan 3 sudu besar
-Air paip 2 liter

Cara membuat
Bancuhan semua bahan ini hingga larut dan masukkan dalam botol penyembur.
Sembur pada rumput yang ada di sekitar rumah.
Selepas dua hari, semua rumput akan mati, laman pun nampak bersih.

Selamat mencuba
Sumber: Harun Arun.
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
5 Petua Simpan Pisang Agar Tahan Lama, Lambat Busuk

Ramai yang gemar makan pisang dan kebiasaannya buah ini akan sentiasa ada saja di rumah.
Tapi jadi masalahnya buah pisang ini tak tahan lama. Cepat jadi lembik dan busuk.
Sebenarnya keadaan ini berlaku kerana kita tahu tahu cara menyimpan pisang yang betul. Jika kena caranya buah ini akan tahan lebih lama.
Korang suka makan pisang boleh praktikkan 5 petua simpan pisang agar tidak cepat lebam dan busuk.
1. Pilih sisir ada masak dan belum masak
Pilih sisir atau setandan pisang yang di dalamnya terdapat pisang yang sudah masak dan belum masa. Supaya kitya tak perlu menghabiskan semua pisang dalam masa yang singkat.
2. Basuh pisang dengan air bersih
Kebanyakan peniaga akan menyembur sejenis bahan kimia untuk mempercepatkan proses kematangan pisang. Oleh itu dengan membasuh pisang bukan saja dapat mengelakkan kita termakan malah mengelakkan ia dari masak lebih cepat.
3. Balut tangkai dengan kertas aluminium

Untuk kekalkan kesegaran pisang, balut tangkat pisang dengan kertas aluminium atau kertas. Kemudian simpan di tempat yang mempunyai pengudaraan yang baik. Selain itu boleh juga gantung pisang dalam keadaan tangkai ke atas. Ia bertujuan mengurangkan bintik-bintik pada pisang.
4. Jangan simpan pisang dengan epal
Ini kerana epas akan membebaskan sejenis bahan kimia yang disebut ‘ether’ yang akan menyebabkan pisang masak lebih cepat.
5. Elak hentak pisang
Jangan letak dengan kasar atau menghentak pisang ketika mengendalikannya. Pegang atau letakkan dengan perlahan kerana hentakan yang kuat akan menyebabkan kulit pisang menjadi gelap atau lebam dan teksturnya menjadi lembik.
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Cara Buat Kulit Karipap Frozen Yang Crunchy & Flawless Bila Digoreng, Boleh Buat Untuk Jualan Juga

Karipap frozen antara yang wajib ada dalam peti sejuk kita. Senang, boleh makan bila-bila waktu. Anak-anak pun suka. Lagi sedap kalau dapat kulitnya yang rangup dan flawles bila digoreng.
Jika selama ini selalu beli karipap frozen apa kata kita buat sendiri pula. Boleh ikut resipi dikongsi oleh Azam Abd Wahab yang menjual karipap frozen.
Turut disertakan tip untuk dapat kulit karipap yang rangup dan cantik waktu digoreng. Jika mahu buat untuk jualan pun boleh.
Resipi kulit karipap rangup
Bahan-bahan:

1 kg (satu bungkus) tepung gandum (saya guna tepung MFM Cap Ros)
3/4 cawan @ 150ml @ 15 sudu makan minyak masak
1 sudu makan marjerin (jenama apa pun boleh, saya guna Planta)
350ml @ 2 cawan @ 18 sudu @ 19 sudu aura air masak/mineral/drinking water/dari penapis
1 sudu makan air kapur yang jernih sahaja
* Saya tak letak garam, boleh saja kalau nak letak, ikut cita rasa
Cara-caranya:

1. Panaskan minyak dan marjerin. Biarkan suam-suam dan tuang ke dalam tepung gandum.
2. Gaul rata minyak dan tepung menjadi seperti serbuk roti atau breadcrumb.
3. Campurkan air kapur dan air yg 350ml tadi.
4. Setelah itu masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Jangan terlalu lembik, keras sampai boleh uli dan tidak melekat.
5. Uli tepung sehingga sebati menjadi doh.
6. Untuk proses karipap menjadi senang. Rehatkan/biarkan doh dalam 45 minit-1 jam.
Kalau nak cepat boleh tutupkan doh yang diletakkan dalam bekas dan wrap dgn cling film. Dalam 15 minit dah boleh proses buat karipap.
Cara saya untuk no.6, setelah menjadi doh agak-agak tepung tidak melekat( jika melekat atau lembik letakkan sikit tepung. Jika keras tambahkan air).
Lalu dengan secepat kilat jadikan doh kepada bulat-bulat kecil ( selalunya untuk 1kg tepung/ 1 bungkus saya dapat dlm 100-115 biji bebola kecil).
Setelah dibulatkan kecil saya rehatkan dalam 15 minit guna cling bagi kedap udara dan doh cepat lembut dan senang untuk dibentuk. Selepas 15 minit boleh start buat karipap.
Tip buat karipap frozen

Untuk buat jualan frozen ada 2 cara bagi karipap tahan lama. Boleh tahan sehingga 2 atau 3 bulan.
1. Goreng separuh masak, sejukkan dan frozen. Karipap tak melekat.
2. Bakar guna oven api atas bawah. Suhu 150 C selama 15minit, ikut oven masing-masing. Dah sejuk frozenkan.
Untuk bekalan travel, saya goreng separuh masak tidak sesuai dibakar kerana karipap akan melt/ melekat dan rupa akan herot petot bila nak menggoreng..
Cara goreng karipap untuk dapat kulit flawless & mengerutu
Untuk karipap frozen flawless gebu gebas. Senang saja, keluarkan karipap frozen terus letak dalam minyak atas kuali buka api kecil sederhana.
JANGAN tunggu minyak panas atau defroshkan karipap. Terus letak karipap frozen yg keras tu dalam minyak yg belum dibuka api atau dipanaskan. Itu saja. karipap tak gelembung atau terbelah di tengah. Insyaallah cantik kejadiannya.
Jika nak kulit karipap mengerutu sebab ada yang suka katanya rangup dan sedap.
Selepas siap karipap boleh terus goreng dengan api yang sederhana besar. Gerutu akan terhasil tapi hanya diguna pakai untuk karipap yang sedia untuk digoreng terus. Untuk karipap frozen defrost dulu barulah digoreng.
Sumber: Azam Abd Wahab
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Tak Semua Buah Sesuai Dimakan Waktu Diet, Begini Cara Nak Pilih

Buah ialah sumber vitamin dan serat (fibre) yang elok dimakan untuk menambah kesihatan tubuh. Ketika diet, ramai yang mula meninggalkan makanan berminyak dan menggantikannya dengan buah.
Pun begitu, buah apa yang elok dimakan? Ini kerana ada buah yang tinggi kandungan gula. Gula ialah ‘musuh’ bagi orang yang sedang berdiet. Coach pelangsingan, Fatin Najwa ada berkongsi tip mengenai buah yang sesuai dimakan ketika sedang diet.
Cari buah yang rendah kadar GI
APA JE BUAH YANG BOLEH MAKAN BILA TENGAH DIET NI? BETIK BOLEH TAK?
Okay saya selalu dapat soalan ni. Pasal pilihan buah apa nak makan masa tengah diet dan berapa biji atau kuantiti boleh makan. B
Buah- buahan bagus kerana ia membekalkan sumber fiber dalam makronutrien yang diperlukan badan kita setiap hari. Tapi jangan tak tahu, buah juga ada kandungan karbo (dari gula buah) jadi penting untuk tahu mana yang ok dan tak berapa ok.
Yang bagus untuk diamalkan secara kerap ialah buah dalam kategori LOW GI (glycaemic index). GI ni ada kena mengena dengan craving pada benda manis, high carbs dan constantly rasa lapar jika korang ambil more high GI food.
Ambil buah ini di antara waktu makan
Buah bagus diambil in between main meals sebagai snacking. Bajet kalori around 100-150 kalori. Jjadi kalau epal, pisang, pear, jambu batu ke (low GI) boleh ambil sebiji per snacktime. Kalau betik (GI sederhana) ambil sepotong je. Buah yang tinggi GI jangan selalu amalkan masa tengah diet, sekali sekala ok.
Mana nak tahu ni? Google je “low GI fruits” untuk check apa lagi buah yang bagus makan ketika diet, lihat senarai di bawah. Mana yang tinggi, mana yang sederhana dan mana yang rendah kadar GI.
Indeks Glisemik (GI) ialah kiraan gula dalam makanan. Bacaannya ialah:
Rendah: 55 dan ke bawah
Sederhana: 56 to 69
Tinggi: 70 dan ke atas
Jadi, buah apa yang sesuai dimakan ketika diet?
1. Ceri (GI 20)
2. Limau gedang (GI 25)
3. Aprikot (GI 32)
4. Pir (GI 38)

5. Epal (GI 39)

6. Oren (GI 40)

7. Plum (GI 40)

8. Strawberi (GI 41)

9. Pic (GI 42)

Sumber: Fatin Najwa
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!




