Tanam sayur sekitar rumah, baru nak naik dah nampak kehadiran siput. Yang datang pula dua jenis siput kecil dan siput besar atau siput babi.

Tapi yang pasti keduanya memang boleh merosakkan tanaman, daun pokok sayur boleh berlubang dan akhirnya pokok mati akibat haiwan ini.

Jika berdepan masalah siput yang merosakkan tanaman tip yang dikongsi oleh netizen di Facebook Berkebun D Rumah boleh dipraktikkan.

1. Tepung jagung untuk hapuskan siput babi

Bagi membunuh siput babi boleh gunakan bancuhan tepung jagung. Caranya campur 2 sudu tepung jagung dengan setengah segelas air.

Tuangkan ke atas plastik atau bekas yang mudah dimasuki siput babi. Letak sedikit kubis atau salad sebagai umpan tambahan. Tepung jagung akan membunuh siput babi disebabkan sifat tepung ini yang akan mengembang bila masuk ke dalam badan siput.

IKLAN

4 Cara Atasi Masalah Siput Rosakkan Tanaman, Salah Satu Guna Tepung Jagung

2. Guna garam

Boleh juga tabur garam kasar sekeliling pokok untuk elak siput mendekati tanaman dan mati bila terkena garam.

IKLAN

3. Racun siput

Jika mahu lebih berkesan boleh gunakan racun siput, boleh dibeli di nurseri atau secara online. Klik SINI untuk beli di Shopee

4 Cara Atasi Masalah Siput Rosakkan Tanaman, Salah Satu Guna Tepung Jagung

IKLAN

4. Kutip siput pada waktu malam

Cara ini mungkin menggunakan tenaga tapi puas hati. Boleh juga kutip terus siput ini pada waktu aktifnya iaitu pada waktu malam dan buang di tempat lain atau hapuskan.

Sumber: Facebook Berkebun D Rumah

 

Selain itu:  Cara Tanam Sayur Berdaun Tanpa Perlu Baja Tapi Tetap Subur
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI