Selalunya bila kemas rumah kita akan angkat barang termasuk yang  berat tanpa memikirkan risikonya. Angkat sofa, meja, kotak berat, almari, tong gas dan sebagainya.

Kalau tiada yang bantu kita terus angkat sendiri tanpa memikirkan kesan pada tulang belakang terutama jika diangkat dengan cara yang salah.

Memang kita berupaya angkat tapi ingat ia boleh menyebabkan kesakitan pada bahagian belakang dan memberi kesan pada jangka masa panjang.

Mengangkat barang atau beban dengan cara yang salah bukan saja menyebabkan sakit belakang tapi juga boleh mengakibatkan masalah Muskuloskeletal disease disorders (MSDs).

Cara salah, angkat sambil bongkok

Mengangkat barang berat sambil membongkok atau bahagian belakang melengkung. Cara inilah yang boleh menyebabkan menjejaskan bahagian belakang.

IKLAN

Teknik Angkat Barang Berat Waktu Kemas Rumah. Kena Ikut Supaya Tulang Belakang Tak Sakit Atau Cedera

3 cara betul angkat barang berat

1. Lurus belakang angkat

Rapatkan tubuh dengan barang berat sedekat. Semakin jauh beban dari badan, semakin ianya ditanggung berat.Angkat barang sambil meluruskan bahagian belakang. Cara ini beban barang turut disokong oleh tangan.

IKLAN

2. Cangkung, lurus angkat

Teknik ini sama seperti senaman squad. Pastikan barang yang berat perlu diangkat dekat dengan badan. Duduk mengcangkung kemudian angkat sambil meluruskan bahagian belakang.

3. Bengkok lutut, belakang lurus

IKLAN

Bengkokkan satu lutut mencecah lantai, dan satu lagi dibengkokkan 90 darjah. Angkat barang dengan bahagian belakang diluruskan. Teknik ini sesuai untuk barang yang tidak berapa berat (rujuk video).

Perkara penting yang perlu diingat ketika mengangkat barang berat adalah memastikan bahagian belakang lurus bukan melengkung atau membongkok.

 

Selain itu:  Mudahnya Makeover Dapur Tanpa Kabinet, Hanya Guna Meja Lipat. Sesuai Untuk Rumah Sewa!
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI