Selain mi, bihun goreng, Maggi goreng juga antara makanan kesukaan waktu pagi mahupun malam.

Selalu juga kita order hidangan ini bila makan di kedai mamak. Memang sedap rasanya. Tapi biasanya bila makan kat kedai tak puas kerana kuantitinya sikit.

Nak puas, kita masak sendiri. Caranya boleh ikut perkongsian Nana Sabrina Sarsan.

Buat sendiri Maggi goreng

Makan kat kedai tak puas, kita masak sendiri sekali 3 bungkus makan dengan suami lagi umphhhh

Bahan-bahan

IKLAN

3 bungkus Maggi rebus separuh masak toskan.
1 biji bawang merah besar- potong kasar
3 sudu makan cili boh atau cili kisar
1 biji telur
1 paket perencah Maggi (jangan guna 3 paket, nanti masin)
Lobak potong memanjang.
Daun sup atau daun kucai.
Cili padi -jika suka
Garam, gula, kicap manis dan kicap masin – sukatan ikut citarasa
Udang/sotong jika suka
Minyak.

Cara membuat:

IKLAN

1. Panaskan minyak, masukkan cili kisar, bawang merah dan lobak. Tumis hingga pecah minyak.

2. Masukkan kicap bahan perasa, perencah kari/ayam, udang atau sotong. Kacau dalam 3 minit.

IKLAN

3. Masukkan mee lalu kacau sebati. Perlahankan api kemudian pecahkan telur, tunggu 3 minit baru kacau.

4. Masukkan daun bawang dan cili api. Kacau, siap!

Selamat mencuba.

Sumber: Nana Sabrina Sarsan