Servis kereta antara rutin yang wajib dibuat oleh pemilik kereta mengikut waktu yang ditetapkan bagi memastikan kenderaan berfungsi dengan baik, tak rosak dan boleh digunakan dalam tempoh yang lama.
Bila sudah diservis mengikut jadual ramai yang anggap ia sudah mencukupi untuk penjagaan sesebuah kereta. Tapi sebenarnya tak cukup dengan itu saja.
Penyelenggaraan kereta terbahagi kepada empat jenis. Ia tak cukup walau dengan membuat major servis. Perkara ini dijelaskan oleh pengusaha bengkel @service kereta. Barulah kereta jarang rosak dan sedap dibawa.
Servis saja tak memadai
Panduan ini katanya ditujukan buat yang beli kereta baru ataupun kereta terpakai. Sebagai contoh ramai menganggap bila sudah buat major service seperti (plug,engine oil,gb oil dan radiator flushing)ia dah memadai.
Pemilik kereta kena tahu maintenance kereta terbahagi kepada 4 jenis;
1-Engine maintenance
2-Undercarriage maintenance
3-Aircond maintenance
4-Accessories maintenance
1. Engine maintenance
Bagi engine maintenance jangan hanya pandang pada engine oil, gearbox oil, spark plug, coolant saja. Di bahagian enjin ada pelbagau jenis seals yang kita harus update. Sebagai contoh flywheel oilseal, crank seal, cam seal dan timing belt, chain drive.
Ads
Apa keburukan kalau kita abaikan benda-benda yang dinyatakan tadi. Enjin jadi ‘tak sihat’, ada kebocoran minyak, kalau timing belt putus, habis semua valve bengkok dan sebagainya. Jadi tolong ambil berat pada engine maintenance ni. Jangan sekadar tukar engine oil sahaja.
2. Undercarriage maintenance
Ia adalah penyelenggaraan seperti Absorber, balljoint, bushing, bearing. Benda ni penting untuk keselamatan anda especially yang zero knowledge pasal kereta. Pemilik kereta selalu terlepas pandang perkara ini tapi kemudian mempersoalkan kepada foremen “eh kenapa kereta saya tak rasa macam dulu lagi.”
Bila undercarriage maintainance ini tak dilakukan kereta jadi tak stabil hingga rasa nak bawa kereta pun tak selesa. Sebab apa? Semuanya rasa longgar. Jangan terlepas pandang perkara ini, sebab ia boleh menyebabkan kemalangan.
Ads
3. Aircond maintenance
Ini yang paling simple untuk diselenggara tapi kalau ambil mudah memang akan memakan kos. Ini disebabkan aircond sistem terlalu sensitif untuk diabaikan.
Sebagai contoh saya ambil masalah aircond yang selalu dialami oleh pengguna dia Malaysia. Compressor sudah berbunyi tapi ia masih digunakan sampai lah compressor aircond tu jammed. Perlu diingatkan bila compressor jammed habis satu sistem aircond tersumbat dek habuk compressor.
Ads
4. Accessories maintenance
Ini bahagian yang langsung tak diambil berat. Kadang-kadang soket lampu dah cair, soket sensor pecah, lampu brake tak menyala. Benda kecil macam ni memang nampak remeh tapi sekali problem belum tentu semua foremen boleh troubleshoot.
Satu contoh untuk masalah aksesori, sekiranya ada salah satu socket sensor yang penting untuk enjin pecah, enjin akan sentiasa berada dalam keadaan safe mode dan kemungkinan berlaku kerosakan enjin pun tinggi. Bayangkan kalau socket kipas yang pecah, temperature naik pun ada yang tak sedar.
Semua panduan ini terpakai untuk pemilik kereta lelaki atau perempuan. Fahamkan kereta kita supaya kalau rosak kelak kita tahu apa yang perlu dibaiki. Pastikan jangan ambil mudah tentang maintenance kereta anda.
Kuih apom lenggang ini hidangan yang popular di negeri sebelah Utara. Sedap makan dengan kaya, gulai ataupun sambal.
Cuma nak jumpa orang Melayu jual tak ramai. Jadi kalau nak makan kena usaha buat sendiri. Nak cuba buat? Boleh ikut cara yang dikongsi oleh Nor Atika Nazirah.
Buat sendiri apom lenggang
Ini kuih kegemaran sis masa kecik-kecik dulu. Kuih ni sangat famous belah utara. Selalu balik sana susah nak jumpa orang melayu jual. Ada pun peniaga berbangsa India yang jual.
Jadi kita buatlah sendiri kalau teringin. Tak sangka menjadi apom lengang sis. Tepi2tu crunchy sangat, tengah pula lembut. Sebijik rasa macam yang beli kat pasar malam.
1. Masukkan semua bahan dalam blender kecuali kelapa parut. Kisar.
2. Bila semua dah sebati, tapis ke dalam bekas dan tutup. Perap selama sejam.
3. Kemudian buka dan kacau adunan dan masukkan kelapa parut kacau hingga sebati.
4. Seterusnya panaskan kuali sapu minyak, masukkan adunan sesenduk kemudian lenggang dan tutup. Bila dah agak masak dan kekuningan boleh angkat dan gulung. Siap.
Cara buat roti dan donut guna satu adunan. Senang macam ni. Sekali masak dapat dua hidangan. Roti pulak lembut, donut pun gebu. Hasil donut juga boleh frozen, untuk makan bila-bila suka.
Memang berbaloi buat resipi dikongsi oleh homebaker, Wanda Jasmi. Langkah demi langkah juga disertakan oleh beliau.
Cara buat roti & donut guna satu resipi
1. Rendam bahan A hingga kembang.
Bahan A :
Air suam – 1 cawan
Yis – 1 paket
Susu pekat – 3 sb
Gula – 2sb
Telur – 1 biji
2. Bila Bahan A dah kembang, campurkan bersama bahan B. (Andai doh masih melekat dan lembik, tambah tepung lagi ya sampai doh tak melekat)
Bahan B :
Tepung gandum – 3 cawan
Majerin – 2 sb
Garam – 1 sk
3. Gaul sebati dan uli selama 30 minit sehingga doh betul-betul gebu.
4. Rehat kan doh selama 1 jam atau sehingga 2 kali ganda kembang.
5. Bila dah kembang, tumbuk doh perlahan-perlahan supaya angin dalam doh keluar. Dan uli selama 5 minit.
6. Timbang doh sama berat, untuk dapatkan saiz yang sama. Ini 50gm setiap satu.
Jangan lupa sapu majerin dalam loyang (9×9), supaya mudah untuk keluarkan roti nanti.
6. Bentukkan untuk buat roti atau donut. Boleh masukkan apa-apa sahaja inti.
7. Selepas bentukkan, biarkan mengembang 2-3 kali ganda sebelum bakar/goreng.
8. Bakar suhu 160° selama 20-30 minit. Api atas bawah. Oven panaskan terlebih dahulu. Dalam 5 minit.
9. Siap bakar, sapu susu pekat campur air atas roti. Susu kotak pun boleh.
Sambal bilis kacang ini memang kegemaran ramai, lagi sedap kalau buat pedas. Sambal ini memang kena buat banyak sebab, walau pun boleh makan dengan nasi tapi ramai yang suka makan macam tu saja, ratah!
Sambal bilis kacang ini juga tahan lama jika betul cara masaknya. Kalau teringin buat stok di rumah boleh ikut resipi perkongsian Salma Ideris. Boleh tahan berminggu-minggu katanya.
Bahan-bahan yang perlu digoreng garing:
1 kg kacang tanah (lebih pun boleh)
Ikan bilis ( kuantiti ikut citarasa)
Tempe (pastikan potong nipis jika nak masukkan sekali)
Bahan dikisar:
Cili kering ( kuantiti ikut tahap pedas)
Cili api ( letak lebih kalau nak pedas)
1/2 biji bawang holland
1/2 labu bawang putih )
3 sudu gula pasir
3 keping gula kabung/melaka
Sedikit garam & serbuk perasa
1 keping asam keping
Cara membuat:
1. Goreng garing kacang tanah, ikan bilis, tempe. Ketepikan.
2. Guna minyak yang banyak, tumis bahan yg dikisar. Saya masak guna api besar, kacau sentiasa dalam setengah jam.
3. Masukkan asam keping.
4. Bila dah likat macam sira keluarkan asam keping, perlahankan api.
5. Dalam api perlahan, masukkan bahan yang digoreng kacau sebati. Siap!
Tip
Pastikan bahan tumis tidak hangit.
Kacang tanah, bilis, tempe wajib kena garing.
Untuk kekal rangup boleh juga letak cuka (jangan masukkan asam lain dah) waktu tumisan dah naik minyak bersama dengan garam dan gula. Padamkan api, masukkan bilik, kacang dan hidupkan kembali api.
Satu lagi cara untuk kekal rangup, biar sambal sejuk kemudian baru gaulkan ikan bilis dan kacang.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...