Mengaji ‘Takat’ SPM, Naik Basikal Keliling Kampung Cari Rezeki, Siapa Sangka Kini Bellaz Jurusolek Terkenal Di Malaysia

444

 

Jadikanlah kesusahan dalam hidup untuk terus melonjakkan usaha demi meraih kejayaan. Jangan terus layan perasaan negatif sehingga merosakkan diri sendiri.

Jurumekap profesional atau MUA yang mempunyai ramai follower di laman sosial, Nabilah Zulyadaini atau lebih dikenali sebagai Bellaz telah mencoretkan kisah silamnya pada suatu ketika dulu.

Nyata kisah itu menarik perhatian orang ramai dan tidak menyangka dahulu Bellaz hidupnya begitu susah. Jom ikuti kisah Mua Bellaz.

Kita yang boleh ubah diri kita

Terus pandang ke depan…teruskan minat kita..
Buktikan pda org yg kita boleh melakukan yg terbaik dalam hidup kita …sapa lagi nk ubah cara hidup melainkan kita sendiri berusaha sehabis mungkin, berdoa pada Allah swt mintak dipermdhkan segalanya jauhi dari2 org yg xbaik dri kita,buka kanlah seluas2 pintu rezeki dan diberikan kesihatan yg baik (sihat)

Praktik apa yang kita minat

Pernah tak kita dengar orang kata jadikan hobi kita sebagai sumber duit. Misalnya kalau suka masak, komersialkanlah supaya menerima tempahan daripada orang ramai. Jadi Mua Bellaz ni suka mekap. Jadi dia menjadikan aktiviti menyolek itu sebagai sumber rezeki. Praktis, praktis dan praktif sampai menjadi.

Aminn aminn…dlm kehidupan ni ada pelbgai resiko /halangan /dugaan/pahit dlm hidup Yes kita kena kuat tempuhi dgn pelahan2 kita bangun go Bangun hampa…? Apa kita minat practice PRACTICEx3 sampai berjaya..nk berjaya kena hadapi dulu asam garam brulah kita belajar sesuatu yg baru dlm hidup kita…masih merangkak masih banyak lagi ingin beljar ingin exlpore lebih dalam lagi cuba buat lain pda org yes itulah kita….pernah down sgt teruk smpai tak mau berdunia nk hidup sendirian tau?

Ingat anak-anak

Bagi anda yang berusaha, jadikanlah anak-anak sebagai big why untuk berjaya. Xmau ckp smualah rasa sia2 dlm hidup ..tpi kita kena kuat demi masa depan igt keluarga igt anak2….rezeki kita siapa yg tahu hanya Allah swt yg tahu..apa yg penting berusaha rajin …? Rajin rajin pulun gigih …Allah tahu isi hati kita 🤗

Cikgu yang bayarkan yuran sekolah

Dulu Mua Bella tak pernah merasa baju raya, baju baru. Selekeh ke sana ke mari. Hanya berbasikal saat orang lain dah mula bermotosikal. Tapi lihatlah Mua Bellaz sekarang. Dia sendiri pun tak percaya siapa dia sekarang ini.

Saya pon masih tidak percaya siapa sy skrg ni ..Dulu sy hanya gadis kampung berbasikal ke hulur hilir mencari rezeki untk kluarga sy ..mengaji takat spm saja tu pon cikgu yg byarkan yuran2 buat sy ..trima kasih pada smua cikgu sekolah menengah sri badong terutamanya ustaz muslan jasamu tidk terbalas…..terus keja ..selekeh sgt2 xpernah merasa berbaju raya /baju baru…igt lagi time2 tu kwn smua dh ade motosikal tp sy hnya berbasikal usang ..bila kayuh rantai basikal jatuh p mai p mai kena kejar anjing dan sebagainya.

Belum makan tapi cakap dah makan

Betapa susahnya mencari rezeki..igt lagi masa tu mak sy bertnya pada sy “kak mkn dakg ” time tu bella dpt duit dri hasil kelas ikan start 7pgi -5ptg hnya dpt 15rgt sy jawab “..alhmdulilah mak dah mkn kenyang dah” padahai sy xmkn ikat perut lg sbb niat duit rm15 rgt tu mmg nk bg mak beli brg2 dapuq untk mkn esoknya ..

Jadilah diri sendiri

Allahuakbar sori sebak sat 😭😭 .jg x pernah merunggut xmalu dgn kehidupan kita ..jgn malu jgn fake…jdilah diri sendiri..skrg Alhmdulilah dptlah membntu kluarga n rkn2 serba sedikit rezeki sy dpt …terima kasih buat hampa smua yg sentiasa menyokong sy..insyallah sy akan buat terbaik bantu setakat mampu…mintak maaf jikalau terlepas pandang komen xterbalas maafkan bella…

Terima kasih semua

Terima kasih buat kwn2 zaman sekolah rendah menengah sy smpai kwn2 sekrg yg banyak mebantu sy dri segi kewangan bantu sy terima bnyk bella akan igt smpai bila2 …trima ksih jugak pda suami tercinta Mak/abah keluarga yg sentiasa memberi semangat nasihat buat bella..

 

 

View this post on Instagram

 

Terus pandang ke depan…teruskan minat kita.. Buktikan pda org yg kita boleh melakukan yg terbaik dalam hidup kita …sapa lagi nk ubah cara hidup melainkan kita sendiri berusaha sehabis mungkin, berdoa pada Allah swt mintak dipermdhkan segalanya jauhi dari2 org yg xbaik dri kita ,buka kanlah seluas2 pintu rezeki dan diberikan kesihatan yg baik (sihat) Aminn aminn…dlm kehidupan ni ada pelbgai resiko /halangan /dugaan/pahit dlm hidup Yes kita kena kuat tempuhi dgn pelahan2 kita bangun go Bangun hampa…? Apa kita minat practice PRACTICEx3 sampai berjaya..nk berjaya kena hadapi dulu asam garam brulah kita belajar sesuatu yg baru dlm hidup kita…masih merangkak masih banyak lagi ingin beljar ingin exlpore lebih dalam lagi cuba buat lain pda org yes itulah kita….pernah down sgt teruk smpai tak mau berdunia nk hidup sendirian tau? Xmau ckp smualah rasa sia2 dlm hidup ..tpi kita kena kuat demi masa depan igt keluarga igt anak2….rezeki kita siapa yg tahu hanya Allah swt yg tahu..apa yg penting berusaha rajin …? Rajin rajin pulun gigih …Allah tahu isi hati kita 🤗 Saya pon masih tidak percaya siapa sy skrg ni .. Dulu sy hanya gadis kampung berbasikal ke hulur hilir mencari rezeki untk kluarga sy ..mengaji takat spm saja tu pon cikgu yg byarkan yuran2 buat sy ..trima kasih pada smua cikgu sekolah menengah sri badong terutamanya ustaz muslan jasamu tidk terbalas…..terus keja ..selekeh sgt2 xpernah merasa berbaju raya /baju baru…igt lagi time2 tu kwn smua dh ade motosikal tp sy hnya berbasikal usang ..bila kayuh rantai basikal jatuh p mai p mai kena kejar anjing dan sebagainya bertapa susahnya mencari rezeki..igt lagi masa tu mak sy bertnya pada sy “kak mkn dakg ” time tu bella dpt duit dri hasil kelas ikan start 7pgi -5ptg hnya dpt 15rgt sy jawab “..alhmdulilah mak dah mkn kenyang dah” padahai sy xmkn ikat perut lg sbb niat duit rm15 rgt tu mmg nk bg mak beli brg2 dapuq untk mkn esoknya ..Allahuakbar sori sebak sat 😭😭 .jg xpernah merunggut xmalu dgn kehidupan kita ..jgn malu jgn fake…jdilah diri sendiri..skrg Alhmdulilah dptlah membntu kluarga n rkn2 serba sedikit rezeki sy dpt …terima kasih buat hampa smua yg sentiasa menyokong sy..insyallah

A post shared by B E L L A Z U L Y A D A I N I (@muabellaz) on

 

Sumber: ig muabellaz

Tinggalkan Komen