Kerisik antara bahan masakan yang kita digunakan untuk hari raya. Dalam dua minggu lagi kita pun akan menyambutnya, jadi elok kalau buat siap-siap.

Kerisik ini memang boleh saja dibeli tapi ada juga terkena kerisik berbau tengik, memang spoil rendang dibuatnya.

Supaya puas hati dan menyenangkan kerja memasak di hari raya nanti boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Yayar B. Awang Noh supaya kerja menyediakan kerisik lebih mudah dan tahan lama.

1. Goreng kelapa parut bersama ketumbar. Kalau rajin boleh jemur dahulu kelapa parut.

IKLAN

2. Bila kelapa dah garing, sejukkan sekejap.

Tip Buat Awal Kerisik Untuk Masak Waktu Raya, Letak Bahan Ini Waktu Kisar Supaya Tahan Lama
3. Kemudian masukkan kelapa goreng ke dalam mesin pengisar basah dan masukkan sekali minyak masak.

4. Kisar kelapa parut sehingga halus. Siap

IKLAN

Tip Buat Awal Kerisik Untuk Masak Waktu Raya, Letak Bahan Ini Waktu Kisar Supaya Tahan Lama

5. Simpan dalam botol, Insya-Allah tahan lama kerana kerisik sudah berminyak elok.

IKLAN

Tip Buat Awal Kerisik Untuk Masak Waktu Raya, Letak Bahan Ini Waktu Kisar Supaya Tahan Lama

Semoga bermanfaat

Sumber: Yayar B. Awang Noh

Selain itu:  Buat Sendiri Kebab Roti Pita, Isi Selambak. Masak Inti Guna Daging Burger & Sos Cili Saja
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI