
Isi Kandungan
Toggle
Saiz baju dah muat, tiba -tiba tang lengan tak lepas atau ketat. Alahai tensennya. Tapi itulah hakikatnya, selain peha masalah lengan besar dan menggeleber juga sering menghantui wanita.
Kalau dah berdepan situasi ini, eloklah berbuat sesuatu. Caranya buat 6 gerakan ini setiap hari supaya kita boleh ucap selamat tinggal pada lengan besar berlemak itu.
GERAKAN 1
GERAKAN 2
GERAKAN 3
GERAKAN 4
GERAKAN 5
GERAKAN 6
Selain gerakan ini kenalah juga jaga pemakanan ya supaya lebih berkesan. Selamat mencuba
Sumber: Mingguan Wanita
Tip Tanam Anak Pokok Buah Di Rumah Supaya Pokok Hidup Subur

Kebelakangan ini memang ramai yang memulakan hobi bercucuk tanam, bukan saja tanam sayur tapi juga pokok buah-buahan sekeliling rumah.
Bagi yang dalam kategori beginner ini sedikit sebanyak ilmu dan tip penanaman perlu kita tahu supaya anak pokok terus hidup selepas disemai.
Rugi pula kalau benih pokok yang kita beli mahal-mahal tiba-tiba mati selepas dialih ke tanah. Supaya itu tak berlaku boleh ikuti tip asas menanam pokok buah yang dikongsi Mohd Ikhwan Hussin berdasarkan pengalaman beliau.
Tip tanam pokok buah supaya hidup cantik
Alhamdulillah pokok cempedak yang saya tanam 6 tahun lepas dah masuk 3 musim berbuah.
Hari ni kita tanam pokok belimbing buluh dan pokok pokok lemon.
1. Lubang kena besar
Lubang kena korek sebesar yang boleh dan sedalam yang boleh. Ikut kemampuan, kadang kala ada tanah yang keras. Walaupun saiz polibeg anak pokok itu kecil, pastikan lubangnya besar.
2. Masukkan tanah hitam
Sebelum letakkan anak pokok, kambus balik sedikit lubang yang kita buat tadi. Kalau ada tanah hitam, boleh masukkan dalam lubang. Ini penting supaya akar baru dapat membesar dengan subur.
3. Tutup pangkal pokok
Selepas anak pokok dah ditanam, boleh tutup pangkal pokok dengan gunakan daun kelapa atau apa bahan yang sesuai. Saya guna sabut kelapa (cocopeat). Ia penting supaya air dan lembapan tak mudah hilang nanti kalau panas terik.
4. Kena siram sebaik lepas tanam
Selepas tanam pokok, kena siram dengan air secukupnya. Tanam pokok sebelah petang. Biar pokok ada masa yang panjang dengan cuaca sejuk. Haba yang kurang. Kalau tanam waktu pagi, pokok akan terkejut dengan bahang tanah dan panas cahaya matahari.
Selamat mencuba. Insyallah pokok akan hidup dengan cantik.
Sumber: Mohd Ikhwan Hussin
Cara Bakar Kek Atas Dapur Gas, Yang Penting Ada Periuk Besar, Api Kecil!

Isi Kandungan
Toggle
Takde oven nak masak kek? Takde masalah! Boleh saja bakar kek dalam periuk guna dapur gas.
Sebenarnya ini jugalah cara yang digunakan oleh orang tua kita dulu untuk masak kek. Dan kek pula elok saja kejadiannya.
Bagi yang tiada oven tapi nak masak kek, boleh ikut cara yang dikongsi oleh Nor Elyani Ramli. Resipi mungkin sama tapi cara masak kek atas dapur itu yang penting (baca tip dulu bahagian bawah ya). Cantik & gebu kek dia.
Kek Marble Masak Atas Dapur Gas
Bahan-bahan:
1 cawan margerin (saya guna cap Pelangi )
1 cawan gula
2 cawan tepung naik sendiri (diayak)
1 sudu kecik esen vanilla
5 bijik telur size B
2 sudu besar susu cair
Pewarna hijau & merah
Cara membuat:
- Pukul gula dgn margerin sampai kembang, masukkan esen vanilla & susu cair.
- Masukkan telur sebijik demi sebijik & pukul sampai sebati. Akhir sekali masukkan tepung yang dah diayak.
- Kemudian bahagikan adunan kepada 3 bahagian utk letak pewarna. Tuang adunan dalam loyang (corak ikut cita rasa).
- Ambil periuk besar yang boleh muatkan loyang, letak atas dapur. Masukkan loyang dalam periuk dan tutup periuk.
- Masak dengan api yang kecil dalam 45 minit. SIAP.
Tip penting
1) Periuk kena tutup semasa bakar/masak kek
2) Tak perlu letak air, kalau letak air jadi stim/kukus
3) Boleh letak alas bahagian dalam periuk dengan tudung periuk / pasir atas apa-apa petua yang mak-mak kita ajar sebelum letak loyang kek. Tapi saya letak loyang kek direct dalam periuk.
4) Kek saya masak dalam tempoh 45 minit, kalau kek belum masak dalam waktu itu, tambah masa 5 ke 10 minit lagi.
5) Saya tak panaskan periuk sebelum masuk loyang kek, kalau ada yang nak panaskan dulu, terserah.
Sumber: Nor Elyani Ramli
Tip Masak Sambal Sotong Yang Sedap. Sotong Tak Kecut, Sambal Pun Pekat Tak Berair

Isi Kandungan
ToggleLauk sambal sotong makan tengah hari memang sedap. Lawan dengan sayur goreng dah lengkap hidangan.
Tapi bagi yang baru-baru belajar masak, sambal sotong selalu berair dan sotongnya kecut. Lagi tak best nak makan bila sambal pun ada bau sedikit bau hanyir.
Kalau nak masak sambal sotong ini ada caranya supaya, sotong tak kecut, kembang elok serta sambal pun pekat.
Boleh ikut cara ini ya. Tip ini dikongsi oleh Ayue Jalal Dan Aimi Marina Saadan.
Tip masak sambal sotong sedap, tak berair
Sebelum ni masak sambal sotong tak rebus dulu pun. Terus saja masak. Tapi ada sekali terbaca cara masak sambal sotong, sotong itu direbus dulu untuk rasa lebih sedap. Bila cuba, betul apa yang dikata… memang sedap.
Caranya:
- Rebus sedikit air hingga mendidih.
- kemudian masukkan sotong dalam air mendidih, rebus sekejap saja dalam satu minit dan tos.
- Dah kering air sotong barulah masukkan dalam sambal dalam kuali.
- Boleh juga kalau panaskan saja sotong dalam kuali tanpa letak air. Biar air sotong keluar sampai kering. Dua-dua cara ini boleh guna, rasanya tetap sama.
- Masukkan sotong yang ditos bila sambal dah terbit minyak. Tumis dengan gula merah dan gula biasa. Guna api yang kecil.
- Boleh juga masukkan sedikit air rebusan sotong supaya sambal ada rasa manis sotong.
- Bila dah masukkan sotong, gaul sekejap saja dengan sambal dalam 2-3 minit boleh diangkat.
- Boleh juga guna tip ini untuk masak udang.
Selamat mencuba.
Sumber: Ayue Jalal & Aimi Marina Saadan