Di rumah kita selalunya ada saja kabinet lama yang nampak dah uzur tapi sebenarnya masih boleh pakai. Sebab itu kita jadi sayang nak buang.
Kalau ada boleh buat makeover begini. Kaedahnya mudah cuma gunting dan tampal wallpaper yang memang khusus untuk perabot, bukan untuk dinding tu tau. Dah siap tampal terus nampak macam kabinet baru.
Bila semua duduk rumah waktu PKP ini kita pun buntu fikirkan menu untuk dimasak. Termasuklah waktu pagi. Kalau nak mudah kita buat saja hidangan roti macam dikongsi oleh Nora Yusof.
Ada lapan cara masak roti yang sedap. Selain pagi, petang pun boleh hidang roti ni.
1.Roti telur sardin
Sardin (letak sos sardin sikit, hancurkan isi ikan sardin)+ bawang + cili+ telur+ susu(segar/cair, tak letak pun tak apa). Campur garam + pepper kemudian pukul rata. Salut dgn roti dan goreng(pan fried).
2. Roti telur madu
Telur + susu(segar/cair, tak letak pun tak apa)+ garam + pepper. Pukul rata,salut roti dan goreng(pan fried). Tuang madu di atasnya.
3.Roti telur gula aising
Telur + susu (segar/cair, tak letak pun tak apa)+ garam + pepper. Pukul rata, salut roti goreng (pan fried),ayakkan gula aising di atasnya.
4.Roti bawang putih (Garlic bread)
Mentega/ marjerin + bawang putih yang dicincang + mix dried herbs/daun parsley segar yang dicincang. Gaul rata semuma bahan,sapu atas roti dan bakar.
5.Roti piza
Sosej (apa saja filling yg disukai isi ayam, daging burger, chicken ham dan lain-lain) + bell pepper 3 warna (atau apa saja jenis sayuran disukai contoh mushroom, broccoli).
Campur bawang dipotong bulat(jika suka) + sos pasta tomato based+mozzarella cheese (atau boleh pakai cheese keping) + dried oregano (kalau ada) + butter/ marjerin.
Sapu butter/marjerin, ratakan sos, susun bahan-bahan, tabur cheese dan dried oregano dan bakar.
6.Roti telur cheese
Telur + garam + pepper + susu(segar/cair) + cheddar cheese keping + nak letak cheese lain pun boleh + butter/marjerin. Sapu butter/marjerin, letak cheese kepilkan dengan roti, salut roti dengan telur dan goreng
7. Roti pisang madu dan peanut butter
Peanut butter + pisang + madu + butter/marjerin. Sapu butter/merjerin, letak peanut butter,susun pisang, tuang madu dan bakar.
Kerisik antara bahan masakan yang kita digunakan untuk hari raya. Dalam dua minggu lagi kita pun akan menyambutnya, jadi elok kalau buat siap-siap.
Kerisik ini memang boleh saja dibeli tapi ada juga terkena kerisik berbau tengik, memang spoil rendang dibuatnya.
Supaya puas hati dan menyenangkan kerja memasak di hari raya nanti boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Yayar B. Awang Noh supaya kerja menyediakan kerisik lebih mudah dan tahan lama.
1. Goreng kelapa parut bersama ketumbar. Kalau rajin boleh jemur dahulu kelapa parut.
2. Bila kelapa dah garing, sejukkan sekejap.
3. Kemudian masukkan kelapa goreng ke dalam mesin pengisar basah dan masukkan sekali minyak masak.
4. Kisar kelapa parut sehingga halus. Siap
5. Simpan dalam botol, Insya-Allah tahan lama kerana kerisik sudah berminyak elok.
Bagi yang sedang merancang membeli kediaman info yang dikongsi oleh Fahimah Mahayudin berkenaan saiz rumah elok dijadikan panduan. Ia bagi memastikan kita tidak tersilap memilih kediaman. Boleh jadi bila melihat saiz beratus-ratus kaki persegi dalam risalah atau mendengar penerangan pemaju kita sangka ia luas rupanya sangatlah kecil.