Ramai yang tanam pokok pandan di rumah, cuma yang membezakan adalah kesuburan pokok dan daun pokok ini. Ada yang dah tanam tapi daun pokok pandan kecil, tak rimbun serta menguning.

Supaya pokok pandan yang ditanam subur, rimbun dan lebar-lebar daunnya boleh ikut tip dan petua ini. Boleh diguna pakai untuk pokok pandan yang ditanam guna tanah atau pun air.

1. Pokok pandan jangan diletakkan di bawah matahari terik sepanjang masa dan tidak boleh juga sentiasa di bawah teduhan. Letak di tempat separuh redup contoh di tepi rumah yang terkena cahaya matahari pagi namun terlindung dari panas terik.

2. Buang daun-daun kuning dan berpenyakit. Jangan dibiarkan melekat pada pokok kerana ia akan menjangkiti daun yang lain.

IKLAN

Tip Penjagaan Pokok Pandan Supaya Daunnya Tumbuh Subur, Segar & Lebar. Daun Kuning Jangan Biarkan

3. Biasakan siram pokok pandan 2 kali sehari, pokok pandan sukakan air.

IKLAN

4. Untuk kesuburan pokok boleh siram air basuhan beras atau atau basuhan ikan.

5. Supaya pokok pandan rimbun, jangan petik selagi belum keluar anak supaya tak terbantut proses tumbesar pokok.

IKLAN

6. Selain itu pokok pandan banyak daun dan lebar saiznya, tanam hanya satu pokok pandan dalam satu pasu. Jika ada anak pokok, potong dan keluarkan untuk ditanam dalam pasu berasingan. Ia supaya pokok tidak bersaing mendapatkan zat.

Tip Penjagaan Pokok Pandan Supaya Daunnya Tumbuh Subur, Segar & Lebar. Daun Kuning Jangan Biarkan

Sumber: Berkebun D Rumah

Selain itu:  Ini Inspirasi Dr. Soo Wincci 'Gila Study' Sampai Miliki 4 Ijazah! 'Saya Tak Dilahirkan Cerdik & Punya Kehidupan Yang Baik'
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI