
Lauk ayam mentah memang wajib ada di dalam peti ais supaya senang untuk menyediakan hidangan terutama di bulan Syawal ini.
Cuma bila ayam mentah ini disimpan biasanya bila dikeluarkan untuk memasak ayam biasanya tak lagi segar. Tapi sebenarnya ada tip yang boleh dipraktikkan untuk kekalkan kesegaran ayam mentah ini seperti baru dibeli.
Berikut adalah tip yang dikongsi oleh Yani Hardinata Hairuddin
1. Asingkan kaki, kepala, hati, pedal dari daging ayam.
2. Potong ayam ikut kehendak lauk pauk.
3. Lumur dengan air campur sedikit garam.
4. Bilas dengan air bersih.
5. Toskan ayam dari lebihan air.
6. Masukkan dalam bekas kedap udara.
7. Letak di tempat beku.
8. 24 jam sebelum nak guna, alih ke chiller.
9. Ayam yang dikeluarkan akan sesegar hari anda membelinya.
Sumber: Yani Hardinata Hairuddin
Cara Buat Soto Nasi Berempah Padu. Sukatan Untuk 10-15 Orang Makan

Isi Kandungan
ToggleCara buat soto nasi kalau nak jamu 10-15 orang tetamu datang beraya. Bila raya makin ke penghujung, menu berat macam nasi minyak dan rendang dah mula kurang sambutan.
Tapi soto? Ramai yang mencari, lagi-lagi kalau jenis kuah pekat berempah macam ni – bukan jenis bening ya. Kalau nak buat boleh ikut resipi dari Syalfarina Razali ini. Kalau tetamu lebih ramai, gandakan sukatan.
Cara buat soto nasi padu jamu 10-15 orang makan
Bahan A dikisar -untuk kuah soto
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
2 inci halia
2 batang serai
1 inci lengkuas
2 biji buah keras
2 inci kunyit hidup
Bahan B dihiris
5 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1 batang kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
Bahan lain
Ayam (peha dan thigh – lebih kurang ½ ekor)
1 paket rempah soto Mak Siti (30g)
Air secukupnya
Garam dan perasa pilihan
Ketupat segera (ikut suka)
Bahan kuah kicap pedas
7 ulas bawang putih
30 biji cili padi (cili akar)
Kicap manis (ikut banyak mana nak)
Bahan hiasan / topping
Taugeh (dicelur)
Daun sup (dihiris halus)
Bawang goreng
Ayam goreng (disiat halus)
Kacang tanah (digoreng)
Cara penyediaan kuah soto
1. Panaskan minyak dan tumis Bahan B hingga naik bau.
2. Masukkan bahan kisar, tumis hingga pecah minyak dan naik bau. Masukkan rempah soto dan sedikit air, kacau rata.
3. Masukkan ayam dan air secukupnya. Biarkan mendidih dan ayam empuk. Perasakan dengan garam dan perasa pilihan.
4. Angkat ayam, goreng sekejap hingga kekuningan, kemudian siat halus untuk topping.
6. Kemudian boleh sediakan bahan-bahan lain, celur taugeh sekejap saja kemudian hiris daun sup.
7. Goreng kacang tanah dan dan sediakan bawang goreng segera.
Cara buat kuah kicap
Goreng bawang putih dan cili padi sebentar.
Masukkan ke dalam blender bersama kicap manis.
Kisar hingga halus. Siap!
Cara hidangan
Dalam mangkuk, letak ketupat (atau bihun/mee).Tambahkan ayam siat, taugeh, daun sup, kacang tanah dan bawang goreng. Curah kuah soto panas-panas. Hidang bersama kuah kicap pedas. Kalau rajin, boleh tambah begedil homemade
Sumber: Syalfarina Razali
Baca Lagi: Cara Buat Soto Sedap, Lengkap Dengan Bergedil & Sambal Kicap Padu
Tip Simpan Cili Supaya Tetap Segar Walau Dah Sebulan Dalam Peti Sejuk

Stok cili memang selalu kita beli banyak kerana digunakan hampir setiap hari dalam masakan.
Tapi kalau disimpan begitu saja memang cili cepat busuk, rugi sebab harga cili pun mahal.
Supaya tak berlaku pembaziran elok praktikkan cara ini supaya kekal elok segar, tiada yang busuk walau dah sebulan disimpan.
Cili tak busuk walau dah sebulan simpan dalam peti sejuk
Caranya;
- Cabut semua tangkai cili yang hendak disimpan. Jangan basuh.
2. Ambil bekas, lapik dengan tisu kemudian letak bawang putih yang tidak dikupas di dalamnya. Inilah yang buat cili tahan lama.
Biasanya kita simpan tanpa letak bawang putih kan. Jadi boleh praktik cara ini pula. Gunakan bawang putih kecil yang selalu terbiar dalam bekas bawang.
Boleh guna untuk simpan daun bawang dan daun sup juga
Cara yang sama juga boleh digunakan untuk menyimpan daun sup dan daun bawang.
Pastikan daun tersebut kering ketika disimpan dan alas dengan tisu di atasnya sebelum tutup bekas. Insya-Allah lebih seminggu dalam peti sejuk pun daun masih segar bugar.
Selamat mencuba
Sumber:#kemasrumahbyhani
Rahsia Buat Tart Nenas Jadi Rangup. Kena Olah & Tambah 2 Bahan Ini

Kuih tart nenas ini memang wajib ada setiap kali raya. Rasanya hampir setiap rumah akan ada kuih ini. Cuma rasa saja berbeza.
Gabungan rasa jem nenas dan juga tar bila bersatu dalam mulut memang sedap. Sebab itu kuih ini ramai peminatnya. Cuma kalau dapat tart yang rangup lagi best.
Nak dapatkan tart yang rangup ini ada olahannya bagi yang nak cuba boleh guna cara yang dikongsi oleh Ahlia Muhammad H.
Menurut penjual kuih tart nenas ini, resipi ini adalah olahan beliau sendiri untuk dapatkan kesan tart yang rangup.
Tart nenas versi rangup
Bahan A
500g margerin/butter
2 sudu besar minyak sapi
1 cawan kecil gula aising
2 biji kuning telur
1 sudu kecik esen vanila
Bahan B
2 cawan kecil tepung jagung
1 cawan kecil tepung kastard
1 cawan kecil tepung beras
4 sudu besar tepung susu full cream
1 sudu besar Empelex (Perangup Biskut)
Tepung gandum cap Rose (tiada sukatan) masukan sikit demi sedikit hingga tak melekat di tangan
Bahan untuk sapuan
3 biji kuning telur
3 sudu besar fresh milk
1 sudu kecik esen vanila
Pewarna kuning lemon
Cara membuat:
- Kacau bagi sebati dengan mixer kelajuan perlahan margerin, minyak sapi dan gula icing.
2. Masukan telur dan esen vanila. Gaul sebati.
3. Seterusnya masukan tepung jagung, tepung kastard, tepung beras, tepung susu full cream. Gaul lagi bagi sebati.
4. Seterusnya masukkan tepung gandum cap Rose Sikit demi sedikit sehingga adunan tak melekat di tangan
5. Kemudian bolehlah terap guna acuan masing masing dan letak jem nenas (boleh beli yang ready made). Sapu dengan bahan sapuan yang disatukan dan dibancuh sebati.
6. Bakar suhu 150 18 – 20 minit, oven saya 25L.
Tip rangup : Kurangkan tepung kastard dan tambah 1 cawan tepung beras + 1 sdb emplex (perangup biskut) seperti dalam resipi di atas.
Selamat mencuba.
Sumber: Ahlia Muhammad H.