Nak tanam pokok cili biasanya biji benih direndam dulu sebelum disemai. Biji benih yang tenggelam akan disemai manakala yang timbul diasingkan kerana ini tanda ianya sudah rosak.

Tapi walau pun dah praktik cara ini ada juga yang biji benih yang disemai tak juga tumbuh. Jadi di mana silapnya? Penjelasan tentang biji benih cili daripada Azuan Abdullah boleh dijadikan rujukan sekiranya mahu menanam pokok ini.

Punca biji benih pokok cili tak tumbuh

Jika biji benih cili yang dah direndam tak juga tumbuh, ada 3 kemungkinan yang dihadapi

1. Disebabkan kualiti benih tersebut. Mungkin biji benih yang disemai kurang berkualiti iaitu kadar percambahannya sangat rendah.

Tip Anak Benih Pokok Cili Naik Seragam & Subur, Lepas Semai Bungkus 5 Hari
Foto Facebook Berkebun D Rumah

2. Biji benih terlalu lama dan cara simpanan yang kurang tepat. Untuk kekalkan kadar percambahan yang tinggi, biji cili perlu disimpan didalam peti (bukan tempat beku).
Biasanya, biji cili yang dibiarkan pada suhu bilik selama 2 bulan, kadar percambahannya mulai merosot sehingga kurang 50%.

3. Kemungkinan disebabkan kesilapan semasa menyemai. Benih cili antara benih yang agak susah tumbuh. Tak kena cara semai, ia tak tumbuh sepenuhnya.

IKLAN

Semasa hendak menyemai, kita boleh pilih sama ada nak rendam dulu atau pun tak. Keduanya boleh dan menjadi dengan elok. Jadi, tak kisah nak guna cara mana pun ya.

Buat newbie, elok semai guna peatmoss. Sebab ia senang tumbuh dan senang nak uruskan berbanding dengan cocopeat atau tanah campuran.

Tip dapat biji benih tumbuh segar dan seragam

Tip Anak Benih Pokok Cili Naik Seragam & Subur, Lepas Semai Bungkus 5 Hari

IKLAN

Untuk dapatkan biji benih yang naik seragam dan sekata, bungkus tray semaian. Istilah pertanian dipanggil “heating”. Untuk cili, kita perlu bungkus selama 5 hari.

Bila kita heating, suhu di dalam bungkusan tersebut jadi lebih tinggi sikit berbanding suhu di luar.

Selain itu:  Berhenti Kerja Kerajaan, Cancel Sambung Study, Suami MC 400 Hari, Hebatnya Dugaan Wanita Ini Sebelum Miliki Syarikat Sendiri

Dengan suhu yang sedikit tinggi dan sekata dalam bungkusan, proses ini dapat “bangunkan” serentak biji benih cili yang sedang tidur.

IKLAN

Bila biji benih dah bangun serentak, barulah semaian kita akan tumbuh secara seragam dan sekata.

Dengan ini dapat kita simpulkan bersama bahawa untuk pastikan anak benih yang kita semai naik elok dan seragam, ianya mesti memenuhi 3 perkara tersebut.
1. Kualiti biji benih.
2. Cara simpanan biji benih
3. Teknik semaian.

InsyaAllah bila kita dapat follow semua syarat di atas, anak cili yang kita dapat nanti cun melecun macam dalam gambar.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Azuan Abdullah

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI