Kita mesti pernah mengalami keadaan kelopak mata asyik bergerak-gerak atau mata mengerdip, kadang-kadang sampai berhari-hari.

Biasa bila kena macam ni ramai yang risau sebabnya orang-orang tua kata ia petanda yang tidak elok.

Antara kepercayaan yang diturunkan kepada kita bila kelopak mata bergerak ini adalah ‘kalau sebelah kiri, ada keluarga dekat yang meninggal, ‘kalau mata kanan yang bergerak, nak tengok orang atau nak jumpa orang jauh”.

Ada juga yang kata ‘nak dapat berita baik’. Kalau kelopak mata kiri yang bergerak, katanya kita akan menangis”.

Tapi itu semua kepercayaan, sebagai orang Islam perkara tersebut tidak boleh dipercayai kerana semua yang berlaku adalah ketentuan Tuhan.

Ramai Tak Sedap Hati Bila Kelopak Mata Bergerak-gerak. Ini Petanda Sebenar Yang Korang Kena Tahu

Bagaimana pun di sebalik kejadian kelopak mata bergerak-gerak atau mata mengerdip yang kita alami ini ada penjelasan saintifik dan kebanyakannya berkait dengan keadaan kesihatan diri kita sendiri.

IKLAN

Punca kelopak mata selalu bergerak

Nama saintifik untuk penyakit kelopak mata bergerak ini ialah myokymia. Menurut pakar masalah ini adalah akibat pergerakan otot di bahagian kelopak mata atas dan kadang-kadang di bahagian kelopak mata bawah bawah.

Bila mengalami keadaan myokymia ini kita mungkin perlu melihat kembali rutin seperti berikut kerana ia antara puncanya.

1. Stres – ia adalah penyebab utama kelopak mata tiba-tiba mengerdip. Jadi carilah cara untuk mengurangkannya sama ada dengan beriadah, bersenam atau bercuti seketika.

2. Kepenatan – kurang tidur sama ada disebabkan oleh stres atau kerja juga boleh menyebabkan masalah ini.

IKLAN

3. Mata penat – ia mungkin disebabkan oleh terlalu banyak mengadap komputer, tablet atau pun telefon. Oleh itu kita disarankan mengikut aturan 20-20-20 setiap kali menggunakan gajet.

Selain itu:  Cara Nak 'Check In' Apps MySejahtera Sekeluarga Sekaligus. Tak Perlu Tulis Nama Sorang-sorang Dalam Buku Dah

Caranya selepas 20 minit mengadap komputer, rehatkan mata dengan melihat 20 lebih kurang 20 kali selama 20 saat atau lebih. Ia akan mengurangkan tekanan pada mata yang menyebabkan masalah kelopak mata mengerdip.

Ramai Tak Sedap Hati Bila Kelopak Mata Bergerak-gerak. Ini Petanda Sebenar Yang Korang Kena Tahu

4. Kafien – terlalu banyak pengambilan kafien atau alkohol boleh menyebabkan keadaan tubuh kering lalu menjadikan otot kekejangan dan menguit termasuklah bahagian mata.

IKLAN

5. Mata kering- ramai warga emas mengalami masalah ini begitu juga mereka yang selalu menggunakan komputer. Boleh gunakan ubat titis mata untuk meredakan masalah ini.

6. Alahan – mereka yang mengalami alahan mata boleh berasa gatal, bengkak, mata berair. Bila digosok ia akan membebaskan histamine ke dalam kelopak mata dan juga air mata yang mana menyebabkan mata mengerdip. Sekiranya mengalami keadaan ini sebaiknya berjumpa doktor.

Walaupun jarang berlaku tapi masalah kelopak mata bergerak sendiri boleh juga dikaitkan dengan masalah saraf atau otak seperti Parkinson, Sindrom Tourette, Bell’s Palsy, Dystonia.

Cara atasi

Sekiranya mengalami masalah kelopak mata ini bergerak kita boleh mengurangkannya dengan melakukan langkah urutan berikut.

Ramai Tak Sedap Hati Bila Kelopak Mata Bergerak-gerak. Ini Petanda Sebenar Yang Korang Kena Tahu

Sumber

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI