Kebelakangan ini ramai yang mula berminat tanam pokok keladi hiasan di rumah. Tambah pula bila mengetahui harganya boleh mencecah ribuan ringgit.

Harga keladi hiasan ini jadi begitu tinggi harganya jika bentuknya unik dan dan saiznya besar seperti spesis monstera ini.

Tip Penjagaan Pokok Keladi Hiasan Supaya Daunnya Lebat & Subur

Bagi yang baru berjinak-jinak dengan hobi menanam pokok keladi tip berikut boleh dijadikan panduan supaya pokok keladi hiasan yang ditanam hidup subur dan lebat daunnya.

Tip penjagaan pokok keladi hiasan

Pokok keladi sesuai di tanam atau diletakkan di tempat yang terlindung daripada sinaran matahari terus pada pokok. Pancaran matahari yang terik boleh menyebabkan daun keladi mudah lecur jika terdedah kepada cahaya matahari secara berterusan.

IKLAN

Disebabkan pokok keladi sangat sensitif kepada kepanasan dan cahaya matahari yang terus, ia memerlukan siraman yang kerap dan juga baja yang mencukupi. Pastikan tanah sentiasa lembap. Dalam masa yang sama pastikan air tidak bertakung dan tanah tidak kering.

Tip Penjagaan Pokok Keladi Hiasan Supaya Daunnya Lebat & Subur

Sebaiknya siram 2 kali sehari jika cuaca panas. Boleh gunakan baja kimia untuk pertumbuhan daun yang lebat. Pastikan tabur baja jauh sikit daripada batang dan daun untuk elakkan lecur pada bahagian tersebut.

Cara Tanam/Pembiakan

IKLAN

1. Pokok keladi mempunyai akar besar atau yang berisi dipanggil ubi. Pastikan ambil sekali dengan akar dan ubinya untuk tanam. Buat lubang tak perlu dalam sangat supaya sistem akar lebih mudah hidup terbentuk.

2. Pokok keladi hiasan akan nampak lebih cantik di tanam dalam pasu. Jika dibiarkan tanam atas tanah ia akan hidup bersepah dan tak tersusun. Susah untuk kita uruskan.

Tip Penjagaan Pokok Keladi Hiasan Supaya Daunnya Lebat & Subur

IKLAN

3. Pokok keladi memang cantik dengan daunnya yang lebar. Tapi awas, ada jenis pokok keladi yang beracun iaitu getah yang keluar dari bahagian batang, daun dan isinya. Jadi, bila potong kena berhati hati supaya tidak terkena getah.

Selain itu:  Buat 6 Gerakan Mudah Ini Setiap Hari Untuk Atasi Masalah Lengan Besar & Menggeleber

Getah keladi kalau terkena pada kulit boleh menyebabkan gatal-gatal. Jika ada anak kecil pastikan letak pokok keladi di tempat yang sukar dicapai anak-anak atau letakkan jauh dari tempat laluan.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Bertam Nursery

Klik SINI untuk beli keladi cantik-cantik di Shopee

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI