![Untitled design (1)](https://cdn.vanillakismis.my/2021/03/hZgwAvGG-Untitled-design-1-696x365.png)
Popia cheese ini memang jajan sedap. Makan sambil tengok tv memang sekejap saja licin.
Sebab itu kita tak kisah keluarkan duit lebih kurang RM15 sebalang untuk beli walaupun hakikatnya cara nak buat popia cheese ini sangatlah mudah.
Guna 3 bahan saja dan step nak buat juga ringkas saja. Kalau nak buat boleh ikut cara yang dikongsi Farhana Ismail.
Popia Cheese Rangup Krup Krap
Bahan bahan:
1 pek popia
Serbuk cheese
Serbuk cili
Gula
Cara membuat:
- Gunting kulit popia dan dicarik carik.
2. Kisar kering 4 sudu besar serbuk cheese, 2 sudu besar gula dan 1 sudu besar serbuk cili. Ketepikan.
3. Goreng popia hingga keperangan dan toskan.
4. Dalam satu bekas bertutup, masukkan popia yang dah digoreng tadi, taburkan bahan yang dikisar dan goncang supaya popia goreng rata dengan serbuk cheese tadi.
5. Dah rata bolehlah dimakan terus depan tv.
Selamat mencuba!
Sumber: Farhana Ismail
Ada Angin Dalam Paip Punca Air Paip Keluar Perlahan, Ini Cara Untuk Lajukannya Semula
![Ada Angin Dalam Paip Punca Air Paip Keluar Perlahan, Ini Cara Untuk Lajukannya Semula](https://cdn.vanillakismis.my/2022/05/Untitled-design-37.jpg)
Biasa berlaku di rumah, air yang keluar dari kepala paip perlahan. Bekalan air tiada masalah tapi air yang keluar sikit saja tak laju hingga melambatkan urusan.
Dikongsi oleh @zammenyelenggara, menurut beliau salah satu punca air keluar perlahan ini adalah kerana ada angin dalam paip.
Cara selesaikan
Bagi menyelesaikan masalah ini caranya mudah saja, tak perlu panggil tukang pun. Ia boleh dilakukan sendiri. Caranya;
1.Kita cuma perlu buka kepala paip untuk mengeluarkan angin, kemudian biar air mengalir seketika.
2. Selepas nampak air mengalir laju, boleh pasang semula kepala paip. Selesai masalah.
Boleh tonton video DIY di bawah untuk lihat caranya.
@zammenyelenggaramudah jer.. napa bayar lebih😁
INFO EKSTRA
Punca angin masuk dalam paip ini terjadi sewaktu air tangki kering. Keadaan ini juga dipanggil airlock. Ia biasa berlaku dalam saluran paip yang disambung selepas tangki air bersaiz kecil.
Oleh kerana angin lebih ringan daripada air, angin akan cuba naik ke atas, tetapi dihalang oleh air yang terdapat dalam salur paip tersebut. Tetapi tekanan air daripada tangki tidak cukup untuk menolak angin itu keluar daripada salur paip, maka fenomena ‘airlock’ pun berlaku.
Masalah ini apabila berlaku, buka kepala stopcock, keluarkan angin yang terdapat dalam salur paip kemudian barulah paip pada bilik air mengeluarkan air.
Sumber: @zammenyelenggara
Teknik Mudah & Jimat Tanam Sawi Dalam Pasu, Siram Pun 2 Kali Seminggu Saja!
![Teknik Mudah & Jimat Tanam Sawi Dalam Pasu, Siram Pun 2 Kali Seminggu Saja!](https://cdn.vanillakismis.my/2022/03/Untitled-design-77.jpg)
Nak cuba tanam sayur, tapi nak cara mudah. Kalau boleh tak mahu selalu siram. Boleh saja! Guna teknik tanam dalam nutripot.
Caranya dikongsi oleh usahawan tani, Azuan Abdullah. Ikut saja langkah demi langkah di bawah ini.
Tanam sawi dalam nutripot lagi mudah
Dalam banyak-banyak teknik tanam sawi di rumah, teknik ini yang paling mudah dan berkesan buat saya . Ianya dipanggil teknik nutripot buatan sendiri. Apa yang specialnya diy nutripot ni?
Melalui teknik ini, kita bagi baja bersama air semasa siraman. Paling best, siraman dibuat seminggu sekali bagi pokok yang masih kecil. Bila pokok usia 3 minggu, baru kita siram 2 kali seminggu. Jimat masa, jimat baja dan jimat tenaga. Bestkan!
Walaupun siraman hanya 2 kali seminggu, pokok tak akan mati kelayuan. Hasilnya pun boleh tahan ohsem, lebih kurang 500 gram untuk 1 pasu.
DIY nutripot untuk tanam sawi
Ini bahan-bahan yang diperlukan;
1. Pasu
2. Tong/baldi yang dapat muat 1/3 – ½ pasu.
3. Span
4. Cocopeat
5. Air baja AB
1. Pilih kombinasi pasu dan tong/baldi yang sesuai. Pastikan 1/3 – ½ daripada pasu boleh masuk ke dalam tong/baldi.
2. Pilih pasu yang ada lubang ya. Jika tak ada lubang, wajib buat lubang pada dasar pasu tersebut.
3. Masukkan pasu ke dalam tong. Ukur paras kedalaman bahagian pasu yang boleh masuk dalam tong/baldi. Saya tanda dengan marker pen paras tersebut.
4. Keluarkan pasu dari tong dan ukur paras bertanda tersebut. Dalam contoh ini, paras yang ditanda dengan marker dengan hujung pasu adalah 10 cm.
5. Ukur pula tong/baldi tersebut. Tandakan point dengan ukuran 2 cm lebih daripada paras pasu. Ini bermaksud point itu berada 12 cm.
6. Tebuk lubang pada point yang kita tanda tu. Minimun 2 lubang. Maksimun 4 lubang. Tujuannya adalah sebagai lubang over flow jika air terlebih nanti.
Ia juga boleh meningkatkan kadar pengudaran akar nanti. Lubang tu jangan besar sangat ya. Jika lubang besar, si aedes boleh masuk bertelur nanti.
7. Potong span ikut kesesuaian lubang dan ketinggian pasu. Ini saya guna span akuarium.
8. Masukkan span ke dalam lubang pasu. Pastikan hujung span mencecah pada bahagia dasar tong/baldi.
9. Masukkan cocopeat yang telah dibilas ke dalam pasu. Tak perlu penuh. Memadai tenggelam span atau ¾ daripada tinggi pasu.
10. Tanam anak benih sawi yang telah disemai. Pilih anak yang sihat dan bebas penyakit. Usianya lebih kurang 14 hari lepas semai dan ada 4-5 helai daun. Jarak lebih kurang 6 inci.
Siap tanam, siram pasu tersebut dengan air baja AB hingga lelehan air keluar melalui lubang over flow yang kita tebuk tadi. EC baja 1.5 mS
11. Jadual siraman dan kepekatan air baja adalah seperti berikut.
Minggu 1 : 1 kali seminggu, EC 1.5
Minggu 2 : 1 kali seminggu, EC 1.8
Minggu 3 : 1-2 kali seminggu, EC 2.0
Minggu 4 & 5 : 1-2 kali seminggu, EC 1.5
** Siraman dibuat hingga air sampai ke paras lubang “over flow”
12. Ini keadaan pokok sawi yang berusia 35 hari lepas tanam. Dia punya daun berkilat-kilat kan. Yang pasti, ia bebas racun kimia.
13. Satu pasu ini dapat hampir 500 gram. Jika tak nak potong pokok pun boleh. Memadai kita ambil 2-3 helai setiap pokok. Cara macam ni, pokok boleh tahan lama. Alhamdulillah rasanya tak pahit dan sangat rapuh.
Kalau tak nak DIY pasu ini pun boleh. Beli terus pasu nutripot yang dah siap. Ada jual di Shopee.
Klik SINI, untuk link beli.
Selamat mencuba.
Sumber: Azuan Abdullah
Senangnya Buat Susu Pekat Manis Sendiri, 3 Minit Dah Siap!
![Senangnya Buat Susu Pekat Manis Sendiri, 3 Minit Dah Siap!](https://cdn.vanillakismis.my/2019/12/90246-06_22_827112.jpeg)
Susu pekat manis antara bahan yang mesti ada di rumah. Kalau ramai ahli keluarga yang jenis suka bancuh teh tarik stok susu ini kena sentiasa ada.
Tapi kalau nak jimat bajet, boleh saja hasilkan sendiri. Proses buat cuma tiga minit dan hasilnya macam yang dijual di pasaran.
Kalau nak cuba boleh ikut cara yang dikongsi oleh Zan Zafirah Zainal
3 bahan saja
Susu pekat manis homemade 3 bahan dalam masa 3 minit sahaja, cara saya.
Bahan-bahan
- 1 1/2 cawan susu tepung
- 1/2 cawan gula (raw sugar boleh kurangkan kuantiti untuk kurangkan manis)
- 2/3 cawan air panas (jangan guna air mendidih, cukup sekadar suam panas sahaja)
Cara buat:
1. Campur semua bahan dalam blender dan blend selama 3 minit. Siap!
2. Pastikan stop blender selepas satu minit untuk rehatkan motor blender seketika.
3. Susu pekat yang dah siap kena simpan dalam peti sejuk (lepas simpan dalam peti sejuk baru akan jadi pekat).
Susu ini sesuai untuk buat kek, minuman dan lain-lain macam susu pekat manis yang biasa kita beli.
Selamat mencuba.