Ada anak yang tahap fokusnya tinggi, awal-awal lagi sudah boleh belajar dan melakukan beberapa kemahiran. Tapi hakikatnya setiap anak berbeza. Kita ibu bapa tak boleh paksa anak melakukan apa yang mereka belum mampu.

Jadi macam mana nak tahu tahap fokus anak ini. Sebenarnya ada cara mudah untuk menentukannya. Hanya minta anak warna bulatan. Dari situ kita sudah boleh dapat tahu.

Dikongsi oleh Azila Ghani aktiviti mewarna bulatan untuk mengetahui tahap fokus ini sesuai dilakukan untuk anak berusia 3 hingga 6 tahun. Boleh baca perkongsian beliau ini.

Minta anak warna bulatan, cara tentukan tahap fokus anak

Nampak Macam Main-Main Tapi Dari Aktiviti Mewarna Bulatan Kita Boleh Tahu Tahap Fokus Anak. Ini Tekniknya

Adik Afia ni memang suka sangat mewarna. Di usia 2 tahun 4 bulan ini ibu bagi dia main, main dan terus bermain. Tiada langsung pengenalan ABC 123.
Kami buat read-aloud je.

Banyak baca tentang unstructured play, sensory play. Jadi kita slow & steady sahajalah.
Semalam beliau suruh ibu ambil kertas dan lukis, beliau nak warnakan.

IKLAN

Tiba ibu teringat post yang pernah viral dengan 12k shares. Kaitan antara mewarna bulatan dengn fokus anak. Sesuai untuk 3-6 tahun ya.

Caranya

Langkahnya, ambil sehelai kertas A4, lukiskan satu bulatan sederhana besar di tengah then bagi arahan untuk anak warnakan bulatan tersebut. Cuma arahan “WARNAKAN BULATAN ITU.”

Take note ye parents, fokus adalah kemahiran, bila sebut kemahiran ni, anak boleh belajar melalui aktiviti-aktiviti semudah menuang air dari bekas ke bekas, bermain penyepit baju dan lain lain. Apa yang penting kita dapat tahu keupayaan & tahap fokus anak. Jangan compare antara satu sama lain.

Nampak Macam Main-Main Tapi Dari Aktiviti Mewarna Bulatan Kita Boleh Tahu Tahap Fokus Anak. Ini Tekniknya

IKLAN

1) MENCONTENG DAN TIDAK MENGIKUT ARAHAN
– Kika anak tidak mewarnakan bulatan tersebut, sebaliknya hanya menconteng keseluruhan kertas, bermakna dia belum mampu mencipta fokus ketika proses pembelajaran dijalankan ke atasnya.

Selain itu:  Buat Sendiri Ayam Gunting Ala Uncle Bob Kegemaran Anak-Anak, Tak Perlu Beli Lagi!

2) MEWARNA SATU BAHAGIAN SAHAJA DARIPADA KESELURUHAN BULATAN
– Bermakna anak hanya mampu fokus pada satu-satu perkara yang disukainya sahaja. Dalam erti kata lain, anak hanya memberi fokus jika kita ajar perkara yang diminatinya. Anak takkan fokus kepada sesuatu yang tidak diminatinya.

3) MEWARNA SELURUH BAHAGIAN, TETAPI BANYAK YANG MELEPASI GARISAN BULATAN (TERKELUAR)
– Bermakna anak sudah memberi fokus semasa belajar tetapi tidak konsisten. Kadangkala sangat fokus, namun ada masanya tidak menunjukkan minat langsung ketika belajar.

IKLAN

4) MEWARNAKAN BULATAN TERSEBUT SEPENUHNYA DAN TIDAK MELEPASI GARISAN
– Tidak perlu ambil kira faktor kekemasan @ kecantikan warna, apabila anak berjaya mewarnakan keseluruhan bulatan tanpa melepasi garisan, bermakna anak mampu mencipta fokus dengan baik ketika proses pembelajaran dilakukan ke atasnya.

Jadikan ini sebagai penanda aras untuk kenalpasti kemampuan fokus anak-anak. Mereka perlu difahami, barulah mudah untuk beri kefahaman kepada mereka. Fokus adalah kemahiran yang boleh dipertingkatkan dari masa ke masa. Perlu lebih kreatif untuk anak lebih fokus ..pelbagaikan aktiviti untuk tingkatkan fokus mereka.

Kesimpulannya, fokus anak sedari kecil boleh dibina hanya dengan berMAIN. Sebab itu kerja diaorang.
Contohnya, bila umur 4 tahun anak masih belum fokus, tak usah nak bebankan anak dengan ajar membaca, mengira. Sebaliknya kembali ke first step, ajak bermain semula.

Sumber Azila Ghani & Buku Genius Dari Syurga

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI