Bagi memudahkan kerja memasak, kita selalu beli pelbagai jenis daun dan herba. Selalunya kita beli banyak untuk buat stok. Tapi malangnya biasa terjadi daun ini semuanya layu dan lembik sebab tak disimpan dengan betul.
Supaya tak berlaku lagi situasi yang membazirkan ini boleh simpan ikut kaedah frozen seperti dikongsi oleh Ummi Kalsum Hassian. Petai pun boleh frozen tau.
Jika kebiasaan kita letak air dalam bekas dan masuk bahan yang nak disimpan tapi cara ini lagi mudah. Tak perlu rendam boleh terus simpan. Caranya boleh ikut perkongsian beliau.
Semuanya boleh frozen, petai pun boleh!
Sis memang suka frozen kan bahan-bahan masak macam ni. Tahan lama dan tak perlu kerap nak pergi kedai.
Cara dia, basuh semua bahan. Toskan air. Masuk dalam bekas, dan bekukan.
Tujuan toskan air tu sebab senang masa nak ambil tak payah defrost bahan-bahan.
Yang putih-putih tu ice. Mungkin masa tos tu air dia tak betul-betul kering.
Simpan cara ini lagi mudah untuk kita ambil, tak perlu defrost. Boleh terus masuk dalam masakan. Jika nak jimat ruang boleh masukkan dalam plastik saja.
Ini antara daun, herba yang saya ‘frozenkan’.
Ads
Daun pandan boleh potong dulu sebelum frozenkan
Daun limau purut- baunya kekal.
Serai potong siap-siap, setahun pun elok lagi kalau simpan cara ini
Ads
Halia sebaiknya dikupas dan dipotong dulu sebelum simpan, begitu juga jika lengkuas.
Daun kari, selain dikeringkan boleh juga disejuk beku.
Ads
Petai pun boleh frozen ya. Cuma nanti bila dah masak, kerangupannya akan kurang.
Semoga bermanfaat.
Boleh beli mini frezeer macam ni kalau peti ais tak muat. Klik SINI untuk link.
Siapa saja yang tak suka makan kentang goreng kan. Ada masa kita sanggup pergi restoren fast food untuk beli kentang goreng ini saja buat kudap-kudapan.
Kalau satu famili dah suka makan kentang goreng eloklah buat sendiri saja, lagi jimat. Buat kentang goreng frozen terus supaya senang nak makan bila-bila masa.
Nak buat zig zag macam yang selalu kita beli pun boleh. Ikut saja panduan dari Fafae Mimie. Rasanya sebijik macam frozen fries yang kita selalu beli tu.
Cara buat kentang goreng homemade, nak frozen pun boleh
1. Sediakan kentang, pilih yang bulat dan besar supaya senang nak potong.
2. Kupas kulit hiris dan potong memanjang.
3. Jika nak bentuk zig zag boleh juga guna hujung penyagat untuk potong. Saya baru tahu kegunaannya selepas search dalam resipi.
4. Didihkan air dan rebus kentang yang dipotong lebih kurang 6 minit.
5. Tapis air dan tos.
6. Kemudian gaul rata kentang yang telah ditos dengan 3-4 sudu tepung gandum bersama 1-2 sudu lada sulah.
7. Boleh terus goreng dan angkat bila kekuningan. Boleh gaul dengan secubit garam sebelum menggoreng.
8. Untuk frozen goreng separuh masak saja. Kemudian sejukkan dan masuk dalam plastik ziplock. Boleh simpan dalam freezer.
Dalam tempoh PKP ini ramai cikgu yang buat pembelajaran secara online, dan ramai juga yang kena pakai printer untuk print kerja sekolah anak.
Disebabkan itu ibu bapa pun pening sebab laptop atau komputer cuma ada satu di rumah sedangkan anak ada 3-4 orang nak guna untuk print bahan. Sampaikan ada yang nak beli laptop tambahan untuk anak.
Bagi yang tak tahu, sebenarnya kita boleh saja guna telefon bimbit untuk disambungkan pada printer bagi mencetak kerja sekolah anak. Nak tahu caranya, boleh ikut perkongsian Fizie JoeKer
Tak perlu beli printer wireless/ lap top
Hari ni nak share satu ilmu macam mana nak print-out daripada handhone direct ke printer, tak payah pakai laptop & tak payah beli printer wireless/wifi yang mahal-mahal tu
Ok mula-mula korang kena ada 3 benda alah ni.
✅ Printer (tak kisah jenama apa,yang murah punya pun boleh).
✅ Cable OTG (korang boleh beli kat Eco/Ninso/DIY)
✅ Apps PrinterShare Mobile Print (korang kena download kat handphone, cari kat dalam Playstore)
✅Ok bila dah ready semua tu sambungkan cable USB printer ke cable OTG, lepas tu cucuk ke handphone korang, ikut arahan PrinterShare tu untuk setting. Siap!
Senang je kan. Tak payah bazir duit nak beli printer yang mahal-mahal tu.
Potong buah tabur serbuk asam boi memang syok makan. Kalau suka makan buah bersama asam boi ini, apa kata buat saja sendiri di rumah.
Buat banyak terus, nanti senang bila nak makan. Tabur saja, jimat pun jimat dan yang penting boleh buat serbuk asam boi ini ikut cita rasa kita, nak kurang kan manis, lebih masam boleh saja. Bagi yang nak cuba boleh ikut langkah yang dikongsi oleh Siti Khadijah.
Buat sendiri serbuk asam boi, makan dengan buah potong memang sedap
Takde masak apa cuma nak share cara buat serbuk asam boi. Tabur atas jambu, mangga memang sedap. Kalau beli pun dah berapa kan harganya. Buat je sendiri, buat stok. Senang, jimat pun jimat.
Bahan-bahan:
Asam boi
Gula pasir
Plum powder
Cara membuat:
1. Asingkan biji dari asam boi.
2. Kisar halus (blend kering). Letak dalam satu bekas.
3. Kisar gula bersama plum powder. Blend halus juga.
4. Satukan dengan asam boi yang sudah dikisar tadi. Gaul sebati. Boleh juga masukkan dalam satu bekas kemudian goncang-goncang. Siap!
Nota:
Resipi tiada sukatan sebab buat ikut naluri.
Saya tak tambah garam sebab asam boi dah ada rasa masin. Tapi boleh ikut selera masing-masing. Dah siap cuba rasa.
Jika nak manis lagi boleh tambah gula. Nak masin boleh tambah garam. Boleh adjust ikut selera.