Setiap Rak Ada Fungsinya! Ini Cara Urus Peti Ais Supaya Nampak Kemas & Bersih

6998

 

Disebabkan peti ais adalah tempat menyimpan barang yang bertutup, orang tak nampak maka ramai tak kisah tentang susun aturnya.

Tapi hakikatnya letak barang dalam peti ais ada cara susunannya. Sebab barang yang tersusun rapi akan memberi pengudaraan yang lebih baik malah beri banyak ruang dalam peti sejuk. Lebih dari itu peti sejuk akan nampak kemas dan bersih.

Kalau nak lebih sistematik boleh ikut cara yang dikongsi oleh Hani Mynis.

Tip peti ais nampak kemas dan bersih

1. Pasang lapik

Boleh pasang lapik kat setiap shelf. Wall paper pun boleh tapi Hani setia pakai placemats dari Mr. DIY je.

Hani prefer pakai placemats sebab senang nak tanggalkan utk cuci kalau placemats kotor (tak payah keluarkan tray). Lagi pulak hani suka tukar style kejap corak bunga kejap corak lain.

2. Cari warna terang

Apa pun, tips hani kalau nak pakai placemats, pilih yang transparent bukan yang legap sebab yang legap menghalang cahaya dari tembus hingga ke shelf paling bawah. Kalau gelap sangat peti ais tu kang tak nampak pulak isi harta karun kat shelf bawah2 dan area belakang2.

3. Bekas pilih satu atau dua warna tema

Pilih satu atau dua warna tema bekas yang nak disimpan dalam peti ais.

Untuk setiap container, jika ada, pilih bekas bertapak empat segi dari berbentuk bulat. Jimat ruang dan lebih kemas (dari segi visual).

4. Setiap rak tentukan untuk letak apa

Buat pengkhususan setiap shelf utk letak apa. Optional: labelkan (guna masking tape pun ok). Detail label pengkhususan setiap shelf ada dalam caption gambar sebagai rujukan.

Shelf pertama (pes) – untuk letak pes (contohnya pes bawang merah, cili kering, bawang putih dan bwg putih + halia) letak di shelf paling atas, senang nak ambil sebab ni barang dalam peti ais yang selalu keluar masuk. So letak paling atas senang nak ambil.

Shelf kedua (today) : ini bahagian utk letak protein yang akan dimasak utk “hari ini”. Sebelum keluar pergi kerja pagi-pagi atau sebelum tidur, protein akan diturunkan dari bahagian freezer ke bhgn chiller dan Hani letak kat sini.

Shelf kedua (leftover) : ini bhgn utk letak lebihan makanan. Simpan dalam bekas bertutup dan bekas microwave-able atau tahan panas kukusan. Sebab nak panaskan nnt senang. Seeloknya kalau simpan lauk tu kat bhgn chiller, kena makan lauk tu dalam masa tiga hari.

Kalau agak-agak nak simpan lama nak makan balik minggu depan ke, letak kat bhgn freezer.
Kalau hn teringat, akan tulis tarikh lauk guna pelekat je, kalau tak hn just check semula dgn jadual menu mingguan hn bila hn masak lauk tu.

Shelf ketiga (dry foods) : ini bahagian utk letak makanan kering mcm hn simpan ikan bilis, asam keping, belacan, asam jawa. Barang-barang ni sebenarnya boleh je letak luar atau dalam peti ais, takde masalah.

Shelf keempat (vegetables) : utk letak sayur yang guna kan teknik rendaman dan daun-daun (kari, limau, kunyit, kesum dan lain-lain)

Vegetables drawer : tempat letak sayur yang dimasukkn dlm ziplock bag. Pastikan sayur dlm ziplock bag tak dihempap dgn sayur lebih berat atau besar.

Bahagian pintu peti ais

Shelf pertama : kawasan paling tak sejuk dalam peti ais. Selalu hani kosongkan takpun hani letak masker homemade

Shelf kedua : letak pes2 lauk (pes tomyam, pes asam rebus) dan cili jeruk .

Shelf ketiga : air minuman

Shelf keempat (condiments) : untuk letak botol sos dan kicap dan juga susu pekat manis.

Dah buat semua tip ni confirm peti ais akan kemas tip top.

Sumber:Hani Mynis