
Nak tengok rumah paling kemas dan tersusun, ha boleh tengok rumah ni. Kediaman milik Alejandra Costello, seorang perancang profesional yang pernah dilabel sebagai The Most Organized Home In America.
Selepas anda melihat video ini anda akan faham kenapa. Strategi penstoran barang yang dibuat di rumah ini memang tersusun malah berlabel.
Paling menarik adalah penstoran di bahagian dapur. Anda mungkin boleh dapat idea untuk mengemas kediaman melalui video ini.
Buat Sendiri Ayam Bakar Ala Thai Siap Dengan Sos Pedas, Memang Sedap! Sesuai Untuk Yang Diet Juga

Sebelum ini pernah viral hidangan daging harimau menangis. Tapi yang yang dikongsi oleh Sarina Seman ini lagi special.
Katanya berinspirasikan resipi daging bakar Thai tapi ditukar bagi disesuaikan dengan mereka yang suka makan ayam. Makan dengan sos pedas memang boleh mengalir air mata.
Ayam Bakar Ala Thai Siap Dengan Sos Pedas
Bahan-bahan:
Ayam – potong 4, guna bahagian peha dan betis, buang tulang.
Bahan perapan :
Akar ketumbar
Bawang putih
Gula perang
Sos ikan
Kicap pekat
Lada sulah/hitam
Minyak
Cara membuat ayam bakar:
- Kisar semua bahan perapan dan lumur pada ayam.
2. Perap sekurang-kurangnya 3 jam. Boleh perap dan simpan di bahagian chiller. Keluarkan 30 minit sebelum dimasak.
3. Untuk bakar ayam, panaskan non stick pan. Kemudian letak sedikit minyak bakar dengan api kecil. Boleh juga gunakan oven.
Bahan untuk sos pencicah:
Sos ikan
Air asam jawa
Perahan limau nipis
Gula kabung/nisan Thai
Serbuk cili kasar
Beras goreng -tumbuk atau kisar
Daun ketumbar (cincang)
Akar ketumbar (cincang)
Cili padi (cincang)
Bawang merah (cincang)
Bawang putih (cincang)
Cara membuat sos:
Satukan semua bahan dan sesuaikan rasanya. Lebihkan cili jika mahu rasa pedas. Hidangkan dengan ayam bakar yang dihiris.
Boleh makan dengan nasi atau ratah dan cicah dengan sos. Ayam ini juga sesuai untuk yang berdiet.
Selamat mencuba.
Sumber: Sarina Seman
Mula Diet Lepas Raya, Senarai Barang Ini Kena Ada Di Dapur Kalau Nak Kembali Langsing

Kalau lepas raya nanti korang teringin nak pakai kebaya saiz S maka bermula dari sekarang kenalah ubah corak pemakanan.
Perkongsian daripada Adyla Rose ini boleh dijadikan panduan untuk korang yang merancang nak kurus.
Bukan saja kena kawal kuantiti makan, penting juga untuk cari produk makanan yang sihat, kurang kalori dan lemak seperti ini.
Barang dapur ini wajib ada jika mahu kurus!
1. Minyak zaitun
Minyak boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat. Minyak zaitun ni ada banyak jenis. Korang cari yg sesuai utk kegunaan korang k.
Kat label tu ada dinyatakan jenis masakan yg sesuai dgn jenis masakan yg korang nak. Contohnya:
– Extra virgin, virgin olive oil – sesuai utk salad, sos dressing (of course u ambil olive oil secara mentah lebih baik)
– Pure olive – bakar & grill
– Extra light- frying & baking
– Olive Pomace Oil – korang kena tau (minyak zaitun jenis ini, kualiti paling rendah)
Semua jenis olive oil ni ada smoke point masing-masing ya. So, cara pengambilan (masakan) korang kena alert. Jangan panaskan melebihi smoke point sebab nanti kualiti atau nutrient tu merosot.
Dalam diet sihat, if nak masak tumis, gunakan teknik tumis ringkas je atau stir fry. Minyak hanya guna sedikit 1 sudu, goreng pada suhu yg rendah, tak lebih smoke point & tak terlalu lama & dibiarkan terendam. Jangan lebih dari smoke point. Kawal suhu.
❌Memang tak masak dengan cara DEEP FRYING.
2. Minyak untuk stir fry. Nak yg lebih murah boleh guna coconut oil
3. Cari garam bukit
Tukar garam biasa kepada garam bukit kerana mengandungi lebih mineral. Tapi still kena minimumkan penggunaan k. Secubit je dalam masakan
4. Pilih susu low fat
5. Susu almond kalori paling rendah 100ml = 39cal !
Tapi of course harga a bit mahal. Selalu susu ni hanya bertahan kurang dari 3 hari jeee sebab sedap sangat!
6. Pilih Greek yoghurt
7. Green tea untuk meningkatkan metabolisme badan
8. Kalau tak suka teh boleh cuba kopi ni.
Kalori sgt rendah! Make sure minum kopi kosong ye. No sugar.
9. Dressing brand Kewpie
Kalau nak dressing, supaya meal korang tak hambar boleh pakai brand Kewpie. Korang pilih la, banyak lagi perisa yg lain. Limit satu sudu je ya dalam hidangan korang. Tak boleh lebih-lebih. Apa-apa pun yg korang pilih check label dulu okay.
11. Chia Seed
Ha, yg ni Chia seed. Adyla ambil ni setiap hari. 1 sudu je.
12 . Kekacang untuk snacking time. Pilih kekacang yang unsalted.
13. Ambil cuka epal
Cara yang disyorkan: Boleh guna cuka epal @ cuka teen. Yang ini diminum pagi setiap hari 5 minit sebelum ambil meal. If berpuasa, sebelum tido. 1sudu cuka epal + 200ml air suam. Korang boleh baca tentang cuka epal di sini ?????? https://www.healthline.com/nutrition/apple-cider-vinegar-dosage
14. Pilih rolled oat
Rolled Oat sangat membantu untuk menstabilkan kandungan gula dalam darah dan membuatkan korang lebih kenyang untuk waktu yang lebih lama.
15. Pilih parboiled rice @ brown rice
16. Kalau bosan makan roti boleh beli wrap. Pilih jenis wholegrain & 6 grains
17. Cari roti GI Index 55
Kalau dah terbiasa dengan roti putih, apa kata tukar kepada roti Canadian purple wheat yang GI lebih rendah (46) , if susah nk cari boleh beli roti wholemeal, GI index 55.
18. Untuk jem, pilih yang tiada campuran gula dan garam
19. Keledek manis
Pelbagaikan menu yg mengandungi karbohidrat contohnya keledek manis. keledek memainkan peranan baik dalam diet sihat dan mampu menurunkan berat badan tapi mesti jaga portion.
20. Coklat koko 85%
Teringin makan coklat boleh pilih yg kandungan cocoa 85% ke atas. Korang jangan makan habis satu ni ya. 1 kotak kecil tu je.
21. Stevia untuk pemanis semula jadi, boleh gunakan madu (yang original)
22. Ayam pilih bahagian dada
Dada ayam adalah potongan bahagian ayam yang paling rendah lemaknya tapi tinggi protein. Jangan lupa ambil ikan jugak. Boleh pelbagaikan.
Sumber: Adyla Rose
Cara Tanam Rock Melon Dalam Polibeg. Buah Manis, Berbaloi Tanam

Nikmat sungguh kalau makan buah rock melon yang manis dan sejuk. Makan pulak waktu tengah hari, memang sesuai.
Kalau suka bercucuk tanam, boleh jadikan rock melon ini sebahagian dari tanaman di rumah. Caranya boleh ikut Mazlan Burhanudin yang menggunakan polibeg saja untuk menanam buah ini.
Pertama kali tanam, tak sangka manis
Benih rock melon saya beli di Giant. Semai 2 benih dalam satu polibeg kecil. Siram air dan letak tempat teduh, pastikan tanam sentiasa lembap.
2. Bila dah bercambah, pokok dan keluarkan 5 helai daun barulah dialih dalam polibeg atau pasu. Saya guna tanah yg jual di nursery. 5 in 1, campur lebih kurang 30% tanah bakar.
3. Sokong batang pokok dengan lidi atau apa-apa sebab waktu awal batang pokok amat rapuh & mudah patah.
4. Supaya ada pengaliran udara, bawah polibeg saya sendal dengan 3 penyendal pasu. Sebab lantai rumah panas, takut kesan pada akar & air cepat kering.
5. Bila dah berbuah saya guna baja yang spray direct pada daun.
6. Kalau tanam komersial, mereka buat pendebungaan sendiri. Yang saya semula jadi, semut tolong. Boleh tengok nanti semut kecik hurung bunganya.
7.Pokok ini jenis menjalar jadi kena sediakan penyokong seperti jaring supaya boleh menjalar.
8. Bila dah mula berbuah, kena ikat sebab buahnya berat.
TIP
Tanda buah rock melon yang cukup matang apabila daun pada buah dah kering dan pokoknya pun dah layu
Sumber: Mazlan Burhanudin