Adik beradik ramai tapi semua dah ada rumah sendiri di bandar. Ada seorang saja yang bermastautin di kampung dan tinggal di rumah pusaka.

Yang seorang ini hajat nak renovate rumah pusaka dan duduk terus di situ. Awalnya bila tanya adik beradik lain semua setuju tiada masalah jika mahu mengubah suai dan duduk di situ. Tapi alih-alih bila rumah pusaka usang dah jadi cantik ada pulak adik beradik lain menuntut.

Ini situasi yang memang berlaku dalam masyarakat kita. Jadi apa nak buat bila ini berlaku pada kita. Perkongsian daripada peguam Allahyarham SALKUKHAIRI ABD SUKOR boleh dijadikan panduan.

DAH KELUAR MODAL BAIKI RUMAH PUSAKA, TIBA-TIBA ADA WARIS NAK TUNTUT BALIK RUMAH TERSEBUT. APA YANG PATUT ANDA LAKUKAN?

Kerap juga berlaku keadaan ini dalam masyarakat kita. Seseorang telah keluarkan modal puluhan ribu ringgit untuk baiki rumah pusaka peninggalan datuk/ ayah beliau.

Dah Keluar Modal Baiki Rumah Pusaka, Tiba-Tiba Waris Tuntut Balik Rumah! Apa Perlu Buat. Ini Penjelasan Peguam
Foto: Wikipedia

Permulaannya tidak timbul masalah. Bahkan semua waris bersetuju secara lisan dan membenarkan dia untuk baiki dan tinggal di rumah pusaka tersebut.Tetapi setelah lihat rumah itu semakin cantik, maka mulalah ada dalam kalangan waris yang menuntut hak mereka.

Jika keadaan di atas berlaku kepada anda, apakah tindakan yang patut anda lakukan?

1. Kena ada persetujuan bertulis semua waris
Dalam kes di atas, sepatutnya sebelum seseorang membuat sebarang renovasi terhadap rumah pusaka dan bercadang untuk tinggal di rumah tersebut, dia perlulah mendapatkan PERSETUJUAN BERTULIS daripada kesemua waris.

IKLAN

2. Perlu ada surat perjanjian
Perlu ada satu perjanjian hitam putih yang sah antara dia dengan semua waris yang menyatakan waris-waris membenarkan dia baiki dan tinggal di rumah tersebut.

Selain itu:  Step By Step Masak Sotong Kari Yang Sedap, Pekat Tanpa Santan

3. Waris tetap ada hak
Pun begitu perlu diingatkan, walau apapun kebenaran yang telah diberikan, dari segi perundangan, memandangkan nama semua waris-waris masih lagi ada di dalam geran dan didaftarkan sebagai pemilik berdaftar tanah tersebut, maka mereka tetap mempunyai hak terhadap pemilikan tanah dan rumah yang ada di atas tanah tersebut.

4. Perjanjian tak hilang hak waris lain
Perjanjian dan kebenaran yang diberikan tidak akan menjadikan waris-waris tadi hilang hak mereka sepenuhnya sebagai pemilik terhadap tanah dan rumah tersebut.

5. Seeloknya berunding
Sebab itu saya lebih suka sekiranya seseorang benar-benar mahukan rumah pusaka peninggalan si mati, dia perlulah berunding dengan waris-waris untuk memindah milikkan tanah tersebut kepadanya sama ada melalui balasan kasih sayang atau secara jual beli.

IKLAN

6. Dengan cara sedemikian, hak dan kepentingannya akan dilindungi oleh undang-undang sepenuhnya. Saya fikir itu cara yang lebih selamat.

Jika waris menuntut, apa tindakan undang-undang boleh diambil

-Namun, jika perkara itu telah berlaku, apakah anda boleh ambil tindakan undang-undang (saman) terhadap waris-waris tersebut?

-Secara umumnya, anda boleh ambil tindakan undang-undang (saman) terhadap waris-waris tersebut. Namun anda perlulah membuktikan bahawa anda telah mendapat kebenaran bertulis daripada semua waris untuk membaiki dan tinggal di rumah pusaka tersebut.

IKLAN

– Cuma yang jadi masalahnya adalah, apabila tiada persetujuan bertulis antara anda dan waris-waris. Yang ada sekadar kebenaran lisan sahaja.

– Namun, sekiranya anda dapat mengemukakan saksi-saksi yang boleh dipercayai untuk menyokong tuntutan anda tersebut, mahkamah mungkin boleh membenarkan tuntutan anda itu.

– Pun begitu sebagaimana yang saya nyatakan tadi ia tidak akan menafikan hak waris waris tadi terhadap tanah tersebut kerana nama mereka masih didaftarkan sebagai pemilik berdaftar yang diiktiraf oleh undang-undang, sedangkan anda hanyalah mempunyai hak benefisial sahaja terhadap tanah dan rumah tersebut.

Selain itu:  Jodoh Lepas Tahajud. Zulin Aziz Akui Mulakan Hubungan Dengan Lelaki Yang Tak Pernah Disukai

– Apapun terpulang kepada kebijaksanaan peguam peguam kedua dua belah pihak untuk berhujah di mahkamah dari segi undang-undang dan tanpa mengenepikan elemen-elemen ekuiti dan kontrak lisan yang wujud dalam kes tersebut.

– Keputusan akhir terpulang kepada hakim mahkamah yang bijaksana untuk memutuskannya.

Sumber: SALKUKHAIRI ABD SUKOR

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI