Kebelakangan ramai yang merungut dengan bil elektrik yang tinggi. Rumah tak ramai orang, tapi bila bil sampai mak aiiii hampir RM200. Pening kepala dibuatnya

Bagaimanapun ada saja rumah yang ramai penghuni tapi bil elektrik mereka rendah. Malah ada yang RM50 sebulan saja, antaranya adalah pemilik kediaman yang bernama Aishahumaira Idris.

Mempunyai lima penghuni rumah dan menggunakan peralatan elektrik yang ada di kebanyakan rumah termasuk pendingin hawa tapi bil elektriknya hanya sekitar RM50 saja.

Nak tahu apa yang dilakukan, boleh baca perkongsian beliau.

Cara kekalkan bil elektrik rumah RM50 sebulan

Rumah Ada 5 Orang, Barang Elektrik Semua Ada Tapi Bil Elektrik RM50 Sebulan, Boleh Ikut Cara Wanita Ini

Secara sedar, kami memang nak jimatkan elektrik. Rata-rata kalau beritahu bil elektrik kami sekitar RM50, ramai yang terkejut. Kami limau orang satu rumah. Dua dewasa, tiga kanak-kanak.

IKLAN

Dulu, sebelum duduk rumah sendiri, bil atas RM100. Tapi,bila rumah sendiri, kita boleh kawal dan implement especially barang apa nak guna. Suka saya share sedikit macam mana kami buat.

Disclaimer: Ini cara saya ya. Mungkin ada yang salah atau betul. Mana yang betul, boleh ambil pengajaran. Kalau salah, tolong tunjukkan.

Barang dalam rumah kami rasanya lebih kurang most household ada.
– Tv, wifi
– Air cond 3 unit (2 bilik, 1 ruang tamu)
– Coway
– Peti ais
– Mesin basuh
– Air fryer (hari-hari guna)
– Induction cooker (hari-hari guna)
– Microwave
– Water heater 2 unit
– 5 buah kipas syiling

IKLAN

1. Set niat
First kena sedar, kenapa nak jimat?
– Cara Islam, Rasullullah sendiri tegur ambil wudu lebih dari 3 kali even di sungai yang mengalir. Kan?
– Limited resources. Dunia ni takde la banyak sangat sumber. So just take what you need (or at least try to)
– Financial. Of course, jimat electric = jimat duit.

Selain itu:  5 Tip Pilih Epal Yang Manis & Ranggup

2. Energy saver
– Mana yang boleh beli inverter, kami usahakan. Air cond, peti sejuk (ini saja)
– Kalau nak beli, sebolehnya cari yang ada 5 /4 star ⭐ dari segi penggunaan energy

3. Suhu air cond set asalkan selesa
– Kebiasaannya, air cond time tidur saja di bilik (2 bilik).
– Bila ada tetamu, kami on living room (atau cuaca panas)
– Set 24/25°C (bagi kami sejuk dah)
– Ada yang set kadang sampai 16°c, kemudian kena pakai comforter tebal. Faham tak? 🫢
– Bila kita set temperature tak begitu rendah, compressor kurang kerja berat. Situasi ni nampak waktu musim panas bulan lepas. Bil naik RM30 walaupun rutin kami tak berubah.

IKLAN

Rumah Ada 5 Orang, Barang Elektrik Semua Ada Tapi Bil Elektrik RM50 Sebulan, Boleh Ikut Cara Wanita Ini

4. Heating element
– Saya pernah dengar kalau barangan yang ada heating ni yang banyak guna elektrik macam dryer, coway, iron jadi, kami off HOT WATER Coway. Sebab sebenarnya jarang pon guna air panas. Sekali sekala je. Kami akan on bila ada tetamu je.
– Rumah tiada dryer. Wishlist nak beli dryer. Tapi kalau ada, mungkin akan pakai bila betul-betul perlu. Supaya fabrik tahan lebih lama. Selain tu, kalau kering matahari, fabrik kurang kedut dan takyah seterika.
– Water heater pun jarang guna. Lagipun lebih baik mandi air sejuk.
– Baju tudung selalunya yang ironless.

5. Laundry time ketika rate elektrik
– Info ini tak ingat cedok info mana. Pernah tahu yang rate elektrik rendah antara pukul 10pm – 8am hari berikutnya.
– Jadi biasanya laundry kami akan buat dalam range waktu ini.

6. Tak guna off!
– Ni agak mencabar kan, utk anak kena selalu ingatkan dan jangan buatkan untuk mereka. Kalau anak keluar toilet tak tutup lampu. JANGAN tutupkan. Panggil siapa yang guna, minta tutupkan. Penat jugak la. Tapi habit ni perlu didik dari kecik kan..
– Mana area yang tak guna, tak perlu nak on lampu kipas. Tutup.
Semoga pengalaman ini bermanfaat .

Selain itu:  Seorang Anak Satu Rak, Idea Bookstation Ringkas Supaya Peralatan Sekolah Anak Kemas

Sumber: Aishahumaira Idris

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI