Walaupun keadaan ekonomi tidak stabil, namun tidak jadi penghalang seseorang itu jika mahu membeli rumah sebagai pelaburan untuk masa depan.

Dan sebelum seseorang itu membeli rumah pertama yang diimpikan, kena semak dulu tip sebelum membelinya bagi elak jadi mangsa penipuan.

Perkongsian dari Sarul Azlan Kamal ini memberitahu 10 tip penting perlu tahu sebelum membuat sebarang pembelian dengan agen hartanah berdaftar.

Gambar sekadar hiasan.

10 Tip Beli Rumah Idaman

1. Pilih Loan Yang Betul

Pastikan loan pertama yang dibuat dengan bank adalah loan rumah. Bukan loan kereta. Ini adalah kerana loan kereta akan menyebabkan komitmen semakin tinggi dan kelayakan di pihak bank untuk beli rumah semakin berkurangan. (Kalau mahu pakai kereta juga, pastikan guna nama orang abang, kakak, atau ayah. Asalkan bukan nama kita. Untuk bagi senang lagi, minta sambung bayar kereta mereka)

2. Guna Akaun Company Sebagai Cash Flow

Kalau ada buat bisnes, pastikan customer bank in ke akaun syarikat. Bukan melalui akaun personal. Kalau customer bank in ke akaun personal, ia TAKKAN dikira sebagai INCOME. Jadi, rugilah di situ. Kalau ada yang terlepas juga, transfer balik masuk ke akaun company dengan nota “ CASH SALES “. Kalau ada bekerja makan gaji, dan dalam masa yang sama ada bisnes sendiri, daftarkan juga company itu. ENTERPRISE saja dulu pun sudah cukup.

3. Bayar KWSP

Kalau ada buat bisnes sendiri, pastikan tetapkan gaji untuk diri sendiri dan bayar kwsp kepada diri sendiri. Bila mohon loan bank nanti, akan ada 2 jenis income. Iaitu income dari bisnes, dan income dari gaji sendiri. Untuk pembayaran gaji, gunakan cek company untuk bayar. Elakkan transfer secara online saja. Dan pastikan buat Payslip dan cop sekali.

4. Jangan Terpengaruh Loan ASB dan Personal Loan

Jangan cepat terpengaruh untuk ambil ASB Loan atau Personal Loan. Ini kerana pinjaman jenis inilah yang selalunya menjadi faktor yang menyebabkan bank tolak pinjaman rumah dibuat. Kalau mahu ambil ASB Loan juga, pastikan lepas lulus loan rumah, baru ambil sekali. Kalau ada merancang untuk membeli property kedua, jangan ambil ASB loan lagi. Sebab biasanya pihak bank akan offer kepada kita selepas lulus loan rumah pertama. (Beza jika ada income besar, kalau sekadar ambil ASB Loan dan bayaran bulanan tidak memberi effect besar terhadap DSR, tidak mengapa).

5. Beli Rumah Pertama Untuk Investment

Untuk rumah pertama, pastikan anda beli untuk tujuan investment. Ini kerana kalau beli untuk duduk sendiri, ia akan jadi expenses untuk anda. Lainlah kalau anda beli secara cash. Investment pula terbahagi kepada dua. Sama ada Cash Flow atau Capital Gain. Sekiranya anda memilih untuk cash flow investment. Maksudnya anda sewakan rumah tersebut kepada orang lain. Pastikan sewa yang diberikan tidak kurang dari bayaran bulanan kepada bank. Satu lagi ialah Capital Gain. Ini bermaksud, anda beli rumah pada tempoh tertentu, dan apabila value rumah tersebut meningkat, anda jual / flip rumah tersebut dan mendapat untung daripada jualan tersebut. Cara ini dipanggil Capital Gain.

Gambar sekadar hiasan.

6. Jangan Gabung Nama Suami Isteri Semasa Beli Rumah

Elakkan daripada gabung nama suami isteri semasa membeli rumah. Ini adalah kerana, setiap orang hanya layak untuk dapat loan 90% untuk dua buah rumah saja. Kalau rumah ketiga, hanya dapat loan 70% sahaja. Ini bermakna, kalau ikutkan rules, sepasang suami isteri akan dapat beli 4 buah rumah. Tetapi jika gabung nama, ia akan jadi 2 buah rumah saja untuk dapatkan pinjaman 90%. Jadi ini merugikan. Percaturan yang betul untuk suami isteri ialah… Beli 4 buah rumah, 1 untuk duduk sendiri, dan 3 lagi untuk disewakan. Untung daripada sewa rumah tersebut buat bayar bulanan rumah yang anda duduk tersebut.

7. Pastikan Rekod CCRIS BERSIH

Rekod CCRIS adalah satu rekod dari Bank Negara yang mengumpul senarai hutang-hutang kita dengan institusi kewangan di Malaysia. Untuk memudahkan anda sebelum anda putuskan untuk buat loan rumah, pastikan anda semak dulu rekod CCRIS anda sendiri. Nanti anda akan nampak senarai hutang dan disebelahnya senarai bayaran bulanan. Kalau 0, bermakna rekod anda bersih. Anda memang seorang yang berdisipilin. Kalau 1, ini bermaksud ada 1 bulan tertunggak, begitu jugak 2,3,4 dan seterusnya. Cara nak buat semakan ialah dengan pergi ke Bank Negara dan guna mesin yang disediakan. Atau sekarang boleh apply secara online saja.

8. Tiga Jenis Rumah Anda Perlu Kenal Pasti

Ada TIGA jenis rumah yang anda boleh beli.

PERTAMA – Rumah undercons (bermaksud under construction). Biasanya rumah undercons sesuai untuk orang yang plan untuk buat FLIPPING (Jual Balik) bila dah siap nanti. Kalau anda cari rumah yang ada diskaun 7%, maka anda hanya perlu keluarkan modal 3% sahaja. Kalau dapat cari rumah yang dapat diskaun 10%, maka tak perlu nak keluar modal bayar deposit.

KEDUA – Rumah subsale. (bermaksud rumah yang dah siap dan dah ada nama orang lain punya). Untuk rumah jenis subsale ini, modal yang sangat besar diperlukan. Kalau rumah tu harganya RM500,000 , maka deposit sebanyak RM50,000 diperlukan. Ditambahkan lagi dengan legal fees, dll.

KETIGA – Rumah lelong. Diantara ketiga-tiga jenis ini, rumah lelong mempunyai risiko yang sangat tinggi. Tapi tidak mengapa. High risk, high lah returnnya.. Kalau menang bidaan lelong jauh lebih murah dari harga market, untung besarlah. Untuk jenis rumah lelong, anda perlu buat kajian dari segi market value, keadaan rumah, kejiranan dan lain-lain sebelum commit untuk join bidaan. Kalau ditanya lebih suka beli rumah UNDERCONS.

9. Beli Rumah Undercons

Sekiranya anda memilih utk membeli rumah under cons, maka pilih lah developer yang besar-besar saja. Contohnya seperti SP Setia, IJM Land, Sime Darby, Worldwide dan lain-lain. Reason pertama kenapa perlu pilih developer ini ialah risikonya kurang. Maksudnya, risiko untuk projek terbengkalai sangat rendah. Kalau pilih developer yang tiada nama, risikonya sangat tinggi kerana mereka mungkin kekurangan modal atau ada masalah lain dan menyebabkan projek tersebut boleh terbengkalai. Kita juga yang rugi nanti.

Alasan kedua, kalau developer besar, mereka biasanya menyediakan banyak benefit kepada pembeli property mereka. Sebagai contoh, diskaun 5%-10%, free aircond, alarm system, vinyl floor dan macam2 lagi. Tambahan lagi, developer besar biasanya akan menyediakan kemudahan yang banyak di sesebuah taman perumahan yang mereka tengah develop.

10. Beli Ikut Kemampuan

Beli rumah ikut kemampuan. Jangan ikut nafsu. Kadang-kadang cepat terpengaruh dengan kawan-kawan yang beli rumah besar, keinginan untuk beli rumah besar juga. Loan mungkin boleh lulus, tapi apabila masuk bab bayaran bulanan, ia sangat membebankan. Komitmen bulanan lebih tinggi daripada income yang dapat. Akhirnya nanti bayaran tertunggak! Jadi, untuk elakkan perkara ini berlaku, sebelum ambil keputusan untuk membeli mana-mana rumah, pastikan anda buat kiraan terlebih dahulu tentang kemampuan income bulanan anda untuk membayar rumah tersebut nanti.

11. Tips Tambahan

Kebiasaannya kalau loan untuk rumah pertama, bank nak lihat rekod ccris anda. Bergantung kepada sesetengah bank jugak. Sekiranya anda tidak pernah buat loan dengan bank, maka rekod ccris anda kosong. Dan bank tidak dapat menilai bagaimana disiplin anda dalam pembayaran loan. Jadi, sekiranya masalah ni terjadi kepada anda, ada dua cara yang anda boleh buat.

PERTAMA, anda apply saja kredit kad dan guna. Cara guna kredit kad yang betul ialah, swipe di siang hari, dan malamnya terus bayar balik kredit kad tersebut. Ini untuk mengelakkan anda terlupa untuk buat bayaran.

Buat personal loan dalam amout yang paling rendah contoh di Easy RHB. Dengan cara ni, bank akan nampak track rekod yang anda merupakan seorang pembayar hutang yang baik.

Kredit Sarul Azlan Kamal

Artikel berkait:

40 Tip Beli Rumah Elak Unit Paling Tinggi & Depan Ada Tanah Kosong

7 Ciri Panduan Perunding Hartanah Kalau Nak Beli Rumah