Berita penutupan lima cawangan hipermarket terkenal di Malaysia yang tersiar di media massa dan laman sosial memang menarik perhatian ramai. Tidak terkecuali usahawan wanita yang tidak asing lagi Puan Mona Din.

Pernah mencapai zaman gemilangnya dengan jenama busana Muslimah Hajaba, satu ketika dulu dia juga pernah melakukan perkara yang sama.

Usahawan yang sudah meraih pelbagai anugerah ini menutup semua outlet Hajaba sejak dua tahun lalu hingga menyebabkan ramai yang tertanya-tanya.

Tidak pernah berbicara secara terbuka tentang perkara tersebut namun berita penutupan beberapa cawangan hipermarket besar itu membuatkan Puan Mona beliau terpanggil membuat perkongsian dan mendedahkan mengapa beliau menutup satu persatu Butik Hajaba yang diasaskan.

Untuk pengetahuan, Butik Hajaba adalah antara perintis jenama fesyen Muslimah di negara ini. Malah jenama ini cukup popular kalangan wanita Malaysia sekitar tujuh tahun lalu.

Hajaba juga mempunyai banyak cawangan termasuk di pusat membeli belah terkemuka seperti Suria KLCC, Pavillion, Bangsar Village, Alamanda dan sebagainya.

Ikuti pendedahan Puan Mona yang juga usahawan produk kosmetik Leesa Formula tentang apa yang berlaku kepada bisnesnya.

Sudah dapat ramal apa yang bakal berlaku

Pagi ini, terkesan baca berita ni (penutupan lima cawangan hipermarket), sesak dada bila fikir tentang ekonomi kita yg makin tenat.

Secara peribadi, saya merasakan perkara ini berlaku apabila bermulanya perlaksanaan sistem GST.

Sebaik ada GST, saya antara industri player yg pertama dapat meramal perkara ini akan berlaku & mngambil tindakan segera untuk mngelak kerugian.

Masa itu saya ada beberapa butik Hajaba di pelbagai shopping mall terkenal, Suria KLCC, Pavillion, Bangsar village, Alamanda, Shah Alam Mall, SACC, dan banyak lagi.

Bila mula kena bayar GST, part sewa bulanan, pertambahan kos itu saja dah boleh buat kita hampir nak pitam.

IKLAN

Bayangkan kalau GST satu branch saja sudah hampir RM4k, dah boleh sewa satu lagi shop lot biasa di luar mall kan? Kalau dah 10 cawangan kena GST?

Bisnes fesyen Muslimah terlalu banyak

Dan masa itu pula, fesyen muslimah sudah lebih bersepah dari cendawan tumbuh. Anak-anak muda kita nak buat biz jual online, Malaysia sedang kebanjiran tauke-tauke, penjahit-penjahit, penjual-penjual asing dari India, Pakistan & Bangladesh.

Habis satu Masjid India & promo booths di semua hyper markets ‘diconquer’ mereka, menjadikan persaingan tersangat sengit, dan harga turun merudum !

Mereka yang berniaga di shopping mall besar kena bayar GST untuk semua termasuk sewa, dan macam-macam benda lagi. Tapi kami tak boleh masukkan GST ketika jual baju. Pelanggan tak mahu bayar kerana semua kedai lain pun tak kenakan GST memandangkan ia diserap sendiri!

Dan bila dah diserap, sepatutnya kena jual barang dengan harga lebih tinggi sikit dari sebelumnya, baru ok. Tapi mana boleh!

Sebab harga busana muslimah & tudung mencanak turun, semakin murah, sebab dilelong oleh peniaga-peniaga asing yang angkat geng senegara datang beramai menjahit sendiri lalu menjual dengan harga rendah, di tanah darahku Malaysia.

Dan baju-baju moden blaus-blaus segala yang sedang trending, harganya sangat murah, macam main masak-masak pulak. Semuanya ‘disupply’ borong dari Jakarta & Bangkok, 2 pusat paling utama yg mengeluarkn secara pukal.

Kita yg menjahit sendiri di kilang-kilang di Malaysia, langsung tak boleh lawan harga, ditambah GST pulak.

IKLAN

Perlu tarik diri sebelum simpanan habis

Akhirnya, setelah mencongak-congak keadaan semasa & meneropong future, saya tahu ekonomi retail Malaysia terutama fashion muslimah akan menjadi sangat tenat, just a matter of time.

So saya & suami ambil keputusan drastik, we want to exit out soonest, sebelum my empire will eat out our cash & savings!

And it took us 2 years to close down all our fashion branches completely. Sebabnya, we have to wait for the contract wt shopping malls to expire.

Dan yg masih lama lagi nak habis tempoh, we have to write to them, to pledge to exit, and after many meetings & meeyings, we are allowed to vacant the lot, tapi kena byr denda sikit..tak apa lah, janji dpt tutup, tak pyh pening kepala.

And finally, Alhamdulillah, last year in Oct, we managed to exit from all malls, relief from the burdens of GST, dropping of nilai RM, decreasing of sales month to month, kesengsaraan melihat every mall semakin sepi bkurang pengunjung.

Walau tutup Hajaba tapi saya lega

Dan paling saya syukuri, walau terpaksa tutup jenama Hajaba, saya melangkah keluar dari industri dgn penuh kelegaan, tanpa meninggalkan sebarang hutang, tanpa lari tutup kedai sebelah malam, tanpa tidak membayar gaji pekerja mahupun suppliers.

Saya tutup hajaba dgn penuh berhemah, Alhamdulillah.

IKLAN

Dan kini, saya rasa selesa menikmati hari-hari di umur yg sudah layak bersara, tanpa lagi penat memikir & mengejar kemewahan dunia.

Saya just go with the flow, redha dan happy je dgn apa saja rezeki yg saya ada. Dan saya terus memerhati dari hari ke hari betapa keadaan mjadi semakin sukar kpd ramai peniaga.

Saya hanya mampu mendengar rintihan mereka, kawan-kawan baik saya, yg masih dlm industri, dgn penuh rasa mengerti, dan sangat bersimpati.

Ramai dari mereka yg setiap bulan mengalami kerugian, jumlah kutipan sales tidakpun cukup nak bayar sewa & gaji pekerja, sedang stok baru tetap perlu ada.

Kalau tidak langsung customers takkan menjenguk ke butik. Semua itu perlu menelan belanja, duit dari savings sendiri, sedihnya…

Ada yang masih berhutang tapi tak sampai hati kejar

Dan saya sendiri, walau ada beberapa jenama yg masih berhutang dgn saya atas beberapa urusan semasa bisnes fesyen, yg dahpun hampir memasuki dua tahun tertunggak, saya masih tidak sampai hati untuk mengejar bayaran sepenuhnya.

Kata saya pada mereka, bayarlah sikit-sikit bila ada untung, insyaAllah kalau ada rezeki saya, takkan ke mana…

Untuk rakan-rakan saya yg masih berbisnes di luar sana, esp di mall, berjuanglah, berjuanglah, berjuanglah, andai itu saja pilihan yg anda ada.

Semoga Allah permudahkan semua perkara untuk kita semua…Aminnn

Sumber: Mona Din