Nak makan buah epal, lagi senang kupas dan potong dulu. Malah ramai yang buat begini untuk dijadikan bekal. Cuma masalah bila potong awal, buah akan jadi lebam dan tak rangup bila isinya terdedah.

Bagi mengelakkan buah jadi begini ada beberapa tip yang dipraktikkan oleh Lailatul Munira Zainuddin dan dikongsi oleh beliau.

4 petua elak buah epal lebam lepas potong walaupun terdedah

Elak Buah Epal Lebam Lepas Potong, Boleh Guna 4 Cara Ini. Buah Pun Kekal Rangup

Saya guna cara 1 dan 2 saja selalunya terutama kalau bawa bekal buah, lepas letak dalam bekas bertutup- simpan peti sejuk di bahagian chiller

IKLAN

1. Air garam
Sediakan air biasa, tambah secubit garam kemudian rendam hirisan epal ke dalam air tersebut sekejap. Saya rendam dalam 5 minit saja, kemudian toskan. Garam tu jangan banyak sangat sebab nanti buah epal akan masin. Agak-agak saja.

2. Madu
Selain daripada petua yang saya biasa gunakan, ada lagi beberapa petua yang saya ingin kongsikan. Yalah, mungkin ada orang tak suka rasa masin garam pada buah epal. Jadi, bolehlah menggunakan madu.

Caranya pun mudah. Cuma campurkan 2 sudu madu dengan segelas air biasa. Kemudian, rendam potongan epal ke dalam campuran itu selama beberapa minit. Lepas itu, toskan dan dah boleh dihidangkan.

IKLAN

Elak Buah Epal Lebam Lepas Potong, Boleh Guna 4 Cara Ini. Buah Pun Kekal Rangup

3. Jus lemon
Hanya perlu perah sedikit jus lemon ke dalam air. Kemudian, rendam potongan epal beberapa minit dan toskan sebelum dihidang.

IKLAN

4.Pisau tajam & limau nipis
Gunakan pisau tajam untuk memotong epal. Tapi sebelum tu, sapu atau lengserkan pisau dengan limau nipis. Kemudian baru potong epal seperti biasa.

Katanya, petua ini pun boleh digunakan untuk mengelakkan kita ‘menangis’ masa nak potong bawang. Cubalah! Kalau tak ada jus lemon, boleh juga gantikan dengan jus limau nipis atau apa-apa jus buah yang bersifat sitrus seperti oren atau nanas.

Selain itu:  Setiap Rumah Kena Ada Beg Kecemasan Bencana, Wanita Ini Kongsi Barang Yang Perlu Disediakan

Petua ini juga boleh digunakan untuk buah pear, lai, pisang, atau buah-buahan lain.

Sumber: Lailatul Munira Zainuddin