Dah basuh kain letak sabun dan juga pelembut serta pewangi pakaian tapi malangnya kain baju tetap bau hapak. Lepas tu ada pulak kerak hitam melekat pada baju.

Salah satu puncanya sebab kita tak pernah guna fungsi soak atau tub cleaning yang ada pada mesin basuh. Ia bukan sekadar hiasan ya, fungsinya untuk membersihkan tub mesin basuh agar kotoran dan habuk dari pakaian selama membasuh dibuang dan tidak berkumpul.

2 Bulan Sekali Guna Fungsi Tub Cleaning Pada Mesin Basuh Supaya Pakaian Tak Bau Hapak

Sebenarnya kotoran inilah yang membuatkan pakaian kita berbau walaupun dah basuh dan letak pewangi.

Cara menggunakan fungsi soak/tub cleaning juga senanglah sangat. Bagi yang tak pernah buat sejak beli mesin basuh boleh ikut cara ini.

IKLAN

Agar tub lagi bersih boleh masukkan cuka dan soda bikarbonat ikut cara di bawah atau pun gunakan sabun pencuci tub mesin basuh yang memang ada dijual. Caranya;

  1. Tekan ON

2. Pilih dan tekan program SOAK/TUBE CLEANING , tekan START.

3. Bila mesin dah mula isi air hingga tub hampir penuh masukkan CUKA dan SODA BIKARBONAT. Sukatannya suku cawan cuka dan 2-3 sudu soda bikarbonat. Jika tak letak soda pun boleh sebab cuka sifatnya asid boleh membuang segala bau kepam tu. Tapi kalau letak dua bahan ini lagi bagus sebab lebih bersih.

IKLAN

2 Bulan Sekali Guna Fungsi Tub Cleaning Pada Mesin Basuh Supaya Pakaian Tak Bau Hapak

4. Kemudian tutup mesin basuh dan biarkan ia selesai. Bila tub cleaning dah selesai, ia akan mengeluarkan bunyi macam biasa. Tapi ingat bila buat tub cleaning jangan isi kain pulak. Fungsi ini untuk basuh tub.

5. Amalkan buat soak/tub cleaning ini dua bulan sekali supaya tiada kotoran atau habuk terkumpul yang bukan saja buat baju berbau tapi boleh menjejaskan fungsi mesin basuh.

IKLAN
Selain itu:  Jangan Biasakan Hayun Tangan Anak Usia Bawah 5 Tahun. Tulang Mereka Lembut, Boleh Kena Nursemaid Elbow

Ini antara pencuci mesin basuh https://invl.io/clj1ntl yang boleh digunakan. Cuma masukkan saja seketul dalam mesin basuh ketika melakukan tub cleaning. Harganya pun murah, RM15 tapi boleh guna selama setahun.

2 Bulan Sekali Guna Fungsi Tub Cleaning Pada Mesin Basuh Supaya Pakaian Tak Bau Hapak

Selamat mencuba

Sumber: Mommy Daily

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI