Kerisik antara bahan masakan yang kita digunakan untuk hari raya. Dalam dua minggu lagi kita pun akan menyambutnya, jadi elok kalau buat siap-siap.
Kerisik ini memang boleh saja dibeli tapi ada juga terkena kerisik berbau tengik, memang spoil rendang dibuatnya.
Supaya puas hati dan menyenangkan kerja memasak di hari raya nanti boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Yayar B. Awang Noh supaya kerja menyediakan kerisik lebih mudah dan tahan lama.
1. Goreng kelapa parut bersama ketumbar. Kalau rajin boleh jemur dahulu kelapa parut.
2. Bila kelapa dah garing, sejukkan sekejap.
3. Kemudian masukkan kelapa goreng ke dalam mesin pengisar basah dan masukkan sekali minyak masak.
4. Kisar kelapa parut sehingga halus. Siap
5. Simpan dalam botol, Insya-Allah tahan lama kerana kerisik sudah berminyak elok.
Semoga bermanfaat
Sumber: Yayar B. Awang Noh
Cara ‘Unlinked’ Akaun Tabung Haji Dengan Maybank2U Jika Bimbang Duit Simpanan Hilang Akibat Scammer
Ramai dalam kalangan kita membuat tabungan atau simpanan di Tabung Haji. Bukan setakat untuk kegunaan mengerjakan haji kelak tapi juga simpanan kecemasan.
Namun kejadian kehilangan wang akibat perbuatan scammber yang berleluasa sekarang menimbulkan kerisauan apatah lagi ada kes yang tular turut melibatkan simpanan di Tabung Haji.
Buat mereka yang bimbang tentang keselamatan wang simpanan di Tabung Haji, antara alternatif yang boleh dilakukan untuk mengurangkan risiko kecurian wang secara online ini adalah ‘unlinked’ akaun TH dengan akaun perbankan lain.
Dikongsi oleh Azila Abu Kasim berikut adalah cara untuk unlinked akaun Maybank2U dengan akaun TH.
Cara linked & unlinked akaun Tabung Haji dengan Maybank2U
Saya kongsikan cara linked dan unlinked akaun Maybank 2U daripada Akaun Tabung Haji.
1. Buka website Maybank 2U yang baru. Bukan yang classic ya. Log in, masukkan password.
2. Pergi setting.
3. Tekan Accounts.
4. Tekan Tabung Haji
5. Tekan Accounts
6. Boleh Linked – bagi sesiapa belum pernah linked akan nampak ini ATAU
BOLEH UNLINKED bagi yang telah linked kan.
Unlinked
INFO
Bagi pemegang akaun CIMB, perlu pergi ke ATM mesin bank untuk unlinked ke Tabung Haji.
Akaun Bank lain-lain mungkin sahabat sekalian boleh hubungi customer service bank masing-masing. Jangan panik ya.
Nota: Jika akaun perbankan online kita memang mempunyai link dengan TH, risiko untuk diceroboh sentiasa ada. Ini antara cara untuk kita mengurangkan risiko.
Semoga bermanfaat.
Sumber: Azila Abu Kasim
Masak Rendang Sukatan Bahan Untuk Seekor Ayam & Sekilo Daging
Bagi baru belajar memasak rendang selalunya kita tak masak dalam jumlah banyak. Sama juga bagi keluarga kecil. Tapi yang jadi masalah bila resipi kebanyakannya dalam jumlah banyak.
Bila dah agak-agak tambah lagi tak berapa mahir maka keraplah tak menjadi. Bagi memudahkan boleh ikut resipi perkongsian Masmira Idris ini.
Beliau yang mengambil tempahan rendang dan biasa membuat rendang dalam jumlah yang banyak tapi kali ini berkongsi sukatan rendang untuk seekor ayam atau sekilo daging.
Resipi Rendang Ayam Seekor/ Daging Sekilo
Ayam 1 ekor / daging 1 kg
Bahan kisar:
1 genggam atau lebih cabai kering
Sedikit cili padi jika nak pedas
5-6 ulas bawang merah
1 labu kecil bawang besar
4 ulas bawang putih
3 inci halia
Lengkuas banyak (1.5 kali ganda tapak tangan)
7-8 batang serai
2 sudu biji ketumbar
2 inci kunyit hidup
Bahan lain:
300g santan
Sedikit kerisik
1-2 keping asam keping
Sedikit gula melaka/merah
Sedikit gula batu skit
Cara membuat:
-
Kisar semua utk dikisar tapi jangan halus sangat.
-
Panaskan minyak sikit, tumis bahan kisar tadi
-
Boleh masuk santan siap-siap. Kalau nak letak akhir pun boleh, terpulang.
-
Saya letak awal, untuk galakkan kuah cepat pecah minyak dan garing.
-
Letak garam gula, gula melaka, gula batu, asam keping skit, kerisik sedikit. (kalau rendang daging, garam letak akhir)
-
Masak sampai pecah minyak dan garing
-
Masuk ayam/daging dan tambah air.
-
Masuk daun kunyit yang dihiris halus. Koyak-koyakkan daun limau purut masuk dalam kuah.
-
Kacau sekejap dan perlahankan api.
Siap
Selamat mencuba
Sumber: Masmira Idris
Artikel Berkait:
Step By Step Lengkap Cara Masak Rendang Ayam Confirm Menjadi
Kepak Ayam Goreng Pedas Berempah Ini Sedapnya Terasa Di Setiap Gigitan. Cara Goreng Pun Berbeza
Asyik buat ayam goreng kunyit, tak pun ayam goreng celup tepung. Apa kata tukar sikit menu ayam goreng ini.
Kali ini guna bahagian kepak saja untuk buat ayam goreng pedas berempah, Chinese style. Dikongsi oleh Nurul Ateekah katanya keenakan ayam goreng akan terasa di setiap gigitan. Terasa pedas, masin, manis dan rempahnya. Jomlah cuba buat.
Cara buat kepak ayam goreng pedas berempah Chinese style
Bahan-bahan
8 ketul kepak ayam
1 sudu kecil cuka
1 biji telur(putih sahaja)
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
Minyak masak
Bahan rempah rempah
1½ sudu kecil chilli flakes
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk Sichuan pappercorn
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1¼sudu kecil garam
¼ sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk paprika
Nota: Jika tiada Sichuan pappercorn boleh gantikan dengan serbuk lada hitam. Satukan semua bahan rempah ini.
Cara membuat:
1. Bersihkan kepak ayam dan tos. Sediakan mangkuk besar dan masukkan kepak ayam, bersama cuka dan 1½ sudu bahan rempah yang digaul tadi. Gaulkan sebati dan perapkan paling kurang 30 minit ke atas.
2. Setelah diperap, campurkan tepung jagung, tepung gandum dan telur ke dalam ayam yang telah diperapkan tadi. Gaul rata.
3. Di dalam periuk atau kuali, panaskan minyak goreng hingga 325F. Minyak harus cukup sehingga kepak ayam dapat tenggelam. Goreng kepak ayam selama 10 minit. Angkat dan tos ayam. Rehatkan kepak ayam sebentar.
4. Panaskan minyak ,kemudian masukkan semula ayam yang telah digoreng tadi kedalam minyak yang panas dan gorengkan selama 3 minit sehingga menjadi warna keemasan dan rangup.
5. Akhir sekali, angkat ayam tadi kemudian taburkan bersama lebihan bahan rempah tadi gaulkan sebati. Hidangkan.
Hidangkan
Sumber: Nurul Ateekah