
Mesti ramai dah berkira-kira lauk apa nak dimasak untuk berbuka puasa nanti. Tapi selain hidangan makanan, air minuman jangan dilupa.
Hari pertama puasa ini sesuai sangat kalau hidangkan air soda herbs ini. Teguk air ini memang nikmat, terasa segar kerana bahan-bahan yang digunaka memang beri kesan menyegarkan.
Bahan-bahan
Ais cream soda F&N
1-2 batang serai diketuk
Lemon
Daun pudina@apple mint
Asam boi ( suka masam letak lebih sikit)
Laici dalam tin
Ais

Cara-cara:
- Tuang aiskrim soda dalam bekas atau jag. Kemudian masukkan ais.
2. Campurkan semua bahan dalam air tadi dan gaul. Dah siap!
3. Boleh buat 10 minit sebelum berbunga, baru rasa bahan-bahan sebati dalam air.


Selamat mencuba
Sumber: Syikin Gillis & Nordiana Ab Kadil
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Usia 51 Tahun Tapi Bacaan Kolesterol Perfect, Doktor Cungkil 10 Tip Yang Diamalkan Lelaki Ini

Ramai kalangan kita sekarang yang menghadapi masalah kolesterol tinggi. Dah tentu ia membimbangkan kerana ini yang menjadi punca banyak penyakit berbahaya. Masalah ini dialami baik yang muda atau yang sudah berusia. Malah sekarang yang bertubuh kurus pun ramai mengalami masalah kolesterol tinggi.
Namun perkongsian daripada seorang doktor ini mungkin boleh memberi panduan untuk mereka yang berdepan masalah ini. Bertemu dengan seorang pesakit yang mempunyai bacaan kolesterol yang sempurna pada usia 51 tahun dia turut mencungkil rahsia yang diamalkan oleh lelaki tersebut.
10 rutin miliki bacaan kolesterol cantik

Jarang sangat saya nak jumpa bacaan kolesterol perfect macam ni. Umur encik ni 51 tahun pulak tu. Kita yang muda belia pun takut nak tengok bacaan kolesterol sendiri kan.
Ini cerita setahun yang lepas. Tapi sampai sekarang saya masih kagum, dan masih ingat setiap nasihat dan saranan yang beliau beri. Bila pesakit dah ada depan mata, saya cubalah kutip apa yang patut.
Ada 10 perkara yang beliau kongsi dengan saya.
1. Puasa Isnin dan Khamis tak pernah tinggal, puasa-puasa sunat lain juga beliau amalkan.
2. Nasi hanya makan 1 kali sehari. Cukup untuk isi perut yang lapar, bukan untuk makan sampai kenyang.
3. Makan bila lapar, bukan sentiasa kena ada makanan untuk dimakan. Berhenti sebelum perut rasa kenyang.
4. Makanan favourite adalah ulam-ulaman, sejak kecil diajar makan ulam oleh ibu ayahnya.
5. Kopi, teh dan milo tak pernah ambil sejak usia muda remaja. Beliau tahu ada kopi dan teh yang baik, tapi beliau tak minat. Katanya, kopi 3 in 1 betul-betul rosakkan badan.

6. Jarang sangat ambil air manis bergula. Seminggu sekali pun susah.
7. Sentiasa ada buah di rumah walau 1 biji. Bila lapar, cari buah dan bukan biskut kering.
8. Setiap tahun beliau wajibkan diri buat ujian darah untuk lihat tahap kesihatan diri. Bila ada keputusan yang tidak cantik, beliau usaha belajar dan cari ilmu untuk kawal dengan pemakanan.
9. Beliau tak percaya langsung dengan iklan makanan dan minuman yang ada di TV, sebab kebanyakannya adalah makanan tinggi gula. Banyak mata telah dikaburi, terutama anak-anak kecil kesayangan kita.
10. Buat sesuatu, sentiasa fikir kebaikan dan keburukan. Apa kita nak makan dan minum, fikir dulu samada ia baik atau buruk untuk tubuh badan kita. Ini gaya ayah-ayah yang nasihatkan anak. Saya belum mampu buat sepenuhnya apa yang beliau berjaya buat sejak usia muda.
Seawal beliau masuk ke bilik konsultasi, saya siap tanya lagi, “Encik ada makan ubat kolesterol ke?” Sebab cantik sangat kolesterol beliau, sangsi pula saya kot ada ambil ubat kolesterol dari farmasi.
Rupa-rupanya, ada cerita menarik tentang gaya pemakanan beliau yang perlu sangat untuk kita contohi.
Kita perlu mula dari sekarang. Tak dapat buat semua, buat separuh pun jadi.
Ajak anak-anak kecil kita juga, untuk sama-sama mula ubah gaya pemakanan kepada yang lebih sihat.
Sumber: Mazliana Mazlan
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Cara Buat Puding Karamel Tak Guna Telur & Tak Perlu Kukus

Puding karamel ini memang ramai peminatnya, manis berlemak dan makan pula selepas disejukkan, memang nikmat.
Tapi ada juga yang nak makan tapi alah dengan telur atau tak suka dengan baunya. Bagi yang begini boleh buat puding karamel tanpa gunakan telur.
Lagi menarik, cara ini juga tak memerlukan kita kukus, jadi tak perlu susah-susah keluarkan periuk belanga. Jika nak cuba boleh ikut perkongsian Nordiana Ab Kadil.
Cara buat puding karamel tanpa telur, tanpa kukus

Puding karamel tanpa telur dan tak perlu kukus. Sesuai untuk yang alergi telur dan sesuai yang tiada pengukus. Pertama kali buat Alhamdulillah menjadi…
Bahan puding:
1 paket serbuk agar yang jernih (10gm)
4 cawan air
1 tin susu cair
1 cawan susu pekat
3 sudu tepung kastard
Sedikit esen vanila
Bahan karamel:
3 sudu gula pasir
2 sudu air

Cara membuat :
1. Untuk buat karamel masukkan gula pasir ke dalam kuali dengan api yang kecil. Gula dibiarkan cair sehingga menjadi perang kemudian tutup api dan masukkan air. Kacau sebati.
2. Kemudian karamel yang siap ini masukkan ke dalam loyang. Ketepikan.
3. Untuk buat puding, satukan semua bahan ke dalam periuk dan kacau sebati.
4. Kemudian panaskan di atas api yang besar, masak puding sehingga betul-betul mendidih dan pekat.

5. Biarkan puding suam sebentar, kemudian barulah masukkan ke dalam loyang berisi karamel tadi.
6. Masukkan dalam peti sejuk sehingga 2-3 jam.
7. Terbalikkan loyang tadi di atas pinggan kemudian potong. Sedia untuk dihidangkan.
Tip: Pastikan puding dimasak sehingga betul-betul mendidih dan kelihatan pekat.
Selamat mencuba.
Sumber: Nordiana Ab Kadil
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Teknik Buat Pisang Goreng Rangup Krup Krap, Tak Perlu Kutip Serdak. Goreng Tepung Dulu Baru Masuk Pisang

Pisang goreng yang sedap kenalah rangup, sampaikan kita sanggup kutip serdak supaya terasa krup krap sewaktu makan hidangan ini.
Tapi kalau ikut cara yang dikongsi oleh Nur Masri ini, tak perlu kutip serdak kerana salutan tepung pisang goreng ini sedia rangup. Jom cuba.
Cara bancuh tepung supaya pisang goreng rangup krup krap

Bahan-bahan
Pisang – dibuang kulit dan dibelah (jenis pisang ikut citarasa)
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
Bes minuman jagung/Serbuk kunyit
Garam
1 biji telur
1/4 sudu kecil kapur makan
Air secukupnya
Cara membuat
1. Campurkan semua bahan dalam bekas dan gaul sebati.
2. Bancuhan jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair biar sedang-sedang saja supaya tepung bersalut elok dengan pisang.
3. Panaskan minyak, ambil sedikit bancuhan tepung dan masukkan dalam gelas kemudian tambah sedikit air supaya cair sikit. Kemudian curahkan dalam minyak panas tadi. Ia akan membentuk serdak rangup yang halus.

4. Kemudian ambil pisang yang dicelupkan tepung dan letak atas serdak yang terbentuk.
5. Terbalikkan pisang tadi. Goreng hingga masak.
5. Siap untuk dihidangkan.
Sumber: Nur Masri
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!

