Home Hobi & Minat Rahsia Wanita Arab Kekal Cantik Dengan 6 Makanan Sunnah

Rahsia Wanita Arab Kekal Cantik Dengan 6 Makanan Sunnah

 

 

Di sebalik hijab yang turut menutup wajah mereka, ramai yang kagum melihat kecantikan wanita Arab hingga kaum hawa sendiri pun boleh terpegun melihatnya.

Kebanyakan mereka berkulit putih, punyai hidung yang mancung, bola mata yang tajam serta bibir yang penuh. Menariknya walau pun sudah cantik namun mereka adalah golongan yang suka menjaga kecantikan diri untuk tatapan suami.

Enam makanan sunnah berikut adalah antara yang mereka amalkan untuk tujuan kecantikan.

1. Bunga saffron atau za’faran

Di Arab Saudi, kopi Arab asli harus mempunyai saffron dan buah pelaga. Untuk kecantikan, saffron merupakan agen pencerah kulit yang terbaik.

IKLAN

2. Minyak zaiton

Antara khasiat minyak zaitun adalah meremajakan kulit. Minyak zaiton dalam masakan mampu hilangkan toksik yang terdapat pada makanan. Minyak zaiton juga membuatkan kulit lebih halus. Jadi tidak hairanlah kenapa kebanyakan produk kecantikan mengandungi minyak zaitun.

3. Pati delima

Pati delima baik untuk kesihatan dan dalaman. Ia baik untuk mengawal tekanan darah tinggi, kencing manis, kolestrol tinggi dan obesiti. Ia juga mampu turunkan paras gula ke tahap normal.

4. Cuka tamar atau cuka epal

Cuka tamar atau cuka epal baik untuk sistem pencernaan. Jika anda ada masalah sembelit, memang bagus sangat. Kedua-dua bahan ini akan memastikan sumber makanan seperti protein, karbohidrat dan lemak di pecahkan dengan sempurna.

IKLAN

5. Habatussauda

Sekarang ni Habbatussauda boleh didapati dalam bentuk biji, pil atau minyak. Elakkan ambil minyak bersama dengan madu kerana minyak akan neutralkan khasiat dalam madu. Ia berdasarkan dari hasil kajian pihak MARDI yang terkini.

6. Madu

Kita pun tahu madu sememangnya mempunyai pelbagai manfaat, malah turut berfungsi melambatkan penuaan kulit dan mengekalkan kelembapan kulit.

Selain itu:  Buat Sendiri Vanity Mirror Versi Bajet, Guna Barang Kedai RM2 Saja. Jimat!

 

IKLAN

 

Sumber: www.tipwanita.com

 

 

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI