Ramai yang cuba tanam pokok kesum di rumah. Biasanya melalui keratan batang yang terlebih dahulu direndam sehingga mengeluar akar. Kemudian barulah ditanam.

Tapi selalu juga terjadi dah rendam batang pokok kesum tapi akarnya tak juga keluar hingga batang jadi lembik dan busuk. Sudahnya tak jadi tanam pokok kesum.

Ramai juga yang tertanya-tanya kenapa selalu jadi begini. Tariq Syahman yang selalu berkongsi tip berkebun memberi penjelasannya.

Kenapa batang pokok kesum yang direndam tak keluar akar dan jadi lembik

Kenapa saya rendam batang daun kesum tu dia tak keluar akar, jadi lembik & membusuk?

Rendam Batang Pokok Kesum Untuk Tanam Tapi Akar Tak Keluar, Jadi Lembik & Busuk. Ini Sebabnya

IKLAN
Jawapan:

1. Keratan tak cukup matang. Kita perlu guna batang yang keras & sedikit berkayu. Kalau batang tu masih muda, memang selalunya dia akan jadi lembik.

2. Kena guna keratan yang fresh. Walaupun keratan tu dah cukup tua, tapi kalau dah berhari-hari tak kena air, dia memang potensi tinggi untuk mati. Contohnya, macam keratan yang kita beli di pasaraya. Nampak macam fresh tapi mungkin dah 2-3 hari dikerat dari induk.

3. Terlalu banyak daun pada keratan. Sebelum rendam dalam air, potong daun-daun yang ada, tinggalkan sedikit sahaja.

IKLAN

4. Terdedah pada terik matahari yang melampau. Sebaiknya letak pada tempat yang teduh & indirect sunlight. Bila dah keluar akar baru pindahkan ke tempat yang lebih terang.

5. Tak cukup air. Pastikan air dalam bekas tu sentiasa cukup. Kiranya air kering semasa akar baru tumbuh, selalunya dia akan terencat & mudah mati.

IKLAN

6. Lain-lain sebab yang di luar kawalan contohnya diserang serangga perosak atau bekas rendaman tu ditolak oleh kucing yang samseng.

Selain itu:  Tambah Aiskrim Soda, Rahsia Buat Jeruk Mangga Yang Rangup Krup Krap

Rasanya yang itu saja. Kalau dah cuba tapi tak menjadi, jangan give up dulu ya. Cuba lagi. Saya sendiri pun 3-4 kali beli daun kesum di pasar raya lepas tu rendam tak menjadi. Buang begitu saja.

Semoga bermanfaat

Sumber: Tariq Syahman

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI