
Ketika ini ramai kalangan kita lebih senang melakukan kerja-kerja rumah secara DIY untuk penjimatan. Salah satu alat yang perlu ada untuk kerja-kerja pembaikan dan pertukangan bila dilakukan sendiri dah tentunya drill.
Cuma biasanya bagi yang bukan tukang, kita tak tahu drill bagaimana yang perlu dibeli untuk kegunaan di rumah. Bagi memberi sedikit panduan, boleh ikut penjelasan yang dikongsi oleh Azmi Moh.
Tip pilih drill, kena tengok watt
Kalau kita tak biasa, memang pening nak beli DRILL ni, macam-macam jenis, macam-macam jenama, kod, dan macam-macam fungsi.
-Cadangan saya, kalau kita bukan tukang, hanya nak drill biasa-biasa untuk kegunaan rumah, pilih Hammer Drill, 700w ke atas.
-Tak kisah jenama apa. Apa yang penting ada watt. Ia menunjukkan kekuatan drill itu mampu bekerja.
-Walaupun jenama BOSCH, jika 600w, bercintalah nak boleh ke tebuk dinding simen. Dalam gambar ‘B’ 710w. Sedang molek lah.
-Kalau tukang, kena adalah lah semua DRILL A,B & C. Fungsinya berbeza-beza. Dari Drill ‘A’ Rotary Hammer, Drill C, untuk kerja-kerja ringan, untuk pasang skru, kerja-kerja kayu, letrik, sesuai lah. Sebab ia ringan dan tanpa wayar.
Semoga bermanfaat
Sumber: Azmi Moh
Cara Masak Udang Buttermilk, Simple Sangat Tapi Bila Makan Menjilat Jari

Isi Kandungan
ToggleKalau beli udang, asyik masak sambal atau gulai. Kita cuba pulak masak udang buttermilk, rasanya berlemak dan pedas kalau makan memang menjilat jari.
Cara membuatnya pun ringkas sangat dan dikongsi Fairuz Abu Hassan.Katanya selain udang boleh juga gantikannya dengan ayam.
Cara buat udang buttermilk simple tapi sedap ‘gile’
Resipi ini atas masing-masing, letak cili kalau nak pedas. Tak nak pun boleh. Boleh juga tukar kepada ayam. Tapi ayam kena goreng tepung terlebih dahulu. Kalau buat memang akan jadi kegemaran anak-anak.
Bahan-bahan:
▪️ Udang galah (saiz besar dan sederhana)
▪️ Buttercup (lagi banyak lagi sedap)
▪️ 1/2 tin susu cair (nak berkuah boleh letak lebih)
▪️7 ulas bawang putih (dikisar halus)
▪️ Cili api (tumbuk atau kisar halus bersama bawang putih)
Cara membuatnya
-Goreng dulu udang dengan mentega sehingga agak garing. Asingkan.
-Guna bekas goreng udang tadi,tumis bawang putih dan cili api yang dikisar tadi
-Bila dah agak garing,masukkan susu dan garam.
-Kacau sebati. Masukkan udang.
-Masak sehingga pekat. Siap!
Selamat mencuba
Sumber: Fairuz Abu Hassan
Tip Tanam & Jaga Pokok Bunga Matahari Sampai Kembang Cantik

Pokok bunga matahari ini biasanya ditanam bukan kerana mahukan kuaci semata-mata tapi lebih kepada seronok melihat bunganya yang besar dan cantik.
Satu kepuasan jika pokok ini membesar dengan elok dan kembang bunganya. Kalau ada yang nak mencuba tanam pokok bunga matahari untuk menghiasi laman boleh ikut tip yang dikongsi oleh Mohd Shaifful.
Langkah 1 – biji benih digaul dengan racun kulat
Dapatkan biji benih bunga matahari. Pilih benih yang dijual bermutu tinggi yang siap di gaul racun kulat. Jika anda dapat dari kawan pastikan benih dijemur kering.Tujuannya ialah untuk membunuh kulat dan bakteria yang ada pada biji bunga matahari.
Langkah 2 – Semai guna tanah gembur
Untuk penyemaian pula, memerlukan tanah sebagai media tanaman. Pilih tanah yang gembur dan sebaik-baiknya yang telah dicampur dengan baja kompos. Seperti tanah organik. Siram tanah sebelum semai.
Benih boleh disemai terus dalam pasu, polibeg, bekas. Untuk lebih mudah dikendalikan. Semai benih dalam tray semaian atau bekas. Tekan benih yg hujung tajam nya menghadap ke bawah. Tekan sehingga benih tengelam.
Langkah 3 : Bila ada 6 helai daun pindahkan
Setelah anak benih tumbuh setinggi sekitar 4cm hingga 6cm dengan 6 helai daun, barulah dipindahkan ke dalam pasu besar yang mengandungi tanah gembur tadi atau boleh juga ditanam terus ka atas tanah.
TIP PENTING. Pastikan tanah yang digunakan betul2 subur dan pokok di baja 2 kali sebulan supaya bunga terbentuk sempurna dengan kelopak penuh dan tidak jarang.
Jika ditanam di atas batas, jarakkan satu anak benih dengan anak benih yang lain.Tujuannya supaya anak-anak pokok tersebut mempunyai ruang yang cukup untuk tumbuh dengan subur.
Selepas alih anak pokok ke dalam pasu. Letak tempat redup sementara waktu untuk pokok pulih dari kejutan semasa dipindahkan. Selepas itu letak anak pokok di bawah sinaran matahari. Baja 2 minggu sekali. Siram 2 kali sehari pagi dan petang.
Langkah 5 – Kena letak racun jika ada serangan perosak
Kawalan perosak. Belalang , beluncas dan siput merupakan musuh utama pokok bunga matahari. Jika ada serangan. Boleh guna racun brogard untuk atasi serangan belalang dan beluncas.
Langkah 6 – berbunga lebih kurang 2 bulan
Bunga matahari biasanya berbunga ketika sudah mencapai usia lebih kurang dua bulan. BESARNYA CIPTAAN ALLAH semua pokok bunga matahari akan menghadap ke arah sumber cahaya matahari pagi ketika berbunga. Selepas kira-kira 3 bulan pula, biasanya tunas cabang bunga baru mulai tumbuh pada pokok.
Langkah 7 : Bila bunga dah kering boleh cantas
Selepas bunga menjadi kering. Boleh lah cantas dan asingkan benih dari bunganya. Beratus benih baru sedia untuk disimpan dan ditanam. Pastikan benih di keringkan sebelum disimpan.
Sumber: Mohd Shaifful dan Foto Eiqa Kitchen
Buat Sendiri Lamb Chop Lengkap Dengan Sos Black Pepper, Mashed Potato & Coleslaw. Daging Pun Lembut

Isi Kandungan
ToggleSekarang ini nak makan luar apatah lagi hidangan western memang agak mahal. Nak makan lamb chop pulak tu. Kalau satu famili 5-6 orang memang akan habis lebih RM150
Kalau nak berjimat dan puas makan, caranya buat sendiri saja hidangan ini di rumah. Siap boleh tambah lagi. Bagi penggemar lamb chop dan nak belajar menyediakannya boleh guna panduan dari Nazri Mat Zain.
Buat sendiri set lamb chop lengkap
Kalau nak berjimat, jom belajar buat sendiri Lamb Chop. Daging beli di kedai atau pasaraya. Tengok betul-betul Lamb atau Mutton. Lamb mahal sikit harganya sebab dagingnya lembut sesuailah untuk buat lamb chop. Kalau mutton murah sikit tapi dagingnya liat sesuai untuk masak Kari dan lain-lain.
Lamb chop
Sediakan bahan ini;
-Lamb 10 pcs (keping) – dibasuh hingga bersih dan toskan
-Masukkan lamb dalam bekas yang sesuai.
-Masukkan bawang putih 4 ulas (tumbuk hingga halus)
-Masukkan sos tomato 1/2 cawan
-Masukkan sos tiram 3/4 cwn
-Masukkan sos cili 1 cawan
-Masukkan kicap pekat manis 1 cawan
-Masukkan Lea & Perrin sos – renjis saja
-Masukkan lada hitam kisar 2 sudu besar
-Tak perlu letak garam, gula dan serbuk perasa
-Gaul kesemuanya dan masukkan dalam bekas. Perap beberapa jam lagi lama lagi sedap.
Cara memasak
– Guna Pan Fry masukkan sedikit minyak masak.
– Susunkan lamb di atas Pan Fry termasuk dengan sos perapan tadi. Guna api perlahan.
– Alih-alihkan lamb masak hingga betul-betul masak. Lamb tak perlu masak lama sebab dagingnya memang lembut. Tak perlu garing, masak medium rare barulah marbeles.
– Dah masak angkat dan letakkan di dalam pinggan. Masukkan sekali sos yang kita masak sekali dengan lamb tadi.
– Ulang masak lamb hingga selesai semuanya. Untuk ulang masak tak perlu letakkan minyak dalam Pan fry lagi. Siap!
Cara buat mashed potatoes
-Guna US potato 4 biji – optional
-Potong dadu dan rebus. Dah empuk angkat dan toskan
-Masukkan daalm bekas dan lenyek hingga halus.
-Masukkan 2 sudu besar butter
-Masukkan 1/2 atau 1 cawan susu full cream dan sedikit garam.
-Masukkan serbuk lada hitam 1 sudu besar
-Kacau sentiasa di atas api perlahan. Agak-agak dah masak tutup api
Boleh dihidangkan.
Cara buat sos black pepper
Bahan-bahan:
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
2-3 cawan air
5 sudu besar kicap manis
Sos tiram 1 atau 2 sudu besar
Black pepper 1 sudu besar
1 kiub pati ayam
Garam, serbuk perasa dan gula secukup rasa
Cara membuat
Panaskan butter hingga cair
Masukkan tepung gandum 2 sudu besar dan kacau hingga berketul-ketul.
Masukkan 2 atau 3 cawan air
Masukkan 5 sudu besar kicap pekat Manis
Masukkan 1 atau 2 sudu besar sos tiram
Masukkan kiub pati ayam sebiji
Masak hingga sos didih dan pekat.
Rasa dulu, baru masukkan garam, serbuk perasa dan gula. Siap!
Cara buat coleslow
-2 biji lobak merah – diparut
-1/4 atau 1/2 biji kobis – potong halus
-Campurkan kedua sayur. Ambil sayur dalam segenggam atau lebih, sebiji bawag Holland dan masukkan ke daalm blender.
-Masukkan susu full cream 1/2 cawan
-Kisar sekejap jangan terlalu halus.
-Tuang dalam bekas dan campur dengan baki sayur tadi.
-Masukkan mayones lebih kurang 1/2 cawan, sedikit garam, cuka makan 1 sudu besar dan gaul bagi rata.
-Masukkan dalam peti ais dan hidangkan sejuk lagi sedap.
Siap
Sumber: Nazri Mat Zain