Bagi yang bercucuk tanam, cocopeat ini memang bahan utama yang perlu ada. Ia jadi pengganti tanah yang selamat dan baik untuk tanaman. Tapi tak seperti tanah sebelum digunakan cocopeat ini perlu dibilas dulu sebelum digunakan.
Ramai yang tahu dan melakukannya cuma mungkin tak ramai tahu sebabnya. Tariq Syahman berkongsi sebab cocopeat ini perlu dibilas sebelum digunakan selain menerangkan caranya.
Kenapa kena bilas cocopeat
Selalu orang tanya, cocopeat ni kena bilas dulu ke sebelum guna? Dari apa yang saya belajar, memang kena bilas.
TANNIN
Ada cikgu yang cakap kena bilas untuk buang tannin. Tannin ni yang membuatkan air rendaman tu bertukar menjadi kuning/perang.
Tannin ni adalah bahan kimia semulajadi yang sedia hadir dalam sabut kelapa. Kalau terlalu banyak, ia boleh mengganggu penyerapan nutrien oleh pokok. Sedikit sebanyak akan mengganggu pertumbuhan pokok.
Ads
Disebabkan tannin ni larut dalam air, cara terbaik untuk kurangkan adalah dengan rendam/bilas secukupnya. Dari apa yang saya baca – sebenarnya tannin dalam cocopeat tak lah mengganggu sangat. Tapi, just to be sure, bilas je lah bukan susah sangat pun.
GARAM
Ada cikgu yang cakap kena bilas untuk buang garam. Kebiasaannya pokok kelapa banyak tumbuh berdekatan laut. Jadi garam dalam tanah tu memang diserap oleh pokok kelapa.
Ads
Kandungan garam yang terlalu tinggi dalam cocopeat akan mengganggu pertumbuhan pokok yang kita tanam (kecuali lah kalau kita tanam pokok kelapa).
Disebabkan garam ini larut dalam air, cara terbaik untuk kurangkan adalah dengan rendam/bilas secukupnya.
Cara bilas cocopeat?
Cara 1
Masukkan cocopeat dalam bekas yang sesuai. Isi air kemudian godak-godak dia sampai puas hati lepas tu tapis keluar cocopeat. Ulang sampai air jadi jernih.
Cara 2
Biarkan cocopeat dalam bekas/polibeg. Siram dengan air di bahagian atas sehingga air menitis keluar di bahagian bawah. Pastikan keseluruhan bahagian cocopeat basah. Ulang sampai air yang menitis keluar jadi jernih.
Ads
Cara 3
Biarkan cocopeat terdedah kepada air hujan beberapa kali.
Ada cikgu yang cakap kena bilas betul-betul sampai air jernih.
Ada cikgu yang cakap tak perlu bilas beriya-iya. Bilas gitu-gitu pun dah cukup.
Kesimpulannya bilas sajalah asalkan bilas.
Cocopeat ini adalah medium yang sangat kurang nutrien. Jadi, kena lah letak baja yang betul & cukup kalau nak pokok yang kita tanam dalam cocopeat hidup subur & keluarkan hasil yang baik.
Kalau tanam pakai tanah pun, kita masih perlu letak baja. Jadi tak ada beza sangat pun kalau tanam pakai cocopeat. Dua-dua tetap kena letak baja.
Asap yang dihasilkan akibat dari pembakaran bahan organik terutamanya boleh membantu di dalam mengawal musuh dan serangga perosak pada pokok buah-buahan.
Ini kerana lazimnya asap ini mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai ‘Nafthalene gas’ yang menghalau banyak jenis serangga perosak tanaman.
Semakin kerap kita membakar dan menghasilkan asap, semakin kurang kemungkinan berlaku serangan serangga perosak pada pokok buah-buahan kita.
Paling utama hasil daripada pembakaran ini akan menghasilkan sisa bahan bakar yang kaya dengan baja dan nutrien seperti Potassium yang merupakan baja untuk tumbuhan.
Cara dan waktu untuk asap tanaman
Pastikan rutin membakar daun dan ranting ini dilakukan jauh sedikit dari pokok. Kita perlukan asap bukan api marak.
Boleh lakukan 3 hari sekali.
Lakukan pada waktu menjelang malam iaitu pukul 7 ke atas kerana ulat dan serangga perosak aktif pada waktu malam.
Jika tiada daun atau ranting kayu, boleh gunakan sarang telur. Bakar sarang dan apabila menyala, matikan api untuk dapatkan asap saja.
Selain mengelakkan pokok dari terkena daripada serangan ulat dan serangga perosak, asap ini juga memberikan kesan kepada pokok buah-buahan untuk mengeluarkan bunga pada waktunya.
Makanan berasaskan tepung boleh dikatakan diambil setiap hari. Akan tetapi bagi yang mengambil berat tentang pemakanan sihat, penggunaan tepung jenis gluten free lebih dititik beratkan. Apatah lagi jika sesorang itu mengalami masalah alahan kulit, kembung perut dan juga anxiety.
Sekiranya berdepan masalah mendapatkan tepung gluten free di kedai, kita juga boleh menghasilkan sendiri tepung ini menggunakan beberapa jenis tepung yang sedia ada. Caranya dikongsi oleh Abu Hannah.
Cara hasilkan sendiri tepung gluten free
7:2:1 ialah nisbah untuk hasilkan tepung gluten free versi sendiri
700 gram tepung beras
200 gram tepung ubi kayu
50 gram tepung jagung
50 gram tepung kentang
Bancuhan banyak
7 kg tepung beras
2kg tepung ubi kayu
500 gram tepung jagung
500 gram tepung kentang
Cara-caranya
1. Ayak 3 atau 5 kali semua tepung. Bancuhan ini boleh digunakan untuk membuat pisang goreng, cucur pisang, brownies choc, cheese cake.
2. Cuma untuk adunan kek r tambahkan sedikit Psyllium husk atau xanthan gum sbg pengikat kepada tepung.
Ini ialah perkara baharu atau bidaah hasanah dalam bab pemakanan sebab ianya adalah method yang dicipta pada kurun ini bagi mengelakkan masalah allergy terhadap gandum. Ianya diilhamkan Allah utk sesuaikan dengan keperluan uruf zaman sekarang kerana ramai manusia allergy terhadap gluten dalam gandum.
Kalau nak ikut manhaj salaf boleh terus guna tepung barli. Cuma isunya ialah banyak menu yang tepung barli agak susah nak digunakan. Sebab ianya tiada pengikat dan rasanya ramai yang tak sesuai.
Putihkan gigi sepantas 5 minit sebelum jumpa customer
Kemain dia punya tajuk malam ni. Eh tapi betullah kan. Korang bayangkan, tak kira lah kita sebagai orang bisness ke sapa sapa, mesti level confident tu tiba tiba merudum kalau gigi nampak kuning. Betul tak?
Iyalah kan. Nak kepochi dengan customer mesti bukak mulut, nampak gigi. Jadi masa ni cuak kalau gigi kuning.
Jadi Kak El nak share la petua putihkan gigi dengan 2 bahan yang mudah didapati. Kak El dah cuba. Terbukti keberkesananyaa ok! Gigi nampak bersih. Nafas pun segar. Korang kena cuba jugak tau.
Bahan bahan
Soda bikarbonat
Perahan lemon
Cara cara:
1. Letak soda bikarbonat dalam bekas.
2. Perah lemon tadi ke dalam bekas yang dah diletak soda bikarbonat tadi.
3. Gaul rata larutan tadi sehingga jadi paste macam ubat gigi. Campurkan sedikit air ye.
4. Gosok gigi seperti biasa. Biarkan selama 5 minit. Kemudian barulah berkumur macam biasa.
Penting!
Cara ni tak boleh diamalkan selalu tau. Sebab kita dah campur perahan lemon kan. Kalau kerap guna nanti terhakis gigi kita kan.
Boleh tambah garam dan guna gel aloe vera dalam larutan tadi untuk kurangkan karang pada gigi.
Boleh juga gantikan lemon dengan strawberi yang dihancurkan.
Tanam pokok anggur sekitar rumah dengan hasil yang bergayutan memang buat kita teruja. Ya, jangan ingat anggur boleh ditanam di kawasan iklim sejuk saja.Di rumah...